Un vas chinezesc s-a vândut cu 7,5 milioane euro la o licitație ce a pornit de la 15.000 euro

Un vas chinezesc scos la licitație în Italia cu un preț de pornire de 15.000 euro s-a vândut recent cu 7,5 milioane euro, un preț de 500 de ori mai mare decât cel inițial. Vasul, de o calitate extraordinară conform opiniei unui expert, a fost adjudecat online de un misterios cumpărător chinez, relatează luni cotidianul spaniol ABC.

Experții consideră că acest vas elegant, cu fond galben și rafinate ornamentații și simboluri taoiste și budiste, datează din secolul al XVIII-lea, din epoca dinastiei Qianlong. Potrivit acestora, este extraordinar faptul că măsoară 75 de centimetri, față de numai 40, cât ar fi fost normal pentru un vas Qianlong.

O doamnă a dus vasul la Casa de licitații Pandolfini, iar expertul acesteia Thomas Zechini a fost atât de uimit încât a fost foarte aproape de sindromul Stendhal: 'Imediat ce l-am văzut, am îngenuncheat. Niciodată nu am simțit o asemenea emoție. Mi s-a părut atât de frumos încât aproape că am plâns', a afirmat Zechini.

Alt expert, Dario Mottola, de la casa de licitații Cambi, a spus că atunci când l-a văzut a simțit 'frisoane'. 'Calitatea sa este extraordinară. Probabil l-au furat cândva din palatul imperial de la Beijing', a apreciat expertul, potrivit căruia vasul ar putea valora 'chiar și 20 sau 30 de milioane'.

Un alt vas chinezesc Qianlong a stat zeci de ani într-o casă modestă din Londra, amintește ABC. Proprietarii au fost pe punctul de a face infarct când o casă de licitații l-a evaluat la un milion de lire sterline. În final, vasul a fost adjudecat cu peste 50 de milioane de euro, tot de un cumpărător din China.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Liviu Avram spune adevărul: Dragă bugetarule, tu te bucuri, dar salariul tău de azi îmi omoară mie pensia de m…

2 Liviu Avram / Când mai auziți vreun pesedist că îngână șlagărul „Noi am mărit salarii”, onorați-l cu un scuipat…

3 Vela, dormi? / Un pompier din București, cercetat disciplinar după ce l-a criticat pe Arafat pe Facebook: Stop s…

4 Firma de bodyguarzi a lui Sorin Ovidiu Bălan, vedetă a Antenei 3, țeapă de milioane de euro trasă statului rom…

5 Dezvălurile uluitoare ale polițistului care a salvat dosarul Caracal. Secretele „casei groazei” și ale cercetă…

recomandări

Te ia DNA: Mitu Augustin

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Cum se comportă noul iPhone 6s când e scăpat pe jos