Urmele unei civilizaţii străvechi, descoperite în jungla din Honduras

Urmele unei civilizaţii străvechi, descoperite în jungla din Honduras

Arheologii au descoperit în jungla densă din Honduras câteva zeci de artefacte într-un sit care ar putea să reprezinte urmele a două oraşe dintr-o civilizaţie străveche, în trecut înfloritoare, au anunţat miercuri autorităţile din această ţară, citate de Reuters.

Artefactele din acel sit arheologic, situat în provincia Mosquitia din estul Hondurasului, indică o civilizaţie care deţinea cunoştinţe artistice şi inginereşti avansate, diferită de civilizaţia maya, care a prosperat în aceeaşi regiune, a precizat Virgilio Paredes, directorul Institutului Naţional de Istorie şi Antropologie din Honduras.

"Nimeni nu a mai ajuns în această regiune în ultimii 600 de ani", a adăugat el.

Jungla din Mosquitia se află la o distanţă de peste 320 de kilometri faţă de capitala acestui stat.

Peste 52 de obiecte misterioase, inclusiv sculpturi din piatră, îngropate, reprezentând oameni şi jaguari, dar şi rămăşiţele unei piramide şi ale altor structuri au fost identificate până acum de o echipă de cercetători din Statele Unite şi Honduras.

Virgilio Paredes spune că, deocamdată, nu este clar dacă ruinele descoperite au legătură cu legendarul "Oraş Alb", menţionat pentru prima dată de coloniştii spanioli în secolul al XVI-lea, sau cu "Oraşul Zeului-Maimuţă", popularizat de exploratorul american Theodore Morde, care susţinea că a descoperit acea localitate antică în aceeaşi regiune din Honduras, în anul 1939.

Numele noii civilizaţii precolumbiene nu este deocamdată cunoscut.

"Ceea ce ştim este faptul că situl acoperă teritoriile ocupate de două oraşe care erau intens populate", precizează Virgilio Paredes.

Cercetătorii consideră că ruinele precolumbiene datează din perioada anilor 1000 e.n. - 1200 e.n. şi au fost detectate pentru prima dată în 2012, cu ajutorul unor tehnici aeriene de cartografiere.

 

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Uite o chestie interesantă despre patronul Digi

2 Secretul Mykonosului, dezvăluit de Ramona Olaru! Ce fac „fetițele” noastre cu miliardarii

3 De citit!

4 Așa o fi?

5 Scandal sexual în handbalul românesc