"Vidul" gigantic descoperit la marginea Universului nostru ar putea fi dovada existenței unui alt Univers

"Vidul" gigantic descoperit la marginea Universului nostru ar putea fi dovada existenței unui alt Univers

Oamenii de știință de la Universitatea din Hawaii au confirmat existența unui uriaș "supervid", pe cerul emisferei sudice, în direcția constelației Eridanus, o regiune în care se află foarte puține galaxii și care ar putea reprezenta dovada interacțiunii dintre Universul nostru și un alt Univers, conform unui material publicat de Discovery News. Această zonă în care se află mai puțină materie și energie decât în restul Universului se suprapune peste așa-numita Pată Rece din radiația cosmică de fond (CMB), una dintre cele mai cele mai misterioase regiuni ale Universului. Descoperită încă din 2004, această misterioasă regiune rece a Universului, care și-a lăsat amprenta în însuși ecoul primordial al Big Bang-ului, i-a făcut pe astrofizicieni să ridice din sprâncene. Inițial s-a crezut că ar putea fi vorba de o eroare a instrumentelor.

Atunci când această Pată Rece a fost descoperită în radiația cosmică de fond cu ajutorul sondei WMAP (Wilkinson Microwave Anisotropy Probe) aparținând NASA, astronomii au înțeles rapid că dacă nu este vorba de o eroare a instrumentelor, ar fi cea mai mare structură existentă în Univers.

Apoi a fost însă lansat telescopul spațial european Planck, într-o misiune de cartografiere a micilor variații de temperatură din cadrul CMB, iar acest instrument a detectat la rândul său Pata Rece, excluzând ipoteza unei erori a instrumentelor WMAP. Datele obținute de Plank au confirmat în 2013 existența acestei vaste regiuni în direcția constelației Eridanus în care se află surprinzător de puțină energie. Acest lucru nu se potrivește cu modelul existent despre apariția și evoluția Universului, conform căruia energia ar trebui să fie răspândită relativ omogen (cu mici variații) în tot Universul.

Prin analiza combinată a datelor obținute de telescopul Pan-STARRS1 (PS1) din Hawaii cu datele adunate de satelitul WISE (Wide Field Survey Explorer) aparținând NASA, o echipă de cercetători coordonată de István Szapudi de la Institutul de Astronomie al Universității din Hawaii susține că a descoperit "cea mai mare structură identificată vreodată de umanitate", iar această structură, "supervid", ar putea genera anomalia din radiația cosmică de fond denumită Pata Rece.

Studii anterioare au demonstrat că există foarte puține dovezi cu privire la existența unei structuri în direcția Petei Reci, dar astronomilor le este mai greu să identifice macrostructurile aflate mai aproape de noi decât pe cele mai îndepărtate (chestiune de perspectivă). Prin alcătuirea unei hărți 3D a galaxiilor, cercetătorii au obținut o vastă regiune aflată la aproximativ 3 miliarde de ani distanță (destul de aproape la scara Universului), în care densitatea galactică este mult mai mică decât în restul Universului cunoscut. Denumită "supervid", deși nu este un vid în sensul de dicționar, această regiune se întinde pe o distanță de aproximativ 1,8 miliarde de ani lumină și ar putea fi cea mai mare structură cosmică descoperită vreodată.

Echipa de astronomi din Hawaii a confirmat faptul că în această regiune există cu aproximativ 10.000 mai puține galaxii decât media în restul Universului — adică există cu 20% mai puțină materie decât în restul Universului observabil. Așa cum am mai menționat, nu este vorba despre accepțiunea de dicționar a vidului ca spațiu lipsit de orice corp material sau în care particulele materiale existente sunt extrem de rarefiate.

Una dintre posibilele explicații cu privire la această regiune vine din teoria stringurilor și face referință la existența unui Multivers în care Universul nostru este o "bulă" alături de nenumărate alte "Universuri-bule". Conform acestei teorii, lipsa materiei din această Pată Rece ar putea fi rezultatul influenței unui Univers exterior, care se ciocnește cu Universul nostru.

Radiația cosmică de fond este cea mai veche formă de radiație cunoscută în Universul nostru. Apărută la relativ puțin timp după Big Bang, acum aproape 14 miliarde de ani, această strălucire slabă călătorește de la marginile Universului observabil până poate fi detectată de instrumentele științifice. Mediul prin care călătorește această radiație este extrem de important pentru astronomi.

Atunci când radiația cosmică de fond a ajuns în regiunea supervidului, o regiune din spațiu cu o densitate mult mai mică a materiei decât în restul Universului, ea a fost alterată de efectul Integrat Sachs-Wolfe (ISW) — care modifică orice formă de radiație. Pe măsură ce Universul se extinde, radiația care trece prin supervid va pierde mai multă energie decât radiația care străbate spațiul "normal", ceea ce generează Pata Rece, anomalie semnalată atât de sonda WMAP cât și de telescopul Plank.

Publicat în ultimul număr al revistei Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, studiul cercetătorilor din Hawaii nu face legătura definitivă între supervid și Pata Rece, dar este puțin probabil ca localizarea unei zone extinse de vid în aceeași poziție cu Pata Rece identificată în radiația cosmică de fond să fie o simplă coincidență, notează Discovery News. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”