"Măi, tu mă minţi sau eşti la DNA?! Că oamenii de la televizor spun că tu eşti la DNA". "Măi, fată, sunt la Berlin, cum să fiu la DNA?!"

"Măi, tu mă minţi sau eşti la DNA?! Că oamenii de la televizor spun că tu eşti la DNA". "Măi, fată, sunt la Berlin, cum să fiu la DNA?!"

Pompierul Orlando Schiopu s-a pus la dispozitia superiorilor sai dupa scandalul privind faxul primit e ISU care anunta un eveniment in clubul Colectiv. Schiopu dezvaluie intr-un interviu ca a facut acest gest din ONOARE, nimeni nu i-a cerut sa o faca, insa nici nu i-a luat nimeni apararea.

El se arata profund dezamagit ca superiorii sai nu au avut nimic de spus in sustinerea sa, in ciuda faptului ca el nu era responsabil de actiunile privind prevenirea incendiilor, verificarea sesizarilor, ci doar de partea operativa, adica de tot ce tine de stingerea incendiilor, la care participa personal.

Asa s-a intamplat si in noaptea incendiului de la Colectiv. A fost acolo. Apoi a fost la DNA, din PROPRIE INITIATIVA, dupa ce familia sa fusese speriata de titlurile din presa care anuntau faptul ca a fost dus la DNA cu mandat.

S-a suspendat din functie tot din proprie initiativa, din onoare si respect fata de institutia pe care o conduce. Nu a primit insa incurajari si sutinere de la superiori, nu a primit respect decat din partea colegilor, a caror mesaje au avut un impact public insemnat.

Iata intreaga poveste spusa chiar de pompierul salvator Orlandi Schiopu, intr-un interviu pentru Mediafax:

Reporter: Aţi fost la Colectiv?

Orlando Şchiopu: Am fost în noaptea aceea la Colectiv.

R: Cum a decurs misiunea din 30 octombrie?

O. Ş: În noaptea de 30 octombrie eram acasă, eram după o zi în care făcusem exerciţii pentru intervenţii la metroul Capitalei. Începând cu ora 01.00, am făcut un exerciţiu complex, de antrenament, la metroul Capitalei şi am petrecut toată noaptea în galeriile metroului Pipera. Am făcut până la 3.00 - 3.30 antrenamente pentru eventuale intervenţii la metroul Capitalei. Seara zilei de 30 octombrie, vă daţi seama după o noapte istovitoare şi o zi la fel, m-a prins dormind, la ora aia efectiv dormeam. Am fost anunţat despre eveniment, am chemat maşina de serviciu şi m-am dus la faţa locului intervenţiei.

R: Ce aţi găsit acolo?

O.Ş: Imaginea a fost apocaliptică - oameni care sufereau, oameni care alergau, oameni care strigau. Am organizat întreaga activitate de intervenţie pe două direcţii principale: căutare, salvare, evacuare a tuturor persoanelor surprinse în interior şi triere medicală şi transport către unităţile de prim-ajutor, iar apoi evacuarea lor către unităţile spitaliceşti. Am avut 150 de pompieri acolo, am avut maşini de apă- spumă, maşini de descarcerare, maşini de prim-ajutor, maşini de transport victime multiple. Totul a fost contra-cronometru şi am reuşit, într-un timp foarte scurt, evacuarea din spaţiul respectiv.

R: Au fost voci care au spus că autospecialele nu au ajuns la faţa locului atât de repede precum susţineau autorităţile. Cum comentaţi?

O.Ş: Da, aceste lucruri, ce să vă spun, tot timpul au fost voci care au spus că noi venim la intervenţii, de exemplu, fără apă. Este cumva logic ca, într-o perioadă de criză, critică, când omul aşteaptă, un minut să i se pară o oră. Eu vă pot spune că pompierii de la Detaşamentul Pieptănari au ajuns foarte rapid.

R: Cum sunteţi acum, că aţi fost suspendat din activitate, ce urmează?

O.Ş: Sunt un om care, din punctul meu de vedere, am făcut tot ce s-a putut, ca să salvez oameni, m-am deplsat în momentul în care am fost solicitat şi, împreună cu echipa, am făcut tot ce am putut ca să salvăm oameni, iar acum sunt tras pe dreapta, ca o locomotivă bătrână, ineficientă. Apare la televizor faptul că am fost dus la DNA cu mandat, ceea ce nu era adevărat, apare faptul că sunt un mincinos. Nu apare niciunul dintre şefi să-mi ia apărarea, este un sentiment de dezamăgire totală.

R: Ce spun colegii dumnevoastră?

O.Ş: Ştiţi, eu aici la ISU Bucureşti sunt al doilea şef şi, în general, când şefii pleacă, subordonaţii se înveselesc, dar toţi subordonaţii mei, din momentul în care m-am pus la dispoziţie şi nu mai am nici un raport de şef cu ei, mi-au luat apărarea, şi-au schimbat poza de la profil cu poza mea, îmi acordă susţinere. Pentru mine e mare onoare să fiu coleg cu ei.

R: Care ar fi cel mai negru scenariu pentru dumneavoastră?

O.Ş: Nu vreau să mă gândesc. Eu ştiu doar atât: eu m-am ridicat din pat, m-am dus la intervenţie şi am făcut tot ce am putut pentru a salva oameni. Punct. Mai departe vom vedea. Eu nu am ce să îmi reproşez.

R: Să clarificăm un lucru: dumneavoastră aţi fost miercuri la DNA?

O.Ş: Am fost joi, nu am fost miercuri la DNA, eu am fost trimis într-o delegaţie de domnul Arafat la Berlin, pentru a vedea modul de operare a serviciilor de intervenţie a pompierilor din Berlin. Marţi şi miercuri, m-am aflat la Berlin şi m-am întors miercuri cu un avion, în urma informaţiilor apărute în media. Am aterizat pe Aeroportul Henri Coandă pe la ora 00.50, iar a doua zi, joi, m-am prezentat la DNA şi am dat declaraţii. Deci când se titra la televizor că eu sunt la DNA adus cu mandat, eu eram la Berlin. Iar eu am fost joi la DNA, fără mandat, din propria iniţiativă. Soţia şi copilul meu vedeau la televizor miercuri că eu sunt adus cu mandat la DNA şi credeau la un moment dat că mint, că nu vreau să le spun unde sunt.

R: Cum aţi aflat ce se întâmplă în ţară?

O.Ş: M-a sunat soţia să îmi spună: "Măi, tu mă minţi sau eşti la DNA?! Că oamenii de la televizor spun că tu eşti la DNA". "Măi, fată, sunt la Berlin, cum să fiu la DNA?!". "Păi pe toate televiziunile apare că tu eşti la DNA. Ce se întămplă?".

R: Vreunul dintre superiorii dumneavoastră v-a contactat?

O.Ş: Eram la Berlin cu unul dintre superiorii mei şi am aflat şi de la el despre acest lucru.

R: Punerea la dispoziţie a venit din propria iniţiativă sau vi s-a cerut acest lucru?

O.Ş: Noi ne-am pus la dispoziţie pentru a nu crea confuzie între statutul nostru de la comanda inspectoratului şi informaţiile din mass-media, unde au apărut aceste elemente şi urmează să fie făcute cercetări. Deci, nu IGSU ne-a pus la dispoziţie, noi am considerat că aşa este deontologic şi onorabil pentru nişte ofiţeri, să ne punem la dispoziţie, şi am făcut un raport în care am scris că, în cazul în care IGSU consideră oprtun să ne pună la dispoziţie, noi suntem de acord. Ne-am dat acordul să ne pună la dispoziţie dacă vor considera oportun, ei ne-au pus la dispoziţie.

R: Când se întâmpla asta, era marţi seara?

O.Ş: Miercuri dimineaţă, eu eram la Berlin când s-a întămplat şi mi-am dat acordul. Era dimineaţă, în jur de 8.30.

R: Ce veţi face acum? Aţi fost pus la dispoziţie, ceea ce înseamnă că activitatea vă este suspendată. În ce constă activitatea dumneavoastră acum?

O.Ş: O să aştept finalizarea anchetei, după care voi vedea atunci ce am de făcut. Vă daţi seama că este o corvoadă. Voi merge la birou şi voi face hârtii, hârţogăreală, tot ce vor considera şefii mei că trebuie să fac.


Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Șoșoacă, la Ambasada Rusiei cu șeful Sputnik din România

2 Dezvăluiri jenante despre ancheta asasinatului de la Arad

3 Momente șocante la Euro 2020: Christian Eriksen s-a prăbușit pe teren / Anunțul UEFA: Starea sa a fost stabiliza…

4 Cine este proprietarul din acte al mașinii de 380.000 € pe care o conduce Loredana Chivu?!

5 În față, tot cu găuri?