Social-democrații Victor Negrescu și Cosmin Necula propun

Europarlamentarul social-democrat Victor Negrescu și deputatul Partidului Social Democrat (PSD) Cosmin Necula au inițiat "o modificare legislativă serioasă și de esență" în domeniul finanțării partidelor politice, care își propune, potrivit unor declarații pentru AGERPRES, "creșterea transparenței și democratizarea vieții politice românești".

Printre principalele modificări propuse se află incriminarea finanțării, direct sau indirect, a mass-media de către partide, limitarea practicii utilizării materialelor promoționale politice în presă și între campaniile electorale, stoparea achiziționării ori închirierii de materiale promoționale, pungi, panouri publicitare ori reclamă de presă. Cei doi politicieni propun în proiect să existe posibilitatea achiziționării de materiale informative și afișe electorale doar pentru spațiile special amenajate, conform unei norme stabilite la nivel național.

Susținând că, în prezent, "normele în baza cărora are loc astăzi finanțarea partidelor politice au fost inițiate de politicieni care se autodefinesc ca fiind de dreapta", deputatul Cosmin Necula arată că în calitate de politician de stânga se simte obligat, în contrapondere, să prezinte românilor "măsuri vizând combaterea legăturile imorale dintre mediul, în special economic, privat și politic, cu măsuri clare pentru a corecta relațiile antidemocratice dintre politic și privat".

Potrivit acestuia, "în ultimii ani, mediul privat, ghidat de interese financiare, a avut o influență negativă asupra actului politic".

"Decizia politică trebuie să fie delimitată de lobby-ul privat și viceversa. Prin acest demers dorim limitarea oricăror influențe din partea partidelor politice în mass-media, dar și dispariția rolului jucat de finanțatori în deciziile politice", a precizat, la rândul său, pentru AGERPRES, europarlamentarul Victor Negrescu.

O altă prevedere a proiectului se referă la schimbarea sistemului de finanțare a partidelor, prin "impunerea unor limite de finanțare, fixate la un salariu mediu brut pentru persoanele fizice și maxim 10 la sută din impozitul pe profit la persoane juridice".

"Propunem ca absolut toate cheltuielile cu donații către politicieni ori partide să fie transparente pentru public, prin publicarea într-un registru special de donații, a tuturor sponsorizărilor primite de la persoane fizice ori juridice", a mai spus Cosmin Necula.

Europarlamentarul Victor Negrescu a precizat că, la elaborarea proiectului, s-a avut în vedere ca electoratul "să știe ce bani cheltuiesc partidele și pentru ce".

"Dacă vrem o democrație puternică și o reinventare a întregii clase politice din România trebuie să încurajăm transparența decizională și să facem tot ceea ce putem pentru a aduce decizia politică cât mai aproape de oameni", a conchis Cosmin Necula.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Poliția Capitalei pusă în genunchi în fața interlopilor de șeful Bogdan Berechet

2 Revolta lui Adi Hădean / Am ajuns să mâncăm „nutreţ livrabil cu trei linguri de sare şi una de monoglutamat de …

3 HARTA clanurilor interlope din București. Cine controlează lumea subterană şi cum sunt împărţite teritoriile

4 Șerpăria asta este Poliția Română? Amănunte incredibile publicate de o jurnalistă celebră

5 Richard Emanuel Gheorghe, zis Ciprian Napi, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile pentru uciderea interlo…