Antonescu: Ne opunem proiectului de lege prin care şeful DGIA urmează a fi numit direct de premier

Antonescu: Ne opunem proiectului de lege prin care şeful DGIA urmează a fi numit direct de premier

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, vineri, că liberalii se vor opune în Parlament proiectului de lege iniţiat de social-democraţi potrivit căruia şeful Direcţiei Generale de Informaţii a Armatei urmează a fi numit direct de primul-ministru.

Preşedintele PNL Crin Antonescu (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

Antonescu a spus că PSD a iniţiat un proiect de lege prin care şeful de informaţii din Armată ar urma să fie numit direct de prim-ministru, care va fi suspus discuţiei din Senat, precizând că acesta vine pe fondul mai multor demersuri similare realizate de Victor Ponta .

"Pe scurt, şeful Direcţiei Generale de Informaţii a Armatei va fi, conform acestei modificări legislative, urmează a fi numit direct de prim-ministru, până acum era numit de ministrul Apărării, cu avizul CSAT. De asemenea, Departamentul de Înzestrare al Armatei, care urmează a fi comasat şi cu cel de patrimoniu, era o direcţie generală, şi acesta condus - spune proiectul de lege - de un civil sau de un militar, urmează să fie şi conducătorul acestui departament numit direct de primul-ministru. Dacă îmi aduc aminte că acelaşi domn Victor Ponta a modificat la Ministerul de Interne organizarea, modificare în urma căreia nu ministrul de Interne mai numeşte şeful DGIPI, ci primul-ministru direct. Dacă adaug la asta, vedem, domnul prim-ministru vrea să numească direct şi şeful Poliţiei Române, pe care să-l facă secretar de stat, ajung la două concluzii: unu, că domnul prim-ministru doreşte într-o măsură mai mare decât oricare alt prim-ministru de până acum să modifice legislaţia încât toată puterea în zone foarte speciale, cu serviciu de informaţii din Interne, serviciu de informaţii din Armată, înzestrarea din Armată, şeful Poliţiei să depindă direct de persoana primului ministru; doi, nu mai are încredere nici în propriii miniştri", a susţinut Antonescu.

Liderul PNL a mai afirmat că "tentativa de a controla direct toate aceste servicii şi instituţii nu ţine decât de un soi de paranoia politico-guvernamentală care pentru PNL, indiferent cine a fost prim-ministru (...), nu este acceptabilă şi pe care noi nu am practicat-o".

Antonescu a precizat că parlamentarii PNL se vor împotrivi propunerii legislative a PSD, care urmează să intre în discuţia Comisiei de apărare din Senat săptămâna viitoare.

Liderul PNL a precizat că iniţiativa legislativă a fost semnată de parlamentarii PSD Mircea Duşă , Ion Mocioalcă , Ilie Sârbu , Gabriel Oprea şi Dan Tătaru . Antonescu a susţinut că iniţial propunerea legislativă a fost semnată şi de senatorul PNL Corneliu Dobritoiu pe care "l-o fi luat valul în grupul de foşti militari", însă acesta a transmis o adresă la Senat în care a anunţat că şi-a retras semnătura.

Potrivit iniţiativei care modifică Legea 346/2006 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Apărării Naţionale, funcţia de şef al departamentului de informaţii pentru apărare "este asimilată funcţiei de secretar de stat".

"Departamentul de informaţii pentru apărare este condus de un cadru militar în activitate. În funcţia de şef al Departamentului de informaţii pentru apărare poate fi numit locţiitorul acestuia sau unul dintre şefii direcţiilor din compunerea Departamentului de informaţii pentru apărare. Şeful Departamentului de Informaţii pentru Apărare este numit de către primul-ministru, la propunerea ministrului Apărării, cu avizul CSAT. Funcţia de şef al departamentului de informaţii pentru apărare este asimilată funcţiei de secretar de stat", se arată în iniţiativa legislativă.

În forma actuală a legii, directorul general al departamentului de informaţii pentru apărare este numit de ministrul Apărării, cu aprobarea CSAT.

Iniţiatorii proiectului propun introducerea unui nou articol în lege, potrivit căruia activitatea Departamentului de Informaţii pentru Apărare "are caracter secret de stat".

"Departamentul de Informaţii pentru Apărare coordonează şi desfăşoară activităţi specifice domeniului apărării ciberneticii în scopul protejării, monitorizării, analizării, detectării contracarării agresiunilor şi asigurării răspunsului oportun împotriva ameninţărilor asupra infrastructurilor cibernetice specifice apărării naţioanle şi reprezintă MApN în cadrul Sistemului Naţionale de Apărare cibernetică. Departamentul de Informaţii colaborează în domeniul cyber-intelligence, cu autoritatea desemnată potrivit legii", se mai arată în proiect.

Departamentul de informaţii pentru armată asigură obţinerea, prelucrarea, verificarea şi valorificarea informaţiilor şi datelor referitoare la factorii de risc şi ameninţări interne şi externe, militare şi nonmilitare, care pot afecta securitatea naţională în domeniul militar.

În proiect de mai arată că Departamentul de informaţii pentru armată desfăşoară misiuni de protecţie şi pază a principalelor categorii de factori umani şi materiali din responsabilitatea MApN, intervenţia antiteroristă şi participă, potrivit legii, la organizarea şi executarea intervenţiei contrateroriste, prin structura specializată.

Proiectul de lege introduce definirea noţiunilor de structuri de poliţie militară, care sunt "structuri de sprijin de luptă destinate să asigure respectarea şi menţinerea ordinii interioare şi a disciplinei militare în obiectivele militare şi zonele militare restricţionate, sprijinul manevrei şi mobilităţii, protecţia personalului armatei, paza şi apărarea obiectivelor militare, contribuie la misiuni de supraveghere, escortare şi paza prizonierilor de război".

Proiectul de lege mai prevede, introducând noi articole, că MApN prin structurile stabilite sau desemnate este autoritate aeronautică şi navală militară naţională.

Sursa: mediafax.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Descoperire care dă de gândit în Brazilia...

2 VIDEO De azi se va circula pe 12 km noi din A0, permițând șoferilor o legătură pe autostradă în partea de sud a Capitalei între DN6, DN5 și DN4

3 A început „detonarea” lui Piedone? A apărut o „personajă” nouă în peisaj...

4 „Dacă rămâneam cu el era vai de vieţişoara mea. Era un diavol frumos” / I-a fost amantă lui Florin Piersic timp de 9 ani

5 Cifre care par ireale, dar sunt adevărate. Cum o fi să ai peste 2 milioane de euro în 45 de conturi, ca șef de secție la Sf. Pantelimon?