APEL către Guvernul României/Vrem ADEVĂRUL despre BLOCAREA votului din DIASPORA

APEL către Guvernul României/Vrem ADEVĂRUL despre BLOCAREA votului din DIASPORA

În afara anunţului bâlbâit şi confuz al procurorului general Tiberiu Niţu, că s-a deschis un dosar in rem în urma plângerilor cu privire votul din străinătate din datele de 2 şi 16 noiembrie, niciun oficial român n-a catadicsit să facă lumină. Mai mult decât atât, în piaţă au apărut declaraţii pe surse că decizia de a nu se mări numărul de secţii de votare în străinătate s-a luat la solicitarea expresă a şefului de campanie al candidatului PSD, vicepremierul Liviu Dragnea. Acelaşi personaj care în ultima săptămână a făcut turul televiziunilor de casă ale Puterii-în timp ce Ponta se distra cu Ghiţă în Dubai-făcând afirmaţii defăimătoare la adresa legitimităţii protestelor Diasporei. „Primeam mesaje de la alegători din Diaspora care stăteau la coadă la vot și ne spuneau că erau unii care intrau, votau, după care se întorceau la coadă și agitau oamenii (…) 90% sau 95% in diaspora au fost oameni cinstiti care au votat normal, dar au fost și aceștia de care v-am spus”, a afirmat cu nesimţire, la Antena3, Liviu Dragnea.

Dinspre cealaltă tabără, în afara unui apel cam deplasat, făcut la cald de Klaus Iohannis, prin care cerea preşedintelui în funcţie să recheme din post ambasadorii din ţările unde s-au înregistrat probleme-de parcă ei ar fi fost vinovaţi-nicio altă luare de poziţie.

Problema pare că a ieşit de pe agenda publică.

Cu toate acestea, în aşteptarea rezultatelor unei anchete care va trena până la limita răbdării şi uitării, Guvernul României are obligaţia legală de a pune la dispoziţia opiniei publice date ţi documente care să răspundă la următoarele întrebări:

1. Care au fost documentele-şi cine le-a asumat-în baza cărora s-a stabilit numărul secţiilor de votare din străinătate.

2. Care au fost datele-şi cine le-a asumat-în baza cărora s-au desfiinţat secţii în anumite oraşe cu mari comunităţi româneşti şi s-au înfiinţat altele în zone care nu cuprind români.

3. Cine a luat decizia de a se transmite circulara prin care, la primul tur de scrutin, li s-a cerut votanţilor să completeze în faţa membrilor comisiei de votare declaraţia pe propria răspundere.

4. Care sunt persoanele care au propus, prin semnătură, legislaţia privind alegerile prezidenţiale.


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…