Baronul Rotaru, finanțatorul ''CraiOlguței'', a fost REȚINUT de DNA/Oltean, MITĂ de 600.000 EURO luată într-o BISERICĂ din Chitila!

Baronul Rotaru, finanțatorul ''CraiOlguței'', a fost REȚINUT de DNA/Oltean, MITĂ de 600.000 EURO luată într-o BISERICĂ din Chitila!

Procurorii DNA au început reținerile în dosarul ANRP4. 5 persoane au fost reținute deja. Baronul retrocedărilor, finanțatorul Universității Craiova, Mihai Rotaru, a fost reținut. Baronul PDL Ioan Oltean a fost pus sub urmărire penală.

UPDATE/Oltean a primit mita de 600.000 de euro într-o biserică din Chitila!

Până acum, DNA a reținut cinci persoane : Mihai Rotaru, Sergiu Diacomatu, Rodica Constantinovici, Lăcrămioara Alexandrescu ( toți membri ai comisiei de evaluare de la ANRP), precum și evaluatorul Sergiu Negurici.

Comunicatul DNA

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul de combatere a corupţiei au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale și reținerea, începând cu data de 26.11.2015, a inculpaţilor:

DIACOMATU SERGIU IONUŢ, la data faptei vicepreşedinte al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (A.N.R.P.), CONSTANTINOVICI RODICA și ALEXANDRU LĂCRĂMIOARA, membri în aceeași comisie, toți pentru infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,

ROTARU MIHAI, om de afaceri, beneficiar al despăgubirii, pentru infracțiunile de cumpărare de influenţă şi complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit şi

NEGURICI SERGIU, la data faptei evaluator A.N.E.V.A.R., pentru infracțiunea de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit

În ordonanțele de reţinere se arată că, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
La data de 17.06.2010, inculpații Diacomatu Sergiu Ionuţ, vicepreședinte al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din A.N.R.P., Constantinovici Rodica și Alexandru Lăcrămioara, membri ai aceleiași comisii, prin exercitarea abuzivă a atribuţiunilor de serviciu, cu încălcarea prevederilor legale, au aprobat raportul de evaluare prin care un teren în suprafaţă de 61.857 mp situat în municipiul Piteşti a fost evaluat la 108.932.000 lei, sumă acordată drept despăgubire inculpatului Rotaru Mihai. Terenul a fost supraevaluat cu suma de 87.291.596 lei, ceea ce reprezintă prejudiciu în dauna bugetului de stat, şi totodată au facilitat obţinerea unor avantaje patrimoniale pentru persoana beneficiară a sumei de bani.

Pentru supraevaluarea terenului, în dosarul de despăgubire menționat, inculpatul Negurici Sergiu, expert evaluator, a întocmit un raport de evaluare ce contravine Standardelor Internaționale de Evaluare. Raportul a fost aprobat de membrii comisiei, deşi rezulta supraevaluarea vădită efectuată de Negurici Sergiu, împrejurare care impunea retrimiterea pentru reevaluare.

Inculpatul Rotaru Mihai, beneficiar al sumei de 108.932.000 lei (aprox. 25 milioane euro) cumpărase drepturile litigioase de la o altă persoană cu câteva luni înainte de decizia comisiei A.N.R.P., mai precis la data de 27.11.2009, cu suma de 750.000 euro. Persoana a vândut aceste drepturi după ce, timp de 8 ani nu reușise să obțină proprietățile revendicate, ceea ce condusese și la inițierea unui proces în instanță.

De asemenea, din probele administrate în cauză a rezultat că deputatul Oltean Ioan, care avea relaţii cointeresate cu inculpatul Rotaru Mihai și cu președinta A.N.R.P., și-a exercitat influența la aceasta din urmă pentru urgentarea şi aprobarea despăgubirii în favoarea cesionarului Rotaru Mihai. În schimb inculpatul Rotaru Mihai i-a remis suspectului Oltean Ioan suma de 600.000 euro anterior datei de 17.06.2010, locul primirii banilor fiind în incinta unei parohii.

Suma plătită în acest dosar de despăgubire pentru un teren reprezintă un sfert din totalul despăgubirilor civile plătite de A.N.R.P. în tot cursul anului 2011.

Inculpaţilor li s-au adus la cunoștință calitățile procesuale și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând a fi prezentaţi, la data de 27 noiembrie 2015, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Comunicatul DNA despre Oltean și Teodorescu

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus efectuarea urmăririi penale față de:

TEODORESCU CĂTĂLIN FLORIN, la data faptei membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților (ANRP), în prezent deputat în Parlamentul României, (trimis în judecată sub control judiciar în altă cauză), pentru infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,

OLTEAN IOAN, deputat în Parlamentul României la data faptelor și în prezent, pentru infracțiunea de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit și trafic de influență.

În ordonanța de efectuarea urmăririi penale se arată că există date și probe ce conturează următoarea stare de fapt:

La data de 17.06.2010, suspectul Teodorescu Cătălin Florin, membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților, prin exercitarea abuzivă a atribuțiunilor de serviciu, cu încălcarea prevederilor legale, a aprobat raportul de evaluare prin care un teren în suprafață de 61.857 mp situat în municipiul Pitești a fost evaluat la 108.932.000 lei, sumă acordată drept despăgubire unei persoane. Terenul a fost supraevaluat cu suma de 87.291.596 lei, ceea ce reprezintă prejudiciu în dauna bugetului de stat, și totodată a facilitat obținerea unor avantaje patrimoniale pentru persoana beneficiară a sumei de bani.
Suma plătită în acest dosar de despăgubire pentru un teren reprezintă un sfert din totalul despăgubirilor civile plătite de ANRP în tot cursul anului 2011.
Persoana beneficiară a sumei de 108.932.000 lei (aprox. 25 milioane euro) cumpărase drepturile litigioase de la o altă persoană cu câteva luni înainte de decizia comisiei ANRP, mai precis la data de 27.11.2009, cu suma de 750.000 euro. Persoana a vândut aceste drepturi după ce, timp de 8 ani nu reușise să obțină proprietățile revendicate, ceea ce condusese și la inițierea unui proces in instanță.

De asemenea, din probele administrate în cauză a rezultat că deputatul Oltean Ioan, care avea relații cointeresate cu cesionarul și cu președinta ANRP, și-a exercitat influența la aceasta din urmă pentru urgentarea și aprobarea despăgubirii în favoarea cesionarului. În schimb numitul cesionarul i-a remis suspectului Oltean Ioan suma de 600.000 euro anterior datei de 17.06.2010, locul primirii banilor fiind în incinta unei parohii.

Suspecților TEODORESCU CĂTĂLIN FLORIN și OLTEAN IOAN li s-au adus la cunoștință calitățile procesuale și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală. În cauză se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane.

Cine sunt Rotaru și Diacomatu, pe scurt

Sergiu Diacomatu, om puternic susținut de Teodor Atanasiu, a fost președinte la organizația Sectorului 1 a vechiului PNL.

Dar cine este Mihai Rotaru? Afacerile lui Rotaru sunt de milioane de euro. În 2011, se spunea că are deja 13 milioane de euro în conturi. Rotary Construcții, companie fondată în 1990, este principala afacere a familiei Rotaru. De-a lungul timpului, firma de construcţii a realizat lucrări de referință, precum Centrul de Dirijare a Zborurilor Romatsa, restaurarea Palatului Telefoanelor, a Palatului Krețulescu sau a Hotelului Majestic. Așa cum se arată și pe site-ul companiei, „constructorii vorbesc puțin despre realizările lor“. 

Este și cazul familiei Rotaru, care preferă o abordare extrem de discretă în relația cu mass-media. Unul dintre motive este reprezentat și de controversa care planează încă asupra ansamblului rezidențial Antiaeriană, dezvoltat în parteneriat cu o altă companie, Isorast Technology, dar și cu Ministerul Apărării Naționale, ansamblul fiind adresat cadrelor militare. Rotary Construcții pare să nu fi fost afecată de criză în așa de mare măsură, dacă ne raportăm la cifrele de afaceri înregistrate în ultimii ani: 34 de milioane de euro în 2007, 40 de milioane de euro în 2008, 48 de milioane de euro în 2009 și 22,5 milioane de euro în 2010. În același timp, compania a înregistrat și profit anul trecut, în valoare de 900.000 de euro. 

Rotaru este acuzat că ar avea legături şi cu Sergiu Diacomatu, fost preşedinte al ANRP. De asemenea, acesta ar avea afaceri şi în Marea Mediterană, acolo unde ar deţine mai multe yahturi.

Actualul şef al CSU Craiova a "beneficiat" şi de bunăvoinţa fostei conduceri a Federaţiei Române de Fotbal. În 2013, a primit cadou un loc în Liga a doua, pentru a înfiinţa echipa Primăriei, alături de Lia Olguţa Vasilescu, edilul din Bănie. Suporterii Campioanei unei mari iubiri nu au înghiţit prea mult "Clona". Chiar dacă Universitatea Craiova, adevărata echipă din oraş a intrat în faliment, fanii nu s-au arătat prea interesaţi de noua echipă.


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...