Băsescu, REVENIRE în FORŢĂ în politică/Subiectul Elena Udrea, tratat decent dar lapidar

Băsescu, REVENIRE în FORŢĂ în politică/Subiectul Elena Udrea, tratat decent dar lapidar

Traian Băsescu a fost prezent, în mod surprinzător pentru mulţi, la Congresul PMP. Marcând în acest fel revenirea nu numai în spaţiul public dar, prin discursul amplu şi prin temele discursului, o revenire consistentă în viaţa politică. 

Aşteptat de mulţi, subiectul Elena Udrea a fost tratat decent dar lapidar de fostul preşedinte. Băsescu a spus că speră ca fosta preşedintă PMP să-şi demonstreze nevinovăţia. Şi a încheiat subiectul după ce a menţionat că apreciază decenţa de a nu fi prezentă la congres.

Marile teme abordate

- Observ că este o furibună propagandă pentru demolarea a ceea ce s-a întâmplat din 2004 în 2014. Nu aici și nu acum voi vbrbi despre acest lucru. Era obligatoriu să ies public și să-mi apăr mandatul. El nu poate fi lăsat pe mâna televizunii lui Voiculescu sau a lui Ghiță sau pe echivalentul lui Gâdea de la Realitatea TV. Eu știu cât de grea a fost bătălia celor două mandate, câtă umilință am îndurat în 10 ani pentru a-mi duce mandatele până la capăt și bătălia pe care am dus-o pentru independența justiției. Nimeni nu poate să-mi apere mandatul mai bine ca mine”, a precizat fostul șef al statului.

- ”Există riscul să facem pași înapoi. Liniștea pe care și-o doresc politicienii e liniștea în care se simt bine aceia are vor să deturneze drumul parcurs de Româna din 2004 până în decembrie 2014. Partidul trebuie să își facă un steag din ideea de consolidare a statului de drept. Justiția este unul din aceste elemente. Foarte mulți vor să pună corupția pe seama așa-zisului regim Băsescu dar iau lucruruile pe o poză falsă a momentului”, a mai spus Traian Băsescu.

- ”Din 2005 a început o reconstrucție a instituțiilor justiției, a instituțiilor care puteau contribui eficient la lupta împotriva corupției și acest lucru a durat câțiva ani. Aceste instituții nu sunt perfecte, dar sunt bune. Trebuie consoludate pentru a deveni identice cu cele din statele vechi ale UE sau din mari democrații precum SUA, să fim mândri de justiție pe care o avem. Oricărui propagandist care vor să denigreze mandatele mele le fac o singură recomandare: luați primul MCV din 2004 și luați poza celui din 2014 și așa veți avea poza mandatului meu. Acesta a fost obiectivul meu, să creaăm o jusitție independentă, intituții independente, dar care să nu fie depende de cel care le-a vrut”, a explicat el.

- ”Mă uit la toți demagogii care au făcut suspendarea din 2007, din 2012, care se adunau și la Argeș în jurul președintelui CJ, care se duceau cu Bivolaru la Parchetul general, care spuneaă că justiția este politică, mă uit că astăzi spun ce spuneam eu în 2005, vorbesc de justiție indepndentă. Dar uitați-vă în ochii lor, încă nu sunt sinceri. Le sticlesc ochii când vorbesc de justiție, vezi că nu o fac sincer, dar slavă Domnului ca venit și acum”, a subliniat fostul președinte.

”Susțineți continuarea MCV, încă ne e necesar și ne păzește de derapaje. Eu o voi susține”, a mai spus Băsescu.

De asemenea, Traian Băsescu a abordat, pe lângă tema consolidării statului de drept şi teme economice, cu referire directă la procesul de absorbţie a fondurilor europene, de apărare, dar şi de politică externă. Cu referire directă la ceea ce se întâmplă acum în Ucraina.

În ceea ce privește politica externă. O să vedeți la TV foarte mulți înfierbântați care spun că România trebuie să se implice în Ucraina, a spus Traian Băsescu.
Eu am realizat că România nu are forța să tracteze Ucraina către UE, și nu a avut-o nimeni.
Nu avem argumente cu care să convingem că noi putem fi locomotiva care să tracteze Ucraina către UE. România poate să sprijine Moldova, atât poate să facă acum. Aș vrea ca partenerii noștri să înțelagă că parteneriatele cu România sunt ireversibile.
O altă prioritate este consolidarea parteneriatelor strategice pe care le avem. Trei sunt esențiale: Turcia, Polonia și cu Marea Britanie. Toate sunt semnate, dar nu stă nimeni în MAE să vadă cum dezvoltăm aceste parteneriate.

Elemente de culoare

"O spun aici într-un congres Nu există măcar o interveţie a mea în cei zece ani ca vreunui om să i se facă un dosdare. Nu există şi vă rog să respingeţi această idee sau afirmaţie ori de câte ori veţi avea ocazia. Acum nu mai sunt preşedinte, orice procuror, orice judecător ar putea să spună: «Hai domnule preşedinte, nu mi-ai spus mie să-l iau pe nu ştiu cine?». Nu. Nu am făcut-o, pentru că am crezut că aceste instituţii nou create nu trebuie să fie dependente de cel care a vrut să fie create, ci trebuie să fie dependente de lege", le-a spus fostul preşedinte participanţilor la congresul PMP.

 Băsescu a mai atacat televiziunile de ştiri şi i-a avertizat pe membrii PMP că vor fi "atacaţi şi minimalizaţi" pentru că el este partenerul PMP.

"E mult mai tentant să vezi atacuri la Elena Udrea, atacuri la Băsescu, să vezi asta cu vedetele Antenei 3, cu prostituţia, cu prostituţia asistentelor, Sigur, se face jurnalism de prostituţie la Antena 3, dar esenţa lucrurilor trebuie să facă în adevăr şi va trebui să faceţi faţă acestui tip de campanie, pentru că atâta timp cât voi fi partener veţi fi atacaţi şi minimalizaţi. Va trebui să vă asumaţi de a continua procesele de reforme care nu sunt pe gustul celor care erau uniţi în cuget şi în simţiri în ideea suspendării preşedintelui", a mai adăugat Băsescu.






Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

5 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski