BEC contrazice încă o dată MAE/Există temei LEGAL pentru înfiinţarea de NOI secţii de vot în străinătate

BEC contrazice încă o dată MAE/Există temei LEGAL pentru înfiinţarea de NOI secţii de vot în străinătate

Biroul Electoral Central a raspuns marti solicitarii inaintate de Ministerul Afacerilor Externe prin care i se cere sa analizeze posibilitatea de infiintare de noi sectii de vot in strainatate. BEC a transmis MAE ca a raspuns deja direct acestei solicitari in data de 7 decembrie si ca isi mentine pozitia prezentata anterior. BEC arata astfel ca exista temei legal pentru infiintarea de noi sectii de vot in diaspora pentru turul II al alegerilor prezidentiale.

Ministrul de Externe Teodor Melescanu a anuntat marti, dupa sedinta de Guvern, ca va solicita Biroului Electoral Central sa analizeze daca se pot organiza noi sectii de votare in diaspora.

Biroul Electoral Central a transmis vineri seara un comunicat de presa in care arata ca Ministerul Afacerilor Externe are baza legala pentru a deschide sectii noi de votare in strainatate, invocand o hotarare pe care a dat-o marti, 4 noiembrie.

Precizarea BEC a venit dupa ce vineri dupa-amiaza Titus Corlatean, ministrul Afacerilor Externe in fucntie saptamana trecuta, a anuntat ca MAE nu va deschide noi sectii de votare in diaspora, in ciuda numeroaselor cereri venite din partea cetatenilor romani aflati in tari in care exista comunitati mari, cum ar fi in: Franta, Marea Britanie, Italia Germania sau Spania. BEC explica in comunicat faptul ca propria hotarare de marti oferea baza legala pentru ca Ministerul de Externe sa infiinteze noi sectii de vot.

BEC explica faptul ca hotararea de marti interpreteaza legea 370/2004 in sensul in care sintagma "aceleasi liste de alegatori" de la primul tur se refera la sectiile de votare din tara. Cu alte cuvinte, BEC arata ca numarul sectiilor de votare din strainatate nu poate fi conectat cu listele de vot, ceea ce inseamna ca Ministerul de Externe putea organiza in turul doi oricate sectii de votare noi ar fi fost necesare pentru desfasurarea in bune conditi a procesului de vot.

In ciuda faptului ca BEC a oferit inca de marti baza legala pentru deschiderea de noi sectii in strainatate, ministrul de Externe, Titus Corlatean a anuntat vineri ca nu se vor deschide alte sectii de vot in afara celor 294 de existente la primul tur.

Comunicatul integral BEC

Astazi, 11.11.2014 ora 08,30 a avut loc, la sediul Biroului Electoral Central, o noua intalnire cu reprezentantii Ministerului Afacerilor Externe si ai Biroului electoral pentru sectiile de votare din strainatate nr. 48.

Au participat, din partea Ministerului Afacerilor Externe, domnul ministru Teodor-Viorel Melescanu, domnul secretar de stat Radu Podgorean si domnul secretar general Sorin Moise. Din partea Biroului electoral pentru sectiile de votare din strainatate nr. 48 au participat domnul presedinte-judecator Iulian Panait si doamna loctiitor-judecator Andra Monica Asanica.

In urma intalnirii, Ministerul Afacerilor Externe a transmis Biroului Electoral Central adresa nr. F/8828/11.11.2014, care a fost inregistrata sub nr. 1551/C/BEC/P/2014 din 11.11.2014.

In sedinta Biroului Electoral Central din 11.11.2014 ora 16,00, au fost analizate si supuse votului Biroului Electoral Central propunerile si solicitarile formulate de Ministerul Afacerilor Externe prin adresa mai sus mentionata, stabilindu-se urmatoarele:

Cu privire la pct. I din adresa nr. F/8828/ 11.11.2014, Biroul Electoral Central a luat act de masurile organizatorice dispuse de Ministerul Afacerilor Externe pana la acest moment.

Referitor la solicitarea de a se analiza "posibilitatea ca membrii birourilor electorale ale sectiilor de votarea care nu se prezinta in ziua votului sa poata fi inlocuiti cu persoanele propuse de MAE", Biroul Electoral Central si-a mentinut punctul de vedere comunicat anterior Biroului electoral pentru sectiile de votare clin strainatate nr. 48, prin adresa nr. 1444/C/BEC/P/2014 din 07.11.2014, in situatia invocata fiind aplicabile dispozitiile art. 15 alin. (2) din Legea nr. 370/2004, precum si cele ale art. 2 din Decizia Biroului Electoral Central nr. 125/D/2014 privind unele masuri pentru buna organizare si desfasurare a celui de-al doilea tur de scrutin pentru alegerea Presedintelui Romaniei din anul 2014 la sectiile de votare din strainatate.

In ceea ce priveste propunerea ca in tabelul electoral sa fie completate doar rubricile referitoare la nume si prenume, CNP si localitatea de domiciliu, Biroul Electoral Central a constatat ca modelul tabelelor electorale se regaseste in anexa 2 a Hotararii de Guvern nr. 709/2014 pentru aprobarea modelului copiei de pe lista electorala permanenta, a modelelor tabelelor electorale si a mode/ului declaratiei pe propria raspundere care vor fi folosite la alegerile pentru Presedintele Romaniei din anul 2014 si, in consecinta, orice modificare a continutului acestuia poate fi facuta, conform dispozitiilor Legii nr. 24/2000 privind normele de tehnica legislativa pentru elaborarea actelor normative, republicata, doar printr-un act normativ cu cel putin aceeasi forta juridica, astfel ca propunerea Ministerului Afacerilor Externe excedeaza competentei Biroului Electoral Central reglementata de art. 17 din Legea nr. 370/2004, republicata.

Referitor la solicitarea Ministerului Afacerilor Externe sub aspectul precizarii de catre Biroul Electoral Central a posibilitatii legale "ca unele sectii de votare sa isi desfasoare activitatea la al doilea tur de scrutin la alte adrese, fara schimbarea numarului sectiei de votare si a celorlalte elemente constitutive", mentionam ca, potrivit prevederilor art. 12 alin. (3) din acelasi act normativ, organizarea si numerotarea sectiilor de votare din strainatate reprezinta o atributie exclusiva a Ministerului Afacerilor Externe, astfel incat orice solicitare in sensul celor aratate excedeaza competentei Biroului Electoral Central reglementata de art. 17 din Legea nr. 370/2004, republicata.

In ceea ce priveste pct. III al adresei nr. F/8828/11.11.2014 Biroul Electoral Central face urmatoarele precizari:

La adresa anterioara a Ministerului Afacerilor Externe, purtand nr. F/8613/5.11.2014, transmisa la Biroul Electoral Central prin intermediul Biroului electoral pentru sectiile de votare din strainatate nr. 48 si avand acelasi obiect, respectiv solicitarea de a se preciza daca Hotararea nr. 4H/2014 "permite emiterea, in conditii de legalitate, a unui ordin de completare a listei sectiilor de votare din strainatate", Biroul Electoral Central a raspuns in mod direct Ministerului Afacerilor Externe prin adresa nr. 1391/C/7.11.2014 si isi mentine punctul de vedere exprimat prin aceasta adresa.

Comunicatele emise de Biroul Electoral Central reprezinta pozitia oficiala a acestuia si un mijloc de a aduce la cunostinta publica hotararile si deciziile adoptate de acest organism colegial, in limitele atributiilor sale legale.

Nota: Textul integral al adreselor nr.1391/C/BEC/P/07.11.2014 si respectiv nr. 1444/C/BEC/P/07.11.2014 ale Biroului Electoral Central mentionate poate fi consultat la adresa de internet www.bec2014.ro (sectiunea Ordinea de zi - Lucrari solutionate).

PRESEDINTE,
judecator Veronica Nastasie


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...