Bunea Stancu a fost ridicat de procurorii DNA şi dus la audieri

Bunea Stancu a fost ridicat de procurorii DNA şi dus la audieri

Bunea Stancu a fost ridicat de procurorii DNA şi dus la audieri. Procurorii au stat în locuinţa preşedintelui CJ Brăila mai bine de 5 ore.

Percheziţii DNA la Consiliul Judeţean Brăila şi la locuinţa lui Gheorghe Bunea Stancu. Trei firme, SC Tancrad SRL Galaţi, SC Tancrad Construct SRL Brăila şi SC Concivia SA Galaţi, au monopolul lucrărilor în judeţ. Prejudiciul, 3 milioane lei

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) fac percheziţii, joi dimineaţă, la sediul Consiliului Judeţean Brăila şi la locuinţa şefului instituţiei, Gheorghe Bunea Stancu, într-un dosar privind contracte pe bani acordate unor firme, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.

Trei firme, între care una controlată de Gheorghe Bunea Stancu, deţin monopolul lucrărilor licitate de CJ Brăila, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse judiciare, care au precizat că prejudiciul în dosarul în care se fac percheziţii, vineri, la Brăila este de aproape trei milioane de lei.

Firmele declarate câştigătoare în licitațiile organizate de CJ Brăila, si verificate în în ancheta DNA sunt SC Tancrad SRL Galaţi, SC Tancrad Construct SRL Brăila şi SC Concivia SA Galaţi;lucrări de asfaltare drumuri - SC Tancrad SRL Galaţi şi SC Tancrad Construct SRL Brăila şi reamenajare/reabilitare spaţii medicale la unităţile spitaliceşti din subordinea Consiliului Judeţean Brăila – SC Concivia SA Brăila. Iar contractele vizate sunt:

-obiect „servicii de proiectare şi executare lucrări pentru repararea şi amenajarea clădirii din Brăila, strada Buzăului nr. 3A”.

-obiect „Lucrări de reabilitare, amenajare şi modernizare spaţii medicale în proiectul Modernizarea ambulatoriului de specialitate integrat în cadrul Spitalului de Obstetrică şi Ginecologie Brăila ”

-obiect „Lucrări de reabilitare, amenajare şi modernizare spaţii medicale” în proiectul „Echiparea Ambulatoriului de specialitate integrat în cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie Brăila”.

-încheiat între CJ Brăila, reprezentat de Gheorghe Bunea Stancu şi SC TANCRAD SRL Galaţi, reprezentată de administratorul Stăncic Cristian Cătălin, având ca obiect „Reabilitarea DJ 221, DJ 202A şi DJ 202B, jud. Brăila”

-încheiat între CJ Brăila, reprezentat de Gheorghe Bunea Stancu, şi SC TANCRAD SRL Galaţi, reprezentată de către Stăncic Cristian Cătălin, având ca obiect efectuarea de lucrări de reabilitare drumuri prin plombări şi asfaltare a DJ 221B – Brăila – Vădeni (plombări pe o suprafaţă de 3.000 mp şi asfaltare pe o suprafaţă de 2,7 km

Potrivit surselor citate, dosarul în care anchetatorii fac percheziţii la sediul CJ Brăila şi la locuinţa lui Bunea Stancu vizează modul în care au fost organizate şi s-au derulat procedurile de achiziţie publică organizate de această instituţie în perioada 2009-2011.

Aceleaşi surse susţin că, urmare a modului în care au fost organizate şi derulate aceste proceduri, trei firme au, în prezent, monopol pe lucrările scoase la licitaţie de instituţia condusă de Gheorghe Bunea Stancu, fiind, practic, singurele care câştigă contractele de achiziţie publică pe plan local şi judeţean.

Una dintre aceste firme, conform aceloraşi surse, a fost înfiinţată în 1991, iar în 2000 acţionar majoritar la aceasta a devenit o altă societate comercială, înfiinţată în 1995 şi avându-l ca acţionar majoritar pe Bunea Stancu.

Acest fapt ar demonstra "interesul" preşedintelui CJ Brăila ca firma înfiinţată în 1991 să câştige licitaţii, mai spun sursele citate.

Prejudiciul total în acest dosar este estimat la aproape trei milioane de lei, în urma încheierii a cinci contracte, prin încălcarea atribuţiilor de serviciu şi îndeplinirea defectuoasă a acestora, de către preşedintele CJ Brăila, ca ordonator principal de credite, şi funcţionarii din subordinea sa, au mai spus sursele citate.

Firma controlată de Bunea Stancu ar fi primit contracte pentru reamenajarea sau reabilitarea unor spaţii medicale la unităţile spitaliceşti din subordinea CJ Brăila, iar celelalte două firme ce ar avea monopol în judeţ, contracte pentru lucrări de asfaltare a unor drumuri.

Procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii şi a Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei.

 Într-un alt dosar, cunoscut ca dosarul "mită la PSD", Gheorghe Bunea Stancu, a fost trimis în judecată de DNA, în 2012, alături de omul de afaceri Ioan Niculae, directorul Viorel Bărac de la InterAgro şi Gheorghe Teodorescu de la INSOMAR, toţi fiind acuzaţi în legătură cu finanţarea partidelor politice. În noiembrie 2013, Judecătoria Sectorului 1 i-a achitat pe cei patru, decizia nefiind însă definitivă.

În 2012, Agenţia Naţională de Integritate (ANI) anunţa că preşedintele Consiliului Judeţean Brăila a încălcat regimul juridic privind conflictul de interese în materie administrativă, după ce a semnat contracte de asociere cu două cluburi sportive controlate de firme unde el este acţionar majoritar. Bunea Stancu conduce CJ Brăila din 2004.

Averea declarată

Potrivit declarației de avere din mai 2013, Gheorghe Bunea Stancu are șapte terenuri intravilan în orașul Brăila (3 în zona Rahova, Mihai Bravu, Împărat Traian, Vărsătura și Calea Galați), trei case de locuit (dintre care cea din strada Rahova are 400 de metri pătrați) și un spațiu comercial de 242 de metri. Politicianul a declarat bijuterii în valoare de 10.500 de euro. În bănci, Bunea -Stancu deține patru depozite uriașe, în valoare totală de aproximativ 1,6 milioane de lei: 60.200 de lei, 60.200 de lei, 747.876 de lei și 735.551 de lei.

Comunicatul oficial al DNA:

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Galați efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea, în perioada 2009-2010, a unor infracțiuni asimilate celor de corupție, de către funcționari publici, cu funcții de conducere în plan local.

În cursul zilei de 07 august 2014, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate un număr de 4 percheziții domiciliare în locații situate în municipiul Brăila, din care una este sediul unei instituții publice.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații, precum și al Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei.

Raportat la actele procedurale efectuate în prezenta cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare.


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

5 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu