CENZURĂ la TVR

CENZURĂ la TVR

Filmul "Zi că-ţi place", de Cornel Mihalache, a fost scos din grila de luni a TVR 2, după cum a declarat regizorul pentru MEDIAFAX, în timp ce preşedintele-director general al TVR, Stelian Tănase, a negat acest fapt, ulterior lungmetrajul fiind reintrodus în programul de luni al postului TV.

Un film de Cornel Mihalache, scos şi reintrodus în grila TVR 2, după protestele regizorului "E cenzurat un film politic ce are ca subiect portretul candidatului la preşedinţia României" 

Cornel Mihalache şi Valentin Nicolau, autorul piesei de teatru, au transmis, sâmbătă, printr-un comunicat de presă, că, vineri, Stelian Tănase "i-a ordonat directorului TVR 2, Răzvan Bucuroiu, să scoată din grilă filmul «Zi că-ţi place!» programat să se difuzeze luni şi căruia i s-a făcut promovare pe canalele TVR timp de o săptămână. Filmul nu a fost amânat o zi sau două, ci i s-a interzis difuzarea între cele două tururi de scrutin ale alegerilor prezidenţiale".

"Este cenzurat un film politic ce are ca subiect portretul candidatului la preşedinţia României, prezentat metaforic ca un violator al României personificate de o femeie pusă să aleagă cine să-i intre în casă, cu cine să-şi împartă viaţa. Filmul, o docuficţiune realizată de Casa de Producţie TVR, se constituie într-un aspru rechizitoriu adus clasei politice, în special aspiranţilor la funcţia cea mai înaltă în stat. Este un manifest, un apel la indignare şi luciditate, un îndemn la a refuza «vraja» vânzătorilor de iluzii care, odată ajunşi la Cotroceni, devin «violatorii» noştri de zi cu zi", se mai precizează în comunicatul citat.

Potrivit sursei citate, "decizia abuzivă nu intră în atribuţiile directorului general, ci este de competenţa Consiliului de Programe şi a Comitetului Director, organisme care nici măcar nu au fost consultate. Tănase şi Bucuroiu, rutinaţi în astfel de manipulări, au inventat degrabă o emisiune înlocuitoare despre turul întâi al alegerilor prezidenţiale, pregătind astfel o explicaţie pentru scoaterea filmului din grilă. Asta în contextul în care TVR 2 nu s-a implicat în campania electorală cu astfel de emisiuni, tematica dezbaterilor despre alegerile prezidenţiale fiind în sarcina TVR 1".

Contactat de MEDIAFAX, Stelian Tănase, preşedintele-director general al Televiziunii Române, a declarat, sâmbătă, pentru MEDIAFAX că informaţia nu este adevărată, filmul fiind în continuare în grilă şi urmând să fie difuzat luni, după cum era programat.

Pe de altă parte, Cornel Mihalache a precizat, sâmbătă, pentru MEDIAFAX, că informaţia privind scoaterea filmului din programul de luni a apărut pe intranetul TVR. "În locul filmului va fi difuzată o ediţie specială dedicată alegerilor, ceea ce TVR 2 nu a avut până acum", a completat Mihalache.

De asemenea, ulterior comunicatului, Valentin Nicolau a declarat pentru MEDIAFAX că a fost informat că filmul a fost reintrodus în grila de luni a TVR 2. "Am fost informat că a fost reintrodus cu ora 23.30, prima oară acesta fiind programat pentru ora 20.10", a completat acesta.

Producţia "Zi că-ţi place!", în regia lui Cornel Mihalache, după piesa omonimă semnată de Valentin Nicolau, este un proiect al Casei de Producţie TVR şi a fost prezentată în avanpremieră la Cinema Studio din Bucureşti în luna ianuarie.

"Zi că-ţi place!" se dovedeşte "atât de periculos în ochii servanţilor politici aflaţi la conducerea TVR, încât el a trebuit să fie oprit de la a fi văzut de alegătorii români între cele două tururi de scrutin, pentru ca nu cumva să le lumineze minţile, să le trezească conştiinţele", se arată în comunicatul remis MEDIAFAX.

Valentin Nicolau şi Cornel Mihalache consideră că "actul de cenzură este cu atât mai reprobabil cu cât nu pare să fi fost dictat de vreun stăpân politic anume, ci vine din frica faţă de oricare dintre politicienii care s-ar putea simţi lezaţi de «Zi că-ţi place!», pentru că filmul face un portret deloc măgulitor politicianului român, dar perfect realist. Spaima supremă a lui lui Stelian Tănase este să nu fie dat afară, de aceea orice politician care ar putea să-i decidă cât de puţin destinul derizoriu în TVR îi este un stăpân virtual, pentru liniştea căruia este în stare de orice".

Autorul piesei de teatru, Valentin Nicolau, şi regizorul filmului, Cornel Mihalache, spun că "cei care-i apără pe «violatorii» României, fie şi interzicând un film, tot complici se numesc".

 


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria