Coincidențe STRANII?

Coincidențe STRANII?

Jurnalistii de la Adevarul au identificat mai multe asemanari intre Dacian Ciolos, premierul desemnat marti de presedintele Klaus Iohannis pentru a forma un nou Guvern, si omul politic Iuliu Maniu, fost si el prim-ministru al Romaniei.

Dacian Ciolos a fost desemnat in functia de premier al Romaniei pe data de 10 noiembrie. Tot intr-o zi de 10 noiembrie, dar in 1928, Iuliu Maniu isi lua in primire primul sau mandat de prim-ministru al Romaniei. 

Dincolo de asta, Ciolos si Maniu mai au un punct comun: Pericei, localitatea lor de suflet. Iuliu Maniu s-a nascut la Simleu Silvaniei, dar a numit ”acasa” satul Badacin, din comuna salajeana Pericei, acolo unde tatal sau a construit un conac in care familia Maniu si-a trait batranetile. Dacian Ciolos s-a nascut la Zalau, dar locul lui de suflet este Pericei, acolo unde si-a petrecut cea mai mare parte a copilariei si o parte din tinerete. Astfel, comuna Pericei devine singura din tara care a dat doi premieri.

Potrivit istoricului Marin Pop, si contextul politic in care au ajuns in functie cei doi salajeni este asemanator. La fel ca si Dacian Ciolos, si Iuliu Maniu a fost numit pentru prima oara premier al Romaniei pe fondul unei crize politice in urma careia prim-ministrul de la acea vreme si-a depus mandatul.

„Criza politica a inceput in 1927 cand, pe de-o parte, Regele Ferdinand moare, fiind instalat la conducerea tarii regele Mihai, un copil de sase ani, inconjurat de o regenta. Pe de alta parte, tot in acel an moare subit, in urma unei aparent banale operatii, premierul liberal Ionel I.C.Bratianu”, explica istoricul, pentru adevarul.ro.

Functia de premier este preluata de fratele acestuia, Vintila Bratianu, fapt cei nemultumeste pe taranistii condusi de Iuliu Maniu. Sub coordonarea acestora, incep adunarile populare de protest impotriva guvernului, care culmineaza cu adunarea din orasul – simbol Alba Iulia, din mai 1928, despre care istoricii vremii spun ca a adunat la un loc 100.000 de participanti. Pe fondul acestor nemultumiri generale, regenta il desemneaza pe Iuliu Maniu sa formeze un nou guvern.

Iată și un material publicat de Graiulsălajului.ro

Comuna Pericei este in Cartea recordurilor pentru renumele pe care si l-a facut prin cultivarea cepei si pentru monumentul dedicat cepei. Ieri, localitatea salajeana a batut un nou record, dupa numirea lui Dacian Ciolos in functia de prim ministru. Este pentru prima data in istoria Romaniei cand o comuna da doi prim ministri. Este cu atat mai interesant cazul - remarca doctorul in istorie Marin Pop - cu cat cei doi prim ministrii au preluat destinele natiunii in contexte identice, dar la 87 de ani diferenta. 

Dacian Ciolos a fost numit ieri prim ministru de catre presedintele Romaniei cu origini nemtesti, Klaus Iohannis, dupa o buna perioada de instabilitate politica. Iuliu Maniu, originar tot din comuna Pericei, ca si Dacian Ciolos, a fost numit sef al guvernului tot de catre un conducator neamt. Contextul in care a fost numit Maniu se aseamana mult cu cel actual. Pe fondul unei crize regale, cand Romania a ramas o buna perioada fara rege, dar si pe fondul unei dispute intense intre ardeleni si munteni pe teme religioase, Maniu a reusit sa formeze o majoritate a PNT in Parlament si sa fie numit, la 10 noiembrie 1928, prim ministru al Romaniei. Coincidenta izbitoare. Ciolos a fost numit ieri, tot 10 noiembrie, premier.

La fel ca si acum, Maniu a fost numit premier dupa o lupta impotriva Bisericii Ortodoxe din Romania. Disputa era la acea vreme aprinsa de romanii trasnilvaneni, care cereau ca si Biserica Romano Catolica, care era majoritara in Transilvania, sa fie considerata biserica neamului. În acest context, Iuliu Maniu, greco-catolic, nu a participat la incoronarea Regelui Ferdinand I de la Alba Iulia din 15 octombrie 1922, motivand ca ceremonia religioasa a fost monopolizata de ortodocsi, iar Transilvania, implicit Alba Iulia, era dominata de religia greco-catolica, care cerea si ea sa fie reprezentata.
La fel ca si acum, si atunci, scena politica era instabila. Maniu chiar s-a implicat in organizarea unor proteste publice ce au avut loc in 1928 impotriva guvernelor PNL care au monopolizat conducerea tarii; ba mai mult, au elaborat si o constitutie in 1923. Maniu a planuit si efectuarea unui "Mars al Bucurestiului", care se dorea a fi un mars al taranilor ardeleni la Bucuresti.

Maniu a guvernat Romania de trei ori, in perioada 10 noiembrie 1928 - 7 ianuarie 1930; 13 iunie 1930 - 10 octombrie 1930 si 20 octombrie 1930 - 14 ianuarie 1933. Guvernarea Maniu a fost bazata pe principiile Partidului National Taranesc, in care se punea mult accent pe dezvoltarea taranimii.

Cu toate acestea, primul guvern pe care Iuliu Maniu l-a condus a fost Consiliul Dirigent al Transilvaniei, care a condus Transilvania imediat dupa Marea Unire de la Alba Iulia din 1918. Consiliul Dirigent avea ca scop mentinerea stabilitatii politice in Transilvania pana cand provincia intra cu drepturi depline in componenta Romaniei. Iuliu Maniu avea atunci 45 de ani. Dacian Ciolos preia la ora actuala guvernarea Romaniei la varsta de 46 de ani.
O alta asemanare intre cei doi sefi de Guvern din comuna Pericei este faptul ca niciodata cei doi nu s-au compromis. Desi comunistii l-au torturat in inchisori politice, Iuliu Maniu nu a renuntat niciodata la doctrina national taranista. Dacian Ciolos nu a facut niciodata politica, desi a avut oferte de a intra atat in PNL-ul condus de Tariceanu, cat si in PDL-ul lui Emil Boc.
Perioada pe care Maniu a prins-o la guvernare a fost - ca cea actuala - marcata de Marea Criza, fiind nevoit sa intreprinda masuri pentru a redresa tara si a reforma clasa politica suprasaturata pana atunci de politrucii din capitala.
Cei doi premieri se aseamana si din punct de vedere al studiilor. Ambii au studiat in strainatate. Dacian Ciolos este doctor in stiinte agricole la Universitatea din Montpellier, in timp ce Maniu a urmat studii la Budapesta si Viena.
De remarcat ca cei doi au fost la liceu in Simleu Silvaniei, iar primele cursuri universitare le-au urmat amandoi la Cluj-Napoca. Iuliu Maniu a absolvit Facultatea de Drept din Cluj-Napoca. S-a specializat apoi la Budapesta, iar in 1896 devine doctor in drept al Universitatii din Viena. 

Alte personalitati marcante pe scena politica romaneasca care au origini in Salaj au fost Corneliu Coposu (1914 - 1995), Victor Deleu (1876 - 1939), Iulian Andrei Domsa (1877 - 1978), Simion Barnutiu (1808 - 1864), Gheorghe Pop de Basesti (1835 - 1919), dar si multi altii.

NR. Și orașul Drăgășani a dat doi prim-miniștri României: Radu Vasile și Mugur Isărescu.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 De citit...

3 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

4 VIDEO Imagini apocaliptice în Grecia...

5 Dezvăluiri înfiorătoare despre insula pe care britanicii au desfășurat experimente secrete și șocante