Conducerea Parlamentului a solicitat CCR un punct de vedere referitor la data la care președintele ales va depune jurământul

Vicepreședintele social-democrat al Senatului, Cristian Dumitrescu, a anunțat că Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaților și Senatului au solicitat Curții Constituționale un punct de vedere cu privire la data la care președintele ales, Klaus Iohannis, ar urma să depună jurământul în fața Parlamentului.

Foto: (c) GRIGORE POPESCU/AGERPRES ARHIVĂ

"Noi am fost informați de către Curtea Constituțională despre validarea alegerilor prezidențiale. Prin această hotărâre a CCR se solicită conform legii depunerea jurământului. Depunerea jurământului ar trebui făcută în data de 21 decembrie, dar este o duminică, când Parlamentul nu funcționează. Am solicitat în scris un punct de vedere al Curții Constituționale, să ne spună foarte clar dacă suntem ținuți de această dată de 21, fiindcă atunci vom convoca o ședință comună solemnă a Parlamentului pentru ca președintele ales să depună jurământul sau putem să o facem mai devreme. (...) Noi am opinat că ar putea să fie vineri, dar dacă se poate vineri atunci se poate și joi", a spus Dumitrescu, marți, la finalul ședinței Birourilor permanente reunite ale Parlamentului.

Dumitrescu a subliniat faptul că judecătorii Curții vor trebui să indice varianta constituțională, pentru că este "un președinte în exercițiu care își duce la sfârșit mandatul până la depunerea jurământului de către noul președinte și atunci nu îi poți scurta mandatul nici măcar cu o zi".

"Nu ai voie să ai între mandate o vacanță a postului. Este o chestiune care privește dreptul și funcționarea mandatului. (...) Nu uitați că și Parlamentul are obligații din punct de vedere al asigurării constituționalității", a mai spus Dumitrescu.

AGERPRES/ (A — autor: Cătălina Barbu, editor: Mihai Simionescu)

Galerie foto și documenteTrimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Informație / În PSD se vorbește despre iminenta punere sub acuzare a lui Dragnea, Carmen Dan și Dăncilă în Dosar…

2 Orban chiar este un om modest. Două momente

3 Document / Trebuie să fii idiot să crezi așa ceva! Cum ar fi ajuns înregistrarea compromițătoare cu foștii procu…

4 Harta spionilor ruși infiltrați în Europa. Țările în care au activat rețele întregi de agenți ai Moscovei

5 HOPA! Angajații din spitale care primesc șpaga ar putea rămâne fără contracte de muncă. Ministrul Sănătății an…

recomandări

Te ia DNA: BĂDULESCU ALINA

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Privește cum o mașină e distrusă la fier vechi în câteva secunde