Consultant fiscal: Contractul de achiziţie a terenului de la Nana de către Ioana Băsescu a fost înregistrat la notar, este valabil, iar tranzacţia este reală

Consultant fiscal: Contractul de achiziţie a terenului de la Nana de către Ioana Băsescu a fost înregistrat la notar, este valabil, iar tranzacţia este reală

„Niciun teren agricol sau construibil nu poate fi vândut fără a fi înregistrat la notar. Atât timp cât contractul de vânzare-cumpărare a fost înregistrat de un notar, are prezumţia de legalitate. Prezumţie mai tare nu există. Nulitatea contractului poate fi constatată doar în instanţă“, a explicat Duca.

Senatoarea PSD Gabriela Firea a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă susţinută de membrii comisiei Nana, că, la data tranzacţionării terenurilor, respectiv a semnării contractului de vânzare-cumpărare dintre Berfige SRL, firmă deţiuntă de un cetăţean italian, şi Ioana Băsescu, societatea nu mai era activă.

Firea a invocat prevederile Legii societăţilor comerciale, potrivit căreia nicio persoană sau instituţie nu poate accepta facturi de la societăţi care sunt inactive. Gabriela Firea a spus că societatea Berfige nu putea face tranzacţii deoarece fusese declarată inactivă la data de 24 august 2012, în urma nedepunerii bilanţurilor necontabile.

Consultantul Emilian Duca a explicat că starea de „inactivitate“ notificată la Registrul Comerţului încetează la prima tranzacţie comercială a firmei. De asemenea, Codul Fiscal conţine noţiunea de „inactivitate“, însă aceasta se referă numai la anumite efecte fiscale, cum ar fi imposibilitatea de a deduce anumite cheltuieli sau TVA, dar nu impune restricţii privind tranzacţii comerciale.

Ioana Băsescu nu apare în raport

Marţi, Corpul de control al premierului a prezentat un alt raport , în care arată restituirile ilegale de teren din comuna Nana, însă numele Ioanei Băsescu nu apare nicăieri. În documentul publicat de Guvern se arată că, în anul 2009 societatea Berfige SRL, condusă de italianul Bertola Fioravante, a cumpărat 35 de parcele de teren agricol din extravilanul comunei Nana, în suprafaţă totală de 290,41 hectare. Suma plătită a fost de 3,43 milioane de lei.

Ulterior, în septembrie 2013, firma condusă de cetăţeanul italian a vândut întreaga suprafaţă unei persoane fizice, pe care însă inspectorii nu o nominalizează ca atare. Este vorba despre Ioana Băsescu, fiica preşedintelui, care a făcut achiziţia pentru suma de 5,84 milioane de lei, bani din surse proprii şi dintr-un credit CEC Bank. Deci toate tranzacţiile de terenuri din care a rezultat suprafaţa compactă cumpărată de fiica preşedintelui Traian Băsescu s-au încheiat în 2009, cu patru ani înainte ca Ioana Băsescu să ajungă „moşieră“ la Nana.

Sursa: adevarul.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Cresc frustrările printre soldații ruși” / Interceptări ale serviciilor de informații poloneze

2 Pe unde își țin banii miliardarii României / Detaliile inedite din dosarul furtului din casa „regelui pavelelor”

3 „Putin ar putea invada Europa anul viitor, posibil state membre ale alianței”

4 VIDEO Nunta odraslei interlopului Nuțu Cămătaru, „udată” cu grămezi de bani de Cosmin Olăroiu și Codin Maticiuc

5 Începutul sfârșitului pentru Putin? Prețul acțiunilor Gazprom s-a prăbușit joi după ce a refuzat să plătească dividende