CUTREMUR/Coldea

CUTREMUR/Coldea

Risc Seismic

Conform multor foşti şi actuali lucrători din Serviciul Român de Informaţii (SRI), şeful de facto al principalului serviciu secret din Romania este generalul Florian Mihai Coldea, primul adjunct al directorului SRI. Generalul Coldea coordonează toată activitatea informativ – operativă a serviciului.

Primul adjunct al directorului SRI a fost propulsat în aceasta funcţie, potrivit unor rudenii apropiate ale acestuia, pe filiera politică PDL, respectiv cu concursul primarului municipiului Arad, Gheorghe Falcă, şi a socrului acestuia Gheorghe Seculici. Primarul Gheorghe Falcă era, în perioada respectivă, secretar executiv naţional al PDL şi se afla în relaţii apropiate cu preşedintele Traian Băsescu, care i-a fost naş de căsătorie, precum şi naş de botez al unicului său copil. Gheorghe Seculici era vicepremier şi ministru al Economiei in Guvernul Tăriceanu I la data promovării lui Coldea în fruntea SRI. Seculici era şi şeful Cultului adventist de ziua a şaptea din România şi avea relaţii importante în Statele Unite ale Americii, unde achiziţionase casa fondatorului cultului adventist ( situată in Vermont).

Florian Coldea este originar din comuna Târnova judeţul Arad, a absolvit un liceu industrial din municipiul Arad şi a studiat un an şi jumătate la Institutul Politehnic din Timişoara, unde studia şi Gheorghe Falcă. A renunţat la Institutul Politehnic după ce a căzut mai multe examene şi a urmat Facultatea de Psihosociologie din cadrul Academiei Naţionale de Informaţii, pe care a absolvit-o în anul 1996, dar nu a obţinut note de trecere la examenul de licenţă, pe care l-a trecut doar anul următor, rămânând repetent. Din caracterizările facute de foşti colegi de academie reiese că era o persoană arogantă, introvertită, interesată mai mult de imaginea şi poziţia sa, fără prea multe relaţii de prietenie, tipul „carieristului”.

Lipsa de scrupule în acţiunile sale i-au conturat un portret de funcţionar slugarnic, tipul securistului habotnic din perioada bolşevică, capabil de orice abuz pentru a executa ordinele stăpânului care l-a promovat în funcţie şi grad, fiindu-i devotat orbeşte acestuia. Desi îi place să facă pe misteriosul şi este plin de morgă, Coldea este în realitate un individ lipsit de orizont intelectual (vezi eşecurile la examenele din facultate şi din academie) şi de capacitate de comunicare, precum si de discernamant si de spirit critic, fiind considerat capabil de orice de către ofiţeri din SRI care l-au cunoscut mai bine : “ Este capabil să îngroape orice şi pe oricine”.

Cei doi Gheorghe de la Arad ( Falcă şi Seculici) l-au susţinut pe Coldea în fata preşedintelui Băsescu, care, în primavara anului 2005, când avea gradul de maior în SRI şi activa în Inspectoratul pentru Prevenirea şi Combaterea Terorismului, l-a folosit în operaţiunea de salvare prin răscumparare a celor trei jurnalişti români răpiţi în Irak. Dupa eliberarea ziariştilor, Băsescu l-a promovat, la vârsta de 34 de ani, în funcţia de prim-adjunct al directorului SRI, cu rang de secretar de stat, şi l-a avansat ulterior până la gradul de general cu o stea. În 2012 preşedintele Băsescu l-a avansat pe Coldea general cu doua stele.

Florian Coldea a fost protejat şi susţinut iniţial de generalul Dan Gheorghe, originar tot din judetul Arad (din comuna Sinta, învecinata cu Târnova) şi rudenie cu familia Coldea, considerat reprezentantul aripii conservatoare, de sorginte ceauşistă, din SRI ( fost ofiţer de securitate, care în decembrie 1989 avea gradul de colonel şi functia de locţiitor al şefului Unitaţii Speciale de Luptă Antiteroristă / USLA din cadrul Departamentului Securităţii Statului / DSS). In 1990 a blocat anumite dosare ale Revoluţiei, cum ar fi dosarul zborului Rombac de la Sibiu. A fost recuperat iniţial in Serviciul de Informaţii al Ministerului de Interne (0215), unde a devenit şef, şi apoi în SRI.

Florian Coldea a fost susţinut puternic din interior şi de generalul Ion Ştefănuţ, fost şef al Inspectoratului pentru Prevenirea şi Combaterea Terorismului, şi de generalul Sorin Brăteanu, şeful Secretariatului General al SRI (primul şef care l-a direcţionat pe linie de muncă şi naşul său de căsătorie).

După numirea în funcţia de prim-adjunct al directorului SRI, generalul Florian Coldea şi-a numit în funcţii importante de şefi şi de locţiitori de unităţi oameni de încredere şi buni executanţi, ca de exemplu: generalul Ion Voinescu – adjunct al directorului SRI pe probleme de logistică; generalul Sorin Gabriel Cozma – şeful Inspectoratului pentru Prevenirea şi Combaterea Terorismului; generalul Elena Istode – şeful Departamentului Securităţii Economice; generalul Emilia Cristina Posaştiuc – şeful Centrului pentru Surse Deschise (Centrul de Monitorizare Media); colonelul Ştefan Vatră – şeful Diviziunii Filaj-Investigaţii; colonelul Vasile Cămărăscu (fost coleg de cameră în timpul facultăţii) – şef al Direcției SRI Bucureşti şi apoi director adjunct la ORPISS; colonelul Eugen Tudor – locţiitor la UM 0982 Bucureşti; generalii Valentin Dan Căpşuna, Gabriel Stătescu, Adrian Popescu, Gheorghe Puiu – şefi de unităţi şi diviziuni. Generalul Coldea a reuşit să-şi impună anumiţi oameni şi în alte structuri ale statului, după cum urmează: generalul (r) Mircea Gheordunescu (fost prim-adjunct al directorului SRI în perioada 1997-2000) – înalt funcţionar al Ministerul Afacerilor Externe; generalul Costin Nedelea (fost coleg la SRI) – şeful unităţii informative din serviciul de Protecţie şi Pază (SPP); locotenent-colonelul Marius Stere (fost coleg la SRI) – şef serviciu la SPP; procurorul Marius Lazăr – la Parchetul de pe langa Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Generalul Coldea a fost depistat că a întocmit note scrise, în scop de şantaj şi de compromitere, referitor la trei judecători de la Curtea Constituţională (Aspazia Cojocaru, Nicolae Cochinescu şi Ion Predescu), după ce aceştia au acordat aviz favorabil cererii de suspendare a preşedintelui Băsescu în aprilie 2007.

Acuzatia privind delapidarea a aproximativ 4 milioane de euro din suma alocata pentru rascumpararea jurnalistilor romani rapiti in Irak a fost sustinuta si de fostul procuror sef adjunct al DIICOT, Ciprian Nastasiu, in cartea publicata in 2009 cu titlul „Pradarea Romaniei” (la pagina 57), in care afirma ca a primit informatii in acest sens din surse oficiale irakiene si americane. La adresa sa s-au lansat acuzatii ca i-ar fi favorizat pe oamenii apropiati presedintelui Traian Basescu, respectiv pe fostul ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea, si pe ex-premierul Teodor Stolojan in dosarul Alro si pe fostul presedinte al ANAF, Sorin Blejnar, vizavi de coruptia si contrabanda din vami. La adresa sa s-au lansat si acuzatii privind favorizarea sotiei sale, Dorina (nascuta Negru, originara din Zalau judetul Salaj, colega de facultate, ofiţer SRI), prin promovarea in functiile de sef al Serviciului de Protocol al SRI si apoi director adjunct al Centrului de Psihologie al SRI, precum si prin avansarea la gradul de locotenent-colonel in timp ce se afla in concediu pentru cresterea copilului, incalcand astfel regulamentele militare.

La adresa sa s-au lansat acuzatii ca i-ar fi favorizat pe cumnatul sau Adrian Negru (fratele sotiei sale), promovat in functia de sef serviciu in cadrul Direcţiei Judetene Salaj a SRI, si pe finul sau Cristian Soponar (fost coleg de facultate), promovat prim-adjunct al sefului Directiei Judetene Satu Mare a SRI. La adresa sa s-au lansat acuzatii privind favorizarea varului sau primar, George Coldea, presedinte-director al firmei Medicare Technics, in afaceri cu aparatura medicala cu unitati spitalicesti din Romania. In acest sens, aratam ca, in cursul anului 2010, seful Directiei Judetene Satu Mare a SRI, colonelul Stefan Cosarca, a intervenit pe langa conducerea Consiliului Judetean Satu Mare sa-l primeasca pe directorul George Coldea si sa-l sprijine prin achizitionarea de aparatura medicala de la firma pe care o conduce, pentru spitalele preluate in judet.

In plus, generalul Coldea este nasul de casatorie al fostului prefect PDL al judetului Arad din perioada 2009-2011, Calin Bibara, cu care este consatean, si exista suspiciuni ca l-ar fi protejat atat pe acesta cat si pe sotia sa, care a detinut functia de director general al Zonei Libere Curtici, prin care s-a efectuat contrabanda intensa cu tigari si alte produse accizabile. Ofiteri din Directia Judeteana Arad a SRI au dezvaluit ca seful lor, colonelul Dan Ilie Calalb, i-ar fi predat generalului Coldea, cu doi ani in urma, un pachet continand suma de 100.000 lei (un miliard de lei vechi) de provenienta suspecta.

O acuzatie grava adusa generalului Coldea este aceea ca ar fi provocat un accident de circulatie in timp ce conducea in Bucuresti un autoturism de serviciu sub influenta bauturilor alcoolice. Potrivit unor surse din Parchetul de pe langa Curtea de Casatie si Justitie, confirmate de ofiteri din SRI, in anul 2008, generalul Coldea si-a sarbatorit ziua de nastere (21 septembrie) impreuna cu procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, dupa care, pe timp de noapte, s-au deplasat spre domiciliul acesteia, conducand personal un autoturism de serviciu. Pe B-dul Stefan cel Mare, generalul Coldea a provocat un accident de circulatie, respectiv a pierdut controlul volanului, a iesit de pe carosabil si a intrat cu autoturismul in copacii din fata Clubului Dinamo, avariind grav partea din fata a autoturismului, inclusiv parbrizul si bordul acestuia.

Circumstantele producerii accidentului indica faptul ca generalul Coldea se afla sub influenta accentuata a bauturilor alcoolice. Va puteti inchipui ce carnagiu s-ar fi putut intampla daca la ora respectiva s-ar fi desfasurat un meci de fotbal sau alt eveniment la stadionul Dinamo. Dosarul a fost musamalizat ulterior de Sectia Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, ca urmare a interventiei procurorului general al Romaniei, respectiv de procurorul sef Ion Vasilache, promovat in aceasta functie de procurorul general Laura Codruta Kovesi si avansat ulterior de presedintele Traian Basescu la gradul de general.

In cazul adversarilor politici considerati periculosi, generalul Florian Coldea a recurs la stratagema obtinerii unui mandat de interceptare pentru motive de siguranta nationala, care permite instituirea si realizarea unui control tehnic operativ total (CTOT) asupra persoanei vizate: interceptarea tuturor convorbirilor telefonice si ambientale, a postei normale si electronice, filaj permanent, monitorizarea persoanelor cu care intra in contact. Deosebit de grav este ca, pentru interceptarea, urmarirea si hartuirea adversarilor politici ai actualei puteri, SRI are posibilitatea, pe care a materializat-o, de a recurge si la reteaua de sateliţi MONSAT de joasa altitudine, lansata de SUA in colaborare ci o serie de tari europene, la care Romania are acces in baza unor intelegeri intre serviciile secrete ale statelor NATO.

Reteaua de sute de sateliti MONSAT care acopera Europa are dispozitive radar, bazate pe unde milimetrice, care au capacitatea de a urmari o persoana, dupa caracteristicile biometrice, oriunde pe Pamant, inclusiv prin acoperisul cladirilor in care se afla aceasta. Totodata, sistemul MONSAT permite interceptarea convorbirilor telefonice si a e-mailurilor. 

Risc Seismic


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…

5 VIDEO Cum, mint americanii? / Amănunte greu de digerat despre atentatul cu sute de victime din timpul retragerii americane din Afganistan, negat de Pent…