CUTREMUR/CORUPŢIA din SRI/ Azi judeţul Neamţ

CUTREMUR/CORUPŢIA din SRI/ Azi judeţul Neamţ

Risc Seismic

După cum știți, județul Neamț este un județ deosebit. Desigur că eticheta se păstrează și în cazul în care vorbim despre serviciile secrete. Istoria recentă ne arată că, din păcate, și în acest domeniu cele mai mari scandaluri au pornit de la Neamț. Așadar, să vedem câteva repere:
- În 2001, din județul Neamț a fost numit ca director al SRI Radu Timofte, care a stat în această funcție până în 2006, timp în care s-a discutat foarte mult despre o posibilă colaborare a sa cu serviciile secrete de sorginte sovietică după care, la câțiva ani s-a stins din viață într-un mod destul de ciudat.
- Imediat după 2000, un scandal monstru plecat de la Neamț a zguduit din temelii SRI. La ședința Consiliului Suprem de Aparare a Țării din data de 28 mai 2001 s-a discutat decizia Serviciului cu privire la eliberarea din funcție si trecerea în rezervă a locotenent-colonelului Dan Corduneanu, şeful secției județene SRI Neamț, care era acuzat de niște lucruri greu de imaginat pentru orice serviciu secret din lumea civilizată.
- Tot din Neamț, mai precis de la romașcanul Sorin Ovidiu Vântu, au venit după 2010 alte acuzații extrem de grave la adresa SRI, acuzații despre care s-a discutat în spațiul public la vremea respectivă.
- Tot în Neamț a aparut în urmă cu câțiva ani și primul serviciu paralel de investigații aflat în spatele televiziunii regionale EST TV, serviciu administrat de fostul șef al SRI Neamț, Dan Corduneanu.
- Iată acum, tot de la Neamț,  parlamentarul  Elena Udrea lansează alte acuzații grave conform cărora Culiță Tărâță dădea bani unor persoane din conducerea SRI.
Pentru a înțelege dimensiunea problemei de care vorbea Elena Udrea având informații superficiale, e suficient să observăm că la Neamț în ultimii ani se întâmplă lucruri ciudate când vine vorba de licitații publice de milioane de euro.

Una dintre ciudățenii este de exemplu câștigarea licitatiei pentru realizarea noului bloc operator de la SJU Neamţ în valoare de 5 milioane de euro. Licitația a fost câștigată de un grup de firme al cărui lider este firma Medicare Technics din Bucuresti, firmă unde, printr-o pură coincidență, preşedinte-director este George Coldea, văr primar al actualului șef al SRI, cel acuzat de Udrea că ar fi luat bani de la Culiță Tărâță. Și asta nu e tot. Aceeași firmă condusă de vărul lui Coldrea este partenera firmei ce a câștigat teoretic licitația pentru tomograful supraevaluat la peste 1.200.000 euro ce urmează să fie achiziţionat de spitalul din Piatra-Neamţ. Tot aceeași firmă mai are o lista mare de licitații câștigate în sistemul de sănătate nemțean, începând de la ultimele reparații de sterilizare unde au mers 3.588.000.000 lei vechi şi pâna la achiziții de detergenți.
Acestea sunt câteva repere de care se poate vorbi în spațiul public și, dacă ma uit la ce am scris mai sus, cred că deja am spus prea mult.
Nu încheiem înainte de a aminti de multele situații în care Culiță Tărâță s-a laudat cu servilismul unor lucrători ai SRI ce-i furnizau frecvent rapoarte. Și, ca să înţelegem dimensiunea la care se desfășoara lucrurile la Neamț, nu trebuie ingnorat nici faptul că mâna dreaptă a lui Culiță Tărâță, cel care şi acum ține o legătură strânsă cu tot ce mişcă în Consiliul Județean Neamț, este Dan Corduneanu, fostul șef al SRI Neamț, omul care deține secretele nemțenilor, cunoaște toți acoperiții şi colaboratorii din județ și coordonează un serviciu paralel cu ajutorul căruia sunt hăituiți, calomniați, filați și li se fabrică dosare penale fără temei doar pentru a fi cărați pe la anchete toți cei care au curajul să zică ceva de sistemul supramafiot de la Neamț.
Nivelul șmecheriilor cu origini nemțene este inimaginabil de mare, depășind lejer nivelul național. Dacă justiția își va face treaba, vom vedea mulți după gratii și vor ieși la iveală niște combinații infracționale ce vor redefini conceputul de mafie.

Deși coincidențele sunt multe, nu există elemente clare care să ducă cu gândul la o implicare infracțională a SRI ca instituție, ci poate mai degrabă putem vorbi de derapaje din partea unor lucrători care și-au depășit atribuțiunile. Mai mult de atât să nu uităm că SRI știe aceste lucruri care se petrec în Neamț și cu siguranță a raportat mai departe, dar atât, deoarece SRI nu are voie sa se implice direct, să ancheteze, să pună sub acuzare sau sa aresteze. Acest serviciu de informații doar sesizează stări de fapt. Mai departe e treaba justiției să ne scape de corupți și infractori.  ziarpiatraneamt.ro .

Risc Seismic


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…

5 VIDEO Cum, mint americanii? / Amănunte greu de digerat despre atentatul cu sute de victime din timpul retragerii americane din Afganistan, negat de Pent…