Daul: Modificarea legii privind primarii prin ordonanţă în perioada alegerilor este nepotrivită

Daul: Modificarea legii privind primarii prin ordonanţă în perioada alegerilor este nepotrivită

Modificarea unei legi prin ordonanţă de urgenţă în preajma alegerilor este o decizie nepotrivită din punct de vedere politic, a precizat, marţi, liderul PPE, Joseph Daul, referindu-se la intenţia Guvernului român de a adopta o OUG prin care primarii să-şi aleagă partidul fără a-şi pierde mandatul.

Joseph Daul (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Sunt îngrijorat de recentul anunţ al Guvernului (român) privind posibila modificare a legii privind aleşii locali", a scris, pe Twitter, liderul popularilor europeni.

"Modificarea unei legi prin ordonanţă de urgenţă în perioada alegerilor este nepotrivită din punct de vedere politic", a mai precizat Joseph Daul.

Guvernul ar putea discuta în şedinţa de marţi ordonanţa de urgenţă prin care aleşii locali vor avea posibilitatea, timp de două săptămâni, să îşi aleagă partidul fără să îşi mai piardă mandatul, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse oficiale.

Potrivit acestora, ordonanţa de urgenţă a fost pregătită pentru introducerea pe agenda şedinţei de guvern, ţinând cont că Parlamentul se va reuni la 1 septembrie în sesiunea de toamnă, iar Executivul poate promova din nou astfel de acte normative.

Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat, vineri, la Suceava, că în prezent foarte mulţi aleşi locali activează pentru alte partide şi propune ca pentru o perioadă de două săptămâni să existe posibilitatea ca aleşii locali să îşi aleagă partidul fără să îşi mai piardă mandatul, precizând că este necesară o Ordonanţă de Urgenţă în acest sens.

Preşedintele PSD, premierul Victor Ponta , a precizat, luni, referindu-se la OUG propusă de vicepremierul Liviu Dragnea prin care li se permite aleşilor locali să îşi aleagă partidul fără a-şi pierde mandatul, că este necesară deblocarea autorităţilor locale şi ieşirea din minciună şi ipocrizie.

Preşedintele PNL, Klaus Iohannis , a susţinut că adoptarea unui astfel de proiect ar fi o eroare, pentru că ar aproba migraţia politică.

Purtătorul de cuvânt al PNL, Alina Gorghiu , a declarat, marţi, că liberalii vor ataca în instanţă, în contencios administrativ, ordonanţa de urgenţă care ar permite traseismul politic al primarilor, cu solicitarea suspendării actului normativ şi sesizării Curţii Constituţionale.

Preşedintele PDL, Vasile Blaga , a declarat, marţi, că ACL va informa toate ambasadele în legătură cu "acţiunea absolut antidemocratică a PSD şi a premierului Victor Ponta de a elabora o ordonanţă care să dea posibilitatea aleşilor locali să aleagă în două săptănmâni din ce partid să facă parte".

Vicepremierul Kelemen Hunor a declarat, marţi, că nu s-a discutat în coaliţia de guvernare despre proiectul de OUG privind posibilitatea primarilor de a opta pentru un partid politic, precizând că, personal, este ”reticent la o astfel de iniţiativă” şi că migraţia politică este o boală.

”Nu am discutat în coaliţie acest lucru, săptămâna trecută ne-am întâlnit înaintea şedinţei de guvern, peste o oră ne întâlnim din nou şi aştept să fie o discuţie. Eu sunt, în principiu, reticent faţă de o astfel de iniţiativă, dar dacă există argumente, putem discuta, nu e o problemă”, a declarat liderul UDMR.

Sursa: mediafax.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria