DNA atacă ,,Gruparea Dragnea''/Aghiotanţii Fişcuci şi Simionescu puşi sub urmărire

DNA atacă ,,Gruparea Dragnea''/Aghiotanţii Fişcuci şi Simionescu puşi sub urmărire

Procurorii DNA au dispus joi începerea urmării penale împotriva deputatului Adrian Simionescu, pentru săvârșirea infracțiunilor de efectuare de acte de comerț incompatibile cu funcția deținută și complicitate la evaziune fiscală.

În același dosar, au fost puși sub acuzare Marian Fișcuci, administrator al SC Proinvest SRL, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de evaziune fiscală și Florinel Marinaș, administrator al unei societăți comerciale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de complicitate la evaziune fiscală.

Potrivit unui comunicat al DNA, în perioada 2012 — 2014, Marian Fișcuci, prin SC Proinvest SRL, a achiziționat din spațiul intracomunitar utilaje agricole de la firme consacrate în domeniu, pe care le-a livrat beneficiarilor — firme românești.

În acest lanț economico-financiar, a introdus o verigă fictivă, și anume, firma bulgărească Fan Speed Nikopole, căreia îi erau livrate utilajele agricole iar aceasta le livra beneficiarilor finali din România.

Ca mod de operare, inițial se identificau beneficiarii, firme românești, și se perfectau înțelegeri cu administratorii acestor societăți, interesate în achiziționarea de utilaje agricole, promițându-li-se vânzarea unor astfel de utilaje, procurate preponderent din Germania și Franța, prin intermediul SC Proinvest SRL, care este și dealerul autorizat al firmelor producătoare.

După identificarea firmelor interesate, care erau și beneficiari finali, utilajele erau achiziționate din statele menționate și transportate și apoi depozitate la sediul SC Proinvest SRL.

Dacă la momentul aducerii utilajelor agricole în România, fiind vorba de achizițiile intracomunitare, s-ar fi procedat direct la revânzarea acestora către firmele românești, destinatarii finali, tranzacția comercială ar fi fost generatoare a obligației de plată a TVA.

Procurorii susțin că schema infracțională de eludare a obligațiilor fiscale s-a realizat pe următorul circuit: SC Proinvest SRL Alexandria, controlată de Marian Fișcuci, realiza o vânzare fictivă (tranzacție intracomunitară) către firma Fan Speed Nikopole, controlată de deputatul Adrian Simionescu și Florinel Marinaș (operațiune scutită de TVA), după care agentul economic din Bulgaria proceda la revânzarea utilajelor către clienții din România, identificați anterior și cu care se negociase deja vânzarea utilajelor, încă de când acestea erau proprietatea Proinvest SRL sau urmau să devină proprietatea acesteia.

În cadrul acestei operațiuni comerciale fictive, utilajele erau transportate de la sediul SC Proinvest SRL Alexandria pe teritoriul Bulgariei, ulterior fiind reintroduse în România și livrate beneficiarului final.

Tranzacțiile realizate cu firma din Bulgaria nu aveau un scop economic real, fiind efectuate exclusiv pentru a crea o aparență de legalitate și a beneficia de regimul de scutire de TVA aplicabil operațiunilor intracomunitare.

În cursul anului 2014, deputatul Adrian Simionescu, prin demersurile efectuate, direct sau cu sprijinul altor persoane, a controlat întreaga activitate comercială a două societăți comerciale, una dintre ele fiind Fan Speed Nikopole.

Potrivit datelor existente în cauză, Adrian Simionescu a realizat în mod efectiv activitățile de administrare a celor două firme, el fiind atât factorul decizional în respectivele societăți comerciale, cât și administratorul "de facto", realizând atribuțiile specifice administratorului.

Până la acest moment al urmăririi penale, s-a stabilit că, în intervalul 2012 — 2014, valoarea utilajelor (bunurilor), simulat ca fiind livrate intracomunitar, este de 20.854.508 lei.

Prin simularea livrărilor intracomunitare de bunuri către Fan Speed Bulgaria, SC Proinvest SRL Alexandria a prejudiciat bugetul consolidat al statului cu suma de 5.005.082 lei, reprezentând TVA de plată, administratorul societății în toată această perioadă fiind Marian Fișcuci.

Doi dintre cotizanții PSD de top din Teleorman, un deputat și un afacerist discret, apropiați ai vicepremierului Liviu Dragnea, sunt vizați de o anchetă a procurorilor DNA. Cel mai bun prieten al vicepremierului Liviu Dragnea (PSD), afaceristul Marian Fișcuci, a fost citat astăzi la DNA pentru a fi pus sub acuzare într-un dosar de evaziune fiscală, potrivit unor surse judiciare. Conform acelorași surse, ancheta procurorilor anti corupție îl vizează și pe cumnatul lui Fișcuci, deputatul Adrian Simionescu (PSD).

Perchezițiile

Totul a început miercuri dimineață, atunci când procurorii DNA au făcut zece percheziții în trei județe, fiind vizată o rețea de evazioniști pe relația România – Bulgaria. Anchetatorii au suspiciunea că, în ultimii doi ani, s-au produs mai multe tranzacții, constatându-se că între o firmă din Alexandria şi una din Bulgaria s-a organizat un circuit economico-financiar fictiv, cu scopul eludării plății TVA.

În concret, este vorba de achiziţionarea din spaţiul intracomunitar de utilaje agricole, care ar fi fost livrate unor firme românești printro societate bulgărească fictivă. Prejudiciul în acest caz este calculat la peste 1 milion de euro.

Adrian Simionescu este la primul mandat în Parlament. Politicianul PSD a deținut anterior mai multe funcții în Teleorman. El a fost vicepreședinte PSD al organizației locale, a fost doi ani viceprimar în Turnu Măgurele (în anii '90), iar între 2008 și 2009 a ocupat funcția de vicepreședinte al Consiliului Județean Teleorman, fiind un apropiat al vicepremierului Liviu Dragnea. Simionescu este suspectat că a efectuat operațiuni financiare ca acte de comerț incompatibile cu funcția de demnitar public. Simionescu a omorât un om cu maşina, şi, deşi era beat, a scăpat basma curată.

Amicul vicepremierului

Al doilea personaj principal implicat în această afacere de partid este discretul afacerist Marian Fișcuci, președinte executiv al PSD Teleorman. La Registrul Comerțului, acesta mai apare ca acționar/administrator la o singură firmă, Proinvest SRL din Alexandria însă el a fost şi proprietarul TEL-DRUM. Pe care acum, băieţii au trecut-o pe alte nume.

În ultimii șase ani, societatea lui Fișcuci a câștigat aproape 100 de contracte cu instituții publice din județ. Aprovizionarea cu alimente, legume și fructe a câtorva instituții publice din județ este monopolizată de firma lui Fișcuci. Cele mai multe contracte au fost semnate cu Direcția de Asistență Socială și Protecția Copilului, cu spitalele din județ și cu primăriile din Alexandria și Turnu Măgurele, alimentele fiind necesare pentru cantinele sociale. Trebuie remarcat că Protecția Copilului Teleorman a fost condusă până în 2011 de Bombonica Dragnea, soția lui Liviu Dragnea. Iar deja fosta directoare Floarea Alesu a fost trimisă în judecată în stare de arest. Pentru corupţie.

Dealer Claas

Proinvest Alexandria comercializează și produse nealimentare. Firma este dealer al producătorului de utilaje agricole Claas. De aici a plecat și ancheta procurorilor DNA, care vizează importul de astfel de utilaje.

În 2009, potrivit datelor publicate în Monitorul Oficial, Proinvest a donat PSD 200.000 de lei. De altfel, firmele din Teleorman au făcut donațiile cele mai generoase către PSD în 2009. Donaţiile pe care PSD le-a adunat de la firmele teleormănene totalizează, potrivit datelor publicate în Monitorul Oficial, 1.610.000 de lei, urmate de firmele din judeţul Constanţa, care au donat 930.350 de lei. De asemenea, în 2011, Fișcuci a donat partidului 11.000 de lei ca persoană fizică.

PERSONAJE

Cine este Marian Fişcuci

Marian Fişcuci , unul dintre cei mai cunoscuţi oameni de afaceri din Teleorman, fost secretar executiv al organizaţiei judeţene a PSD este cunoscut drept ”mâna dreaptă” a lui Liviu Dragnea. Foşti colegi de clasă, absolvenţi ai Colegiului Unirea din Turnu Măgurele, Liviu Dragnea şi Marian Fişcuci au mers mână în mână în afaceri şi politică. Marian Fişcuci este cel care a pus mâna pe fostul serviciu de drumuri al Consiliului Jueţean Teleorman, Tel Drum, privatizat în 2001 de Liviu Dragnea pe vremea când acesta era preşedintele Consiliului Judeţean Teleorman. Firma judeţeană de reparat drumuri, cu un activ net în 2001 de aproximativ 20 miliarde de lei a fost cumpărată de Marian Fişcuci cu 4 miliarde de lei, afacerea fiind considerată la vremea respectivă un tun. Până în 2006 Fişcuci a patronat Tel Drum, firma care a preluat majoritatea contractelor pe bani publici oferite de Consiliul Judeţean Teleorman condus de Liviu Dragnea şi de mai toate primăriile din judeţ. În 2006, firma a fost vândută de Fişcuci unor persoane , Liviu Lucian Dobrescu şi Mugurel Ghiorghiaş, alţi doi foşti colegi de facultate ai lui Liviu Dragnea. Fişcuci a mai păstrat doar 10% din acţiuni. Marian Fişcuci a înfiinţat în 1991 firma Proinvest, firmă care a avut iniţial profil de comerţ alimentar. De-alungul anilor, firma şi-a extins domeniul de activitate, dezvoltând afaceri în domenii precum alimentar, agricol metalo-chimic, piese auto, construcţii, comerţ, alimentaţie publică. Ca şi Tel Drum, ProInvest este cunoscută în Teleorman ca fiind una dintre firmele abonate la contractele cu bani publici. Proinvest a câştigat majoriatea contractelor de furnizare de alimente pentru Spitalul Judeţean din Alexandria, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Teleorman. Proinvest a reparat în ultimii ani cartiere şi parcuri în Alexandria, câştigând o serie de contracte finanţate cu bani de la buget. Firma Proinvest a câştigat la data de 30 iulie 2012 contractul pentru reabilitare Parc Catedrală din Alexandria. Valoarea contractului atribuit de Primăria Alexandria condusă de Victor Drăguşin (PSD) a fost de de 516.846 lei. Municipalitatea din Alexandria a considerat că investiţia necesită lucrări suplimentare şi, la un an de la atribuirea primului contract, a mai atribuit către Proinvest încă unul în valoare de 101.133 lei. În 2012, Proinvest avea o cifra de afaceri de 67.689.072 lei.

Simionescu s-a îmbătat dintr-un "tampon" şi a ucis un om

Adrian-Constantin Simionescu, fostul vicepreşedinte al CJ Teleorman şi actual deputat PSD a scăpat de o acuzaţie de ucidere din culpă după ce a declarat că-l durea măseaua

Omul de încredere al lui Liviu Dragnea a avut o explicaţie halucinantă pentru alcoolemia uriaşă pe care o avea după ce a făcut un accident mortal. Avea o durere de măsele, iar pentru calmarea acestora ţinea în gură un tampon de vată îmbibat cu alcool. Problemele lui Simionescu cu legea au început pe 8 iulie 2006, ora 21.30. El se afla la volanul unui autoturism Mercedes şi l-a accidentat mortal pe Gheorghe Micu. Accidentul a avut loc în dreptul unui bar din comuna Ciuperceni (Teleorman), atunci când bărbatul a încercat să traverse strada. Simionescu a încercat să frâneze, fără ca roţile să se blocheze.

Etilotestul: 0,98 la mie

Poliţiştii sosiţi l-au testat cu etilotestul, iar rezultatul a fost de 0,98 la mie alcool pur în aerul respirat. În maşină mai era o femeie, Georgeta Bordianu, pe care consilierul ar fi luat-o la ocazie, dar care nu era atentă la trafic în momentul accidentului. Simionescu a fost condus la Spitalul Municipal Turnu Măgurele , unde i s-au recoltat probe biologice de sânge. Rezultatele analizelor au stabilit că Simionescu avea 0 grame la mia de alcool. Audiat de procurori, Simionescu a găsit imediat explicaţia pentru rezultatele de la etilotest: „Un tampon îmbibat cu alcool în cavitatea bucală pentru calmarea unei dureri dentare”. Parchetul de pe lângă Judecătoria Turnu Măgurele i-a dat, pe trei pagini, neînceperea urmării penale pentru ucidere din culpă, iar vina accidentului a aparţinut în totalitate bărbatului decedat, Gheorghe Micu.

 Fănica Simionescu, soţia lui Simionescu, este sora omului de afaceri Marian Fişcuci.  Trasul la măsea cu tamponul îmbibat în spirt i-a uimit pe poliţiştii şi medicii legişti. Un ofiţer al Direcţiei Poliţiei Rutiere a precizat că, în toată cariera lui de peste 20 de ani, nu a mai auzit ca o alcoolemie aşa de mare în aerul expirat să nu iasă deloc în sânge. 

 Discuțiile dintre Liviu Dragnea , Marian Fișcuci și Valentin Boboc în ziua referendumului din 2012

 Printre persoanele cu care Dragnea a vorbit la telefon în ziua referendumului se numără Marian Fișcuci și Valentin Boboc, deputat PSD. Iată câteva dintre interceptările care apar în rechizitoriu:

 Boboc Valentin Gabriel: Da! Să trăieşti! 

Fişcuci Marian: Ce faci, mă, domn’ director? 
Boboc Valentin Gabriel: Alerg prin oraş. 
Fişcuci Marian: Bă, da aleargă toată lumea? 
Boboc Valentin Gabriel: Să-i f...t în .... Stau ca tutele în faţa secţiei. Uite, asta le fac acu’, îi iau la goană. 

Fişcuci Marian: Păi, trebuia să îi iei de mult. 
Boboc Valentin Gabriel: Păi, îi luăm de mult, îi luăm de mult. Îi luăm de mult la goană. 
Fişcuci Marian: Bă, s-o ia din casă în casă, băi! Echipa, cu maşinile după ei şi... 
Boboc Valentin Gabriel: Asta fac! 
Fişcuci Marian: Din casă în casă. 
Boboc Valentin Gabriel: Asta fac acu’, sunt la Agricof. La Agricof sunt, da. 

Convorbiri Liviu Dragnea-Valentin Boboc

Boboc Valentin Gabriel: Da, să trăiţi! 
Liviu-Nicolae Dragnea: Băi ... Vali, văd că Victor (n.n.: Victor Drăguşin, primarul Alexandriei) are telefonul închis, aveţi decât 38% prezenţă în Alexandria ... (Trebuie remarcat că ulterior acestei convorbiri, prezenţa la vot consemnată în municipiul Alexandria la închiderea urnelor după aproximativ 2 ore a crescut semnificativ, de la 38% la 52,32%). 
Boboc Valentin Gabriel: Ştiu, şefu’! Din casă în casă, uite, acum sunt prin zona asta pe la Agricol, pe aici ... din casă în casă o iau ... 
Liviu-Nicolae Dragnea: Aşa! 
Boboc Valentin Gabriel: Dar au început să vină, acuma au început să vină. Au fost la ţară. 
Liviu-Nicolae Dragnea: Băi, am înţeles, dar organizaţi-vă să mi-i aduceţi pe toţi la vot, băi! Îi legaţi, îi luaţi în braţe ... 
Boboc Valentin Gabriel: Asta le facem, batem din uşă în uşă! Din uşă în uşă am luat-o pe toate străzile! 
Liviu-Nicolae Dragnea: Luaţi-i, mă, rugaţi-i frumos. Dar e toată lumea împânzită în oraş? 
Boboc Valentin Gabriel: Da, şefu’, toţi îi am peste tot. 
Liviu-Nicolae Dragnea: Liberalii? 
Boboc Valentin Gabriel: Aicea ... îi certai niţel, asta făceam când m-aţi sunat dumneavoastră, că ei au dus pe la ţară şi le-am zis să-i adune pe toţi de la ţară (n.n.: cu referire la militanţii liberali) că acolo s-au cam terminat, hai să îi aducem pe toţi încoace, în oraş. 
Liviu-Nicolae Dragnea: Zi, mă, să îi aducă în oraş, mă! 
Boboc Valentin Gabriel: Păi, asta ... şi că zise că îi aduce pe toţi în oraş acuma. 
Liviu-Nicolae Dragnea: Bine, bine! 

Convorbiri Valentin Boboc-Marian Fișcuci

 "Fişcuci Marian: Da, mă, domn’ director! 

Boboc Valentin Gabriel: Şefu’, uite vorbii şi cu domn’ preşedinte (n.n.: Nicolae-Liviu Dragnea). Ă? Liberalii i-a trimis p-ăştia, pe toţi după procese – verbale, la ţară, după ... Sună-l p-acesta, pe Almăjanu, zi-i: Bă, frate, adu-i pe liberali în oraş, că le dau dracu’ de comune! Că procesele - verbale le luăm şi ... Alde Murgă, toţi ăştia sunt ... sunt la oraş. Cât de cât conta şi de la ei. Mai ştia şi el, mai ştiam şi eu. Şi Ică zice, ce: Bă, sunaţi-l pe ... pe Almăjanu. Să-i cheme de la ţară. Că i-a trimis după procese – verbale. 
Fişcuci Marian: Păi, da’ acu’ îi trimise, mă, după procese - verbale? 
Boboc Valentin Gabriel: Păi, eu ştiu, mânca-ţi-aş sufletu’, ce gândire a dracu’ au? 
Fişcuci Marian: Da. Bine! 


Citește și:

populare
astăzi

1 Descoperire care dă de gândit în Brazilia...

2 VIDEO De azi se va circula pe 12 km noi din A0, permițând șoferilor o legătură pe autostradă în partea de sud a Capitalei între DN6, DN5 și DN4

3 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis

4 A început „detonarea” lui Piedone? A apărut o „personajă” nouă în peisaj...

5 „Dacă rămâneam cu el era vai de vieţişoara mea. Era un diavol frumos” / I-a fost amantă lui Florin Piersic timp de 9 ani