DNA: Bogdan Chirieac suna pentru Bârcină/Greblă NU DEMISIONEAZĂ/O ţine, cu NESIMŢIRE, p-aia cu STRUŢII

DNA: Bogdan Chirieac suna pentru Bârcină/Greblă NU DEMISIONEAZĂ/O ţine, cu NESIMŢIRE, p-aia cu STRUŢII

DNA cere arestarea judecătorului CCR Toni Greblă. Procurorii anticorupţie au făcut publice date noi din dosarul lui Greblă. Dincolo de datele oficiale, surse juridice susţin că un martor l-a menţionat pe Bogdan Chirieac.

Infracţiunile de care e acuzat Toni Greblă:

1. Trafic de influenţă, pe relaţia cu omul de afaceri Ion Bîrcină. Din actele şi lucrările dosarului, a rezultat faptul că, în perioada 2010-2015, TONI GREBLĂ, aflat în exercitarea funcţiei de senator în Parlamentul României şi ulterior judecător la Curtea Constituţională, a pretins şi primit de la Ion Bîrcină, cu titlu de foloase necuvenite, următoarele:

- în perioada 2010 – 2015, folosinţa gratuită, service-ul şi asigurarea pentru autoturismul marca BMW Serie 5, în echivalent de 56.070 euro;

- în perioada 2010 – 2015, folosinţa gratuită a unui telefon;

- în 2.11.2011, suma de 1.200 lei (echivalentul a două rochii de damă, cadou pentru soţia sa);

- în octombrie 2012, materiale electorale pentru campania electorală privind alegerile parlamentare: şase capsatoare, 150.000 de capse, 2/3 km de cordelină de 6 şi alte materiale, toate pentru lipirea a 20.000 de afişe şi alte materiale electorale.

Foloasele necuvenite au fost primite în schimbul promisiunii de a interveni şi determina diferiţi funcţionari publici să îndeplinească şi să urgenteze realizarea unor acte ce intrau în atribuţiile acestora de serviciu, în folosul firmelor controlate de BÎRCINĂ ION, cu interese în domenii de activitate diversă (energie, transport, fier vechi ş.a.).

În schimbul foloaselor necuvenite primite, TONI GREBLĂ, de la nivelul funcţiei de senator, respectiv judecător la Curtea Constituţională, în baza promisiunii făcute lui BÎRCINĂ ION, s-a întâlnit cu CONDESCU MARIN (preşedinte al Uniunii Sindicatelor Miniere din Oltenia), GRAURE LAURENŢIU OCTAVIAN (director Complex Energetic Turceni), BURLAN DANIEL (director la Societatea Naţională a Lignitului Oltenia), TROTEA TIBERIU (director Complex Energetic Rovinari), NARCIS NEAGA (funcţionar în cadrul CNADNR), intervenind în mod determinant pe lângă aceştia pentru satisfacerea intereselor economice lui BÎRCINĂ ION.

Probleme procurorilor în cazul acuzaţiilor de trafic de influenţă:

Declaraţia din 29.01.2015 a suspectului TONI GREBLĂ, în care acesta recunoaşte că a folosit autoturismul BMW Seria 5 încă de pe vremea când ocupa funcţia de consilier la una din firmele lui BÎRCINĂ ION. Folosinţa autoturismului nu are la bază vreun contract între senator/judecător şi firmă sau între el şi persoana fizică BÎRCINĂ ION.

La fel stau lucrurile şi în cazul utilizării telefonului, folosit neîntrerupt din anul 2003 până în prezent, cheltuielile cu factura fiind, în cea mai mare parte, plătite de firmă.

Suspectul TONI GREBLĂ recunoaşte cadoul constând în cele două piese vestimentare primit de la BÎRCINĂ ION cu ocazia serbării onomastice.

Cu privire la materialele electorale, suspectul a arătat că acceptă posibilitatea ca BÎRCINĂ ION să fi folosit acele materiale în campania electorală pentru echipele coordonate de el care mergeau în teren pentru a face afişaj electoral pentru sine sau pentru USL.

Declaraţia din 22.01.2015 a suspectului SĂVOIU BARTOLOMEU-CONSTANTIN, din care rezultă că, în luna august 2014, judecătorul TONI GREBLĂ, cunoscând că este o personalitate, cu multe cunoştinţe în domeniul internaţional, l-a rugat să-l însoţească pe BÎRCINĂ ION, în calitate de om de afaceri, la o expoziţie de franciză la Istanbul, motivaţia lui TONI GREBLĂ fiind aceea că BÎRCINĂ ION (zis „DAN”) şi însoţitorul său turc, SEVKET COREKCI, nu vorbesc engleza foarte bine.

Interesul lui BÎRCINĂ ION şi a însoţitorului său era acela ca, prin personalitatea sa (SĂVOIU BARTOLOMEU-CONSTANTIN), să faciliteze contacte comerciale la nivel înalt pentru export de energie din România în Turcia.

Suspectul a mai arătat că TONI GREBLĂ l-a rugat, la începutul anului 2014, să găsească o bancă puternică, care să finanţeze o societate care are probleme de lichidităţi şi care are ca obiect de activitate creşterea struţilor pentru vânzarea la marile lanţuri de magazine, fiind vorba de societatea lui DENIS SURAKI, un apropiat al senatorului / judecătorului.

Declaraţia din 23.01.2015 a martorului CĂRBUNESCU NICOLAE, din care rezultă că firma la care este asociat unic şi administrator, S.C. ELECTRO CONSTRUCT SYSTEMS S.R.L., este controlată de BÎRCINĂ ION, pe această societate aflându-se înmatriculat şi autoturismul BMW.

Acesta este utilizat de TONI GREBLĂ de cel puţin 3-4 ani de zile, iar revizia, la solicitarea lui BÎRCINĂ ION, se efectua de angajaţii firmei, care o duceau la service fie pentru reparaţii, fie pentru schimbatul anvelopelor, toate aceste costuri fiind plătite de angajaţii firmei, cheltuielile fiind decontate pe firmă.

Martorul a arătat că S.C. ELECTRO CONSTRUCT SYSTEMS S.R.L. avea în derulare, la momentul desemnării sale ca administrator, un contract cu TRANSELECTRICA, având ca obiect colectarea de deşeuri de la staţiile din ţară ale societăţii.

Declaraţia martorului CIUREL LAURENŢIU DAN din 03.02.2015 (director general al Complexului Energetic Oltenia), din care rezultă că TONI GREBLĂ, în anul 2008, i-a reproşat în mod direct faptul că nu este de acord cu compensarea propusă de o firmă a lui BÎRCINĂ, care avea un debit neachitat la Complexul Energetic Rovinari iniţial de 10.000.000 lei şi ulterior de 6.294.000 lei. Compensarea susţinută de TONI GREBLĂ (pentru BÎRCINĂ) privea stingerea creanţei în totalitate cu un teren supraevaluat şi aparatură electronică inutilă societăţii.

Urmarea refuzului explicit, în anul 2013, TONI GREBLĂ, pe holurile prefecturii Gorj, s-a întâlnit cu martorul, pe care l-a ameninţat în mod direct. Redăm mai jos pasajul şi contextul ameninţărilor:

„Acolo au fost prezenţi toţi parlamentarii din Gorj, întâlnirea fiind convocată de mine, în calitate de director general al C.E.O., urmare a conferinţe de presă şi declaraţii publice făcute de domnul GREBLĂ cu privire la o iminentă insolvenţă în următoarele două luni a Complexului Energetic Oltenia. Am considerat această declaraţie iresponsabilă, în contextul în care Complexul era la început de drum şi avea mari probleme cu băncile. Practic, declaraţia lui TONI GREBLĂ decredibiliza noul proiect Complexul Energetic Oltenia, abia creat.

În acest context, a fost prezent şi TONI GREBLĂ, alături de alţi parlamentari de Gorj şi alte oficialităţi ale judeţului. În fapt, în timpul şedinţei m-am contrazis cu TONI GREBLĂ, una dintre contraziceri privind rolul liderului de sindicat CONDESCU MARIN, care era susţinut în mod public de TONI GREBLĂ. Eu îi reproşam lui CONDESCU amestecul în activitatea administraţiei şi presiunea continuă de a pune directori în tot felul de funcţii sau alte persoane.

La un moment dat, am părăsit sala şi eu şi TONI GREBLĂ şi, pe holul Prefecturii Gorj, ne-am reîntâlnit. Foarte nervos, TONI GREBLĂ mi-a spus textual, citez din memorie, „Oameni ca tine n-o să-i uit niciodată şi o să am grijă să fii terminat!”. I-am răspuns: „Aveţi intenţia să mă ameninţaţi direct?”, la care TONI GREBLĂ mi-a spus că: „Nu este o ameninţare, este doar un avertisment!”.

Între cele două momente (respectiv momentul de refuz al compensării susţinut de TONI GREBLĂ şi momentul ameninţării mele pe holul prefecturii) există o strânsă legătură, în opinia mea.

Mai mult decât atât, arăt că practic, în perioada 2009-2012, am fost nevoit să plec din sistemul energetic de stat către domeniul privat deoarece nu eram agreat de TONI GREBLĂ şi CONDESCU MARIN, cei doi practic controlând numirile în funcţie ale tuturor directorilor din sistemul energetic şi minier. Era de notorietate faptul că asocierea CONDESCU MARIN - TONI GREBLĂ făcea numirile acestor directori în biroul de parlamentar al lui TONI GREBLĂ.

În tot anul 2013, TONI GREBLĂ a marşat la tot felul de presiuni ale lui CONDESCU MARIN făcute prin media împotriva mea participând la acţiuni ale lui CONDESCU împotriva mea de genul: reuniuni cu parlamentarii din patru judeţe pentru a determina schimbarea mea din funcţie.”

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Martorul a mai arătat că, pentru una din firmele controlate de BÎRCINĂ, a făcut o recomandare şi BOGDAN CHIRIEAC.

"Pe domnul Barcina il cunosc. N-am avut niciodata relatii de afaceri cu domnia sa, il cunosc dintr-un context absolut privat, deci fara nicio legatura cu chestiunea de business. Pe domnul Ciurel ... stau sa imi amintesc ... eu n-am fost niciodata la Rovinari, la Turceni, la Complexul Energetic Oltenia. N-am fost niciodata acolo, in zona respectiva, mai departe nu stiu ce sa va spun.

Incerc sa imi aduc aminte, nu cred ca il cunosc. Chiar nu inteleg de ce a facut aceasta mentiune in legatura cu mine. Pe domnul Barcina il cunosc, intr-o chestiune personala, n-am fost niciodata in Oltenia, n-am fost niciodata in Gorj, pe domnul Grebla cred ca l-am intalnit o singura data fara nicio legatura cu business-ul.

Nu m-a contactat nimeni de la DNA, nu m-a contactat nimeni despre nimic", a spus Chirieac.

---------------------------------------------------------------------------------------

discuţia din 23.09.2014, orele 11.37, dintre BÎRCINĂ ION şi SEVKET COREKCI:
„…Mă scuzi de deranj. Dan, vreau să se întreb ceva. La energie, contractul la care firmă facem cu direct cu Turcia?
Aici, ECOLOSTAGIU este firma Braşov. Ai înţeles?...
Aşa… Da. Noi, care firma noastră face contract din Turcia?
Firma noastră tot SILVOMET?...
SILVOMET, da…
Da, totu’, contract …orice contract tot face… în SILVOMET?...
Da, SILVOMET.”
- discuţia din 23.09.2014, orele 13.23, dintre BÎRCINĂ ION şi SĂVOIU BARTOLOMEU-CONSTANTIN:
„…Joi la 11, da?...
Da, da. Vine şi domnu’ FRÂNCU.
Sunt foarte bucuros.
Doi, alt lucru bun…vă aşteaptă amicu’ meu după ce facem reuniunea. Îl iau pe SEVKET să meargă alături că e pe rază apropiat. Mă înţelegeţi?”
- discuţia din 22.09.2014, orele 13.09, dinte TONI GREBLĂ şi SĂVOIU BARTOLOMEU-CONSTANTIN (discuţie despre întâlnirea cu BÎRCINĂ ION):
„Da, excelenţă…
Poţi vorbi? Bună ziua, dragule, poţi vorbi?...
Da…dragule, m-am întors sâmbătă seara. Am fost de joi până sâmbătă cu prietenul nostru, care e un om deosebit. A fost o revelaţie, să ştii. E un om…aşa…E o întreagă…poa’ să scrie o carte. E o saga, o saga întreagă a acestui om…
Io ştiu. Zii care-i problema!...
Deci, mă, să-ţi spun că am fost foarte mulţumit, foarte bucuros.
Este şi avem multe lucruri de făcut… De acord… asta vroiam să spun.
Sunt foarte bucuros că ne vom vedea şi cu el.”
- discuţia din 22.09.2014, orele 17.42, dintre TONI GREBLĂ şi BÎRCINĂ ION (cu privire la întâlnirea din Turcia):
„…Să trăiţi, domnu’ prefect!...
Ce faci tu?...
Nici eu nu mai ştiu. Am venit de la, din Turcia aseară şi acum plec la Alba Iulia…
Aha, da… Da… Şi când vii de acolo? …
Păi SĂVOIU, SĂVOIU, vă povestesc eu cum e cu SĂVOIU. SĂVOIU e un pic dus de-acasă…
Asta ţi-am spus de la început. El e bun numai pe relaţii. Atât!...
Da. Nu, e dus de-acasă. Acum că… are un prieten de la Braşov care are o instalaţie. Numai asta spune. Da’ e bun acolo. E bine să ştii de el, să-l foloseşti aşa cum vrei tu, nu cum vrea el… da, ţi-am spus că e bun pentru relaţii, nu pentru altceva.”
- discuţia din 14.10.2014, orele 12.27, dintre SEVKET COREKCI şi STAN CĂTĂLIN (interpus de-al lui BÎRCINĂ ION în firme):
„…Da. Deocamdată nu, adică aşteptăm! …
Ok! Aşteptăm! Ok! Şi al doilea lucru dacă aveţi vreun feed-back de la oferta noastră de cărbune. …
Amândoi acelaşi omu’, ocupă acolo, care are făcut după dumneavoastră cunoştinţă, domnu’ ATILLA KALKAVAN, amândoi răspunde el, ai înţeles? Adică spune mie, eu spun la dumneavoastră, deocamdată nu aveţi niciun răspuns nici la cărbuni, nici la porumb… Am înţeles că eu la întâlnirea aia cu cărbunele nu am participat…”
- discuţia din 16.10.2014, orele 16.11, dintre DOLGHI VICTOR şi un cetăţean din Letonia, pe nume „COSTEA” (discuţie purtată în limba rusă):
„Salut, Victor!...
Salut! Deci şi eu voiam să te sun…
Da… Deci am lămurit tot… Deci… Marfa care trece graniţa dinspre Bulgaria spre România la vamă…
Deci…ea trece cu documente speciale, există
documente speciale… Ştii şi tu!...
Da, da, da! Documentele alea… da, documente speciale şi ea trece … la vamă nu se plăteşte nimic. …
Păi, am înţeles. …”
- mesaje consecutive trimise în 12.11.2014, la orele 18.15 de la un post telefonic din Macedonia către DOLGHI VICTOR şi ulterior retransmis de acesta lui TONI GREBLĂ în data de 12.11.2014, orele 19.02:
„Extras de carte funciară nr.6021.Comuna Voluntari. Număr cadastral: 4936/3 teren forestier”.
 
Proces verbal din 13.01.2015, întocmit de ofiţerul de poliţie judiciară cu privire la tarifele de închiriere ale unui autoturism similar cu cel care face obiectul învinuirii, din care rezultă că, pentru 1.446 de zile de închiriere, tariful total este 56.070 euro.

Procesul verbal din 22.01.2015, întocmit de ofiţerii de poliţie judiciară cu ocazia percheziţiei autoturismului BMW, aflat în parcarea Palatului Parlamentului – garajul Senatului României, din care a rezultat că, în cotiera autoturismului, a fost identificată o copie a adresei Prefecturii Jud. Gorj, înregistrată cu nr.12478/11.08.2014, către Primăria com. Teleşti, în care se face referire la dosarul Direcţiei Naţionale Anticorupţie nr.385/P/2011.

Având în vedere că autoturismul se afla la dispoziţia judecătorului TONI GREBLĂ şi că adresa viza condiţiile de emitere a titlului de proprietate pe terenul soacrei acestuia, TĂNĂSESCU VIORICA, se poate concluziona că judecătorul este cel care a intrat în posesia corespondenţei, fiind şi singura persoană cu acest interes.

Procese verbale de certificare a convorbirilor şi comunicărilor telefonice.

Greblă a declarat pentru B1 TV că nu crede că era nevoie de o asemenea solicitare din partea DNA pentru acuzațiile care i se aduc.

”Am să văd și eu dosarul cauzei. În cursul săptămânii viitoare avocatul meu poate să-l vadă. Ceea ce mi s-a impus a fost în parte demontat. Vom vedea în continuare. Nu îmi dau seama dacă era nevoie de solicitarea arestării pentru asemenea învinuiri”.

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Sfaturi de la ANRE pentru schimbarea furnizorului și contractului de energie electrică

2 DOCUMENT / Ce trebuie să faci ca să închei un nou contract pentru energia electrică? ANRE arată pașii de urmat d…

3 SURSE Radu Gavriș, adjunctul Poliției Capitalei, cercetat disciplinar după ce a fost prins petrecând cu peste …

4 FOTO Imaginea care demontează apărarea lui Gavriș / Ministrul de Interne reacționează

5 Membru marcant al Mafiei, ucis cu sânge rece de un lucrător român. La audieri a spus că a fost nevoit să-și ap…