Doamne, în ce MIZERIE de țară am ajuns să trăim! Generalul Dan Voinea, COORDONATORUL cărților lui Cătălin Voicu!

Doamne, în ce MIZERIE de țară am ajuns să trăim! Generalul Dan Voinea, COORDONATORUL cărților lui Cătălin Voicu!

Doamne, în ce țară de mizerie aproape subumană am ajuns să trăim! Nu trece zi de la Dumnezeu să nu aflăm, în ultimii doi ani, o strâmbăciune care ne-a fost ascunsă. Care, la rândul ei, stă la baza unor strâmbăciuni despre care încă n-am aflat!  România Liberă i-a luat un interviu lui Dan Voinea, fostul procuror militar care a anchetat Dosarul Revoluției, coordonatorul lucrărilor „științifice” ale lui Cătălin Voicu, unul dintre cele mai oribile jeguri umane cu care ne-a dăruit regimul Iliescu!  Cum o fi ajuns ăla de trebuia să-l înfunde pe Iliescu girantul ăluia care era de-a dreapta fufardelei comuniste rămâne un mare mister! Dar un mister care explică, între altele, de ce Iliescu și nenorociții care au confiscat România în zorii Revoluției n-au plătit pentru sângele vărsat inutil!
 
Fostul procuror militar Dan Voinea este unul dintre numele importante care au girat cărţile de care se folosesc deţinuţii de lux pentru a-şi micşora pedepsele cu închisoarea. Magistratul, cunoscut mai ales pentru că a instrumentat dosarele Revoluţiei din 1989, apare în datele furnizate de Ministerul Justiţiei drept coordonatorul ştiinţific a patru dintre lucrările publicate de fostul senator Cătălin Voicu. Acesta din urmă ispăşeşte o sentinţă de şapte ani de închisoare, pentru trafic de influenţă.

Generalul Dan Voinea a declarat, pentru România Liberă , că avocatul lui Cătălin Voicu i-a cerut să scrie câte o caracterizare pentru lucrările fostului senator (vezi foto). “A venit avocatul cu ce a scris Cătălin Voicu şi m-a rugat să îi dau o caracterizare. Tema este bună, de actualitate, şi am acceptat să îi dau caracterizările. Nu am avut nici un interes material”, a răspuns magistratul.

Totuşi, Dan Voinea a precizat că nu poate spune cu certitudine dacă respectivele lucrări ştiinţifice au fost scrise sau nu de Cătălin Voicu: „Nu i-am scris cărţile. Eu i-am făcut doar o caracterizare, de fapt aşa se şi intitulează hârtia pe care am făcut-o. (...) Nu ştiu cine l-a ajutat sau... Nu pot să spun”.

Întrebat dacă nu era obligatoriu să ştie acest lucru, din moment ce a recomandat favorabil cărţile fostului senatorul, Dan Voinea a răspuns că „eu m-am referit doar la conţinutul cărţii, la temă. M-am ferit să îi fac o apreciere ştiinţifică, academică”.

Generalul a precizat că ultimul cuvânt în evalurea lucrărilor îl are judecătorul. Potrivit legii, pentru fiecare lucrare ştiinţifică scrisă de un deţinut şi girată de un cadru universitar, i se scade celui închis 30 de zile din pedeapsă. În aceste condiţii, peste 400 de cărţi au apărut în ultimii trei ani în penitenciarele din România, apogeul fiind înregistrat în 2015. 

INTERVIUL INTEGRAL CU GENERALUL DAN VOINEA

România liberă: De ce aţi acceptat să deveniţi coordonator ştiinţific pentru patru dintre cărţile pe care fostul Cătălin Voicu le-a publicat din închisoare?

Dan Voinea: Eu pe Cătălin Voicu îl ştiu de mult, de când era militar. A fost pe lângă noi la Revoluţie, a fost la cabinetul procurorului general. A venit la mine avocatul lui, care mi-a spus că Voicu a scris. I-am răspuns: „Foarte bine că scrie, nu-i nimic de criticat că în penitenciar oamenii se duc şi la bibliotecă şi scriu cărţi”. Este adevărat că le folosesc pentru a fi eliberaţi mai devreme, dar trecând peste aspectul acesta, pe care-l apreciază judecătorul, eu zic că e bine să îi încurajăm pe oamenii ăştia să stea departe de restul deţinuţilor. În penitenciarele noastre nu e o lume deloc bună, există regimul ăsta de detenţie în comun de unde nu iese nimeni mai bun decât a intrat. Or, faptul că sunt unii care, într-un interes subiectiv, ce-i drept, se duc şi scriu, stau prin bibliotecă şi iau legătura cu profesori e bine. Eu nu pot să îi refuz dreptul de a învăţa.

Problema este că în cazul mai multora dintre deţinuţii care au publicat cărţi pentru a scăpa de închisoare există suspiciunea că lucrările nu sunt ştiinţifice, de fapt. Cât de ştiinţifice sunt volumele lui Cătălin Voicu?

Cărţile au nişte teme cu caracter mai mult militar, strategic, cu terorism, cu securitate naţională, lucruri care lui Cătălin Voicu îi sunt cunoscute, că a lucrat în instituţiile astea. Nu era departe de politica de apărare. Eu mi-am dat cu părarea, de fapt, i-am făcut o caracterizare.

Care a fost, aşadar, rolul dumneavoastră concret?

A venit avocatul cu ce a scris Cătălin Voicu şi m-a rugat să îi dau o caracterizare. Tema este bună, de actualitate, şi am acceptat să îi dau caracterizările. Nu am avut nici un interes material, din contră. Nu trebuie să ne supărăm pe ei, neapărat, că scriu.

Totuşi, după cum am menţionat, problema este că de fapt, de multe ori, nu scriu ei. Gigi Becali a recunoscut că lucrările publicate i-au fost scrise de îndrumător, el doar le-a semnat. În aceste condiţii, girând cărţile lui Cătălin Voicu, apare firesc suspiciunea că dumneavoastră i-aţi fi scris cărţile şi fostul senator doar le-a semnat.

Nu, nu i-am scris cărţile. Eu i-am făcut doar o caracterizare, de fapt aşa se şi intitulează hârtia pe care am făcut-o. O caracterizare pe lucrare.

Şi, din ce aţi citit dumneavoastră, cărţile sunt scrise de Cătălin Voicu?

N-aş vrea să spun un lucru pe care nu îl stăpânesc. Nu ştiu cine l-a ajutat concret sau... Nu pot să spun.

Dar acea caracterizare nu presupunea să fiţi convins că le-a scris Cătălin Voicu?

Eu m-am referit doar la conţinutul cărţii, la temă. M-am ferit să îi fac o apreciere ştiinţifică, academică. Asta o va decide piaţa, publicul. Dacă o carte se vinde, prezintă interes, dacă nu, nu.

Alte cazuri

Printre coordonatorii lui Gigi Becali se afla IPS Laurentiu Streza, Mitropolit al Ardealului, dar si IPS Teodosie, arhiepiscop al Constantei si Tomisului. Marius Petcu, fost lider sindical al CNSLR-Fratia si al Federatiei Sanitas, l-a avut coordonator chiar pe fostul ministru al Sanatatii, Eugen Nicolaescu, el insusi acuzat de plagiat in teza sa de doctor.

Dan Voiculescu si-a publicat cartile scrise in puscarie la editurile Bibliotecha Targoviste, Editura Niculescu, Editura Casa Cartii de Stiinta Cluj-Napoca, Editura CA Publishing si la Editura Monitorul Oficial. Printre profesorii care au atestat importanta temelor tratate de Voiculescu in puscarie se numara Dumitru Miron si Ion Smeureanu de la ASE.

Coordonatorul lucrarilor pe teme de jurnalism semnate de Dan Diaconescu si Sorin Rosca Stanescu este Ion Marin, decanul Facultatii de Jurnalism din cadrul Universitatii Hyperion. Fost jurnalist la Scanteia/Adevarul, Ultima ora, fost director la publicatia Atac, fost membru in CA al TVR acum un deceniu si jumatate, dar si colaborator OTV (cf. profilului sau de pe Wikipedia), Ion Marin a atestat si importanta temelor alese de alti condamnati pentru lucrarile lor stiintifice. Printre acestea, cele scrise de fostul deputat Dan Pasat pe teme legate de coruptie si criminalitate informatica, dar si cele despre "China-Networking sau Guangxi-Comportament organizational" sau "Leadership intre carisma si funzi", scrise de Vasile Mihail Cristian, condamnat in dosarul "Trofeul Calitatii".

Dinel Staicu si-a publicat 8 carti la Editura SITECH CRAIOVA, de altfel una dintre editurile cu multi puscariasi printre autori. Aceasta editura are peste 130 de aparitii in lista pusa la dispozitia HotNews.ro de Ministerul Justitiei.

Adrian Nastase a avut recomandari de la Paul Dobrescu - fost rector SNSPA si fost presedinte al Consiliului National de Etica - si de la Gabriel Ispas, secretar de stat la Educatie.





Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…

5 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu