EXPLOZIV/DNA, mărul discordiei pe axa Bruxelles – Washington!

EXPLOZIV/DNA, mărul discordiei pe axa Bruxelles – Washington!

In aceste zile, la Ministerul Justitiei se va declansa o operatiune cu o miza uriasa pentru viitorul imediat al societatii romanesti. Pentru ca, orice s-ar spune, coruptia, ca si combaterea acesteia, afecteaza pe toata lumea. Iar prioritatea absoluta a noului ministru Raluca Pruna este tocmai elaborarea unei noi Strategii Nationale Anticoruptie pentru perioada de gratie 2016 – 2020. 

Insa „prioritatea prioritatii” acestei strategii este reprezentata de punctul central al lucrarii, si anume „identificarea cat mai adecvata a domeniilor expuse riscului de coruptie”. Practic, din cate reiese din informatiile intrate in posesia noastra, aceasta este de altfel si esenta intregii strategii, restul punctelor fiind aspecte secundare. Drept urmare, in urma acestei „identificari” se va face si „foaia de parcurs” a procurorilor de la temuta Directie Nationala Anticoruptie. O foaie de parcurs pe care va trebui ca oamenii Laurei Codruta Kovesi sa o urmeze, vor, nu vor, in urmatorii patru ani. Lucrurile devin cu atat mai interesante cu cat, dupa cum „National”  a dezvaluit in exclusivitate, premierul tehnocrat Dacian Ciolos a cedat conducerea Ministerului Justitiei unor oameni cunoscuti drept „macovisti” convinsi, in frunte cu chiar ministrul Raluca Pruna, care a fost consiliera Monicai Macovei. Asa ca in sistem se fac deja pariuri aprinse despre ce intentioneaza cu adevarat Raluca Pruna cu aceasta noua strategie, sa dea frau liber procurorilor anticoruptie sau, din contra, sa taie aripile DNA-ului…

Le dau „tintele” 

Pentru ca, intr-adevar, stabilirea domeniilor prioritare pentru procurorii DNA inseamna ca lupta anticoruptie va fi de acum inainte canalizata tocmai spre aceste segmente de activitate, care or fi ele. Ceea ce inseamna implicit ca, in acest mod, noii sefi de la Ministerul Justitiei le vor trasa oamenilor Laurei Codruta Kovesi „tintele” pe care acestia sa le urmareasca. Asa ca procurorii vor putea de acum inainte sa traga doar in „talerele” aruncate de catre autorii noii Strategiei Nationale Anticoruptie. Bineinteles ca, asa cum este democratic, probabil ca la intocmirea strategiei, cei de la varful Ministerului Justitiei vor cere si parerea celor de la DNA. Ramane insa de vazut si in ce masura vor tine cont de aceasta. Pentru ca una este doar sa preia niste „lozinci” despre accelerarea luptei anticoruptie si alta este, de exemplu, sa omita dintre domeniile prioritare care vor fi identificate prin strategie tocmai pe cele considerate vitale de catre procurorii DNA.

Politicieni sau businessmani? 

Cam aceasta este marea intrebare in ceea ce priveste domeniul prioritar identificat drept „tinta in miscare” pentru procurorii anticoruptie. Pentru ca, daca principalul domeniu va fi, de exemplu, clasa politica sau administratia centrala sau locala, atunci este de asteptat ca anchetele spectaculoase de pana acum nu doar sa nu fie incetinite, dar chiar oamenii Laurei Codruta Kovesi sa apese si mai mult pe acceleratie. Sau, daca mediul de afaceri va fi identificat drept prioritar, atunci normal ca pe businessmani ii va apuca inca de acum frisoanele. Pentru ca, sa nu uitam, dupa intrarea in vigoare a noii strategii, viitorul procuror sef al DNA, indiferent cine va fi acesta, va fi nevoit sa aloce principalele resurse umane si logistice ale structurii catre „domeniile prioritare”. Si, daca din 100 de procurori, 80 vor fi canalizati sa se concentreze pe un anumit segment al societatii romanesti, normal ca va scadea vigilenta in ceea ce priveste combaterea coruptiei pentru alte domenii de activitate. Unde se va putea respira mult mai linistit.

Ruptura pe axa Bruxelles – Washington

De asemenea, in anumite cercuri bine informate, se fac deja conexiuni extinse cu privire la adevarata miza a noii Strategii Nationale Anticoruptie, vorbindu-se deja, tot mai insistent, de aparitia anumitor fisuri, daca nu chiar de o ruptura totala pe axa Bruxelles – Washington. Pentru ca, in timp ce administratia americana se declara in continuare o sustinatoare ferventa a actualei linii dure a DNA-ului, cerand insistent „curatenie totala”, cu orice pret, se pare ca semnalele in acest sens primite de catre autoritatile romane de la Bruxelles sunt ceva mai „moi”. Mai ales ca, sa nu uitam, mai marii Comisiei Europene sunt niste politicieni extrem de pragmatici, care nu uita niciodata sa ia in calcul si interesele mediului de faceri, mai ales atunci cand vorbim despre niste multinationale sau colosi economici mai influenti chiar decat unele guverne. Asa ca, pe de o parte, este de inteles patima ce se va naste cu siguranta in jurul „exercitiilor impuse” alese de catre Ministerul Justitiei pentru procurorii de la DNA.  Cătălin TACHE/National


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...