EXPLOZIV/Efectul Nuland? Noi ACHIZIȚII la Romtehnica

EXPLOZIV/Efectul Nuland? Noi ACHIZIȚII la Romtehnica

Noi achizitii militare facute de Romania: rachete antitanc de inca 20 de milioane de euro si un radar american de 33 de milioane de dolari.

Romtehnica a achizitionat rachete antitanc in valoare de 20 de milioane de euro de la consortiul germano-israelian Eurospike, dupa ce in urma cu o saptamana a cumparat echipament si rachete antitanc de la aceeasi companie cu 110 milioane de euro. Pe langa aceste noi achizitii, statul roman a cumparat si de la Lockheed Martin un radar de aparare aeriana tridimensional in valoare de circa 32,7 milioane de dolari.

Romtehnica a semnat doua noi contracte cu firma germano-israeliana EuroSpike GmbH in valoare de 1,19 milioane euro, respectiv 18,9 milioane euro, pentru rachete antitanc. Achizitia anuntata in SEAP pe 19 ianuarie vine dupa ce in urma cu o saptamana Romtehnica anunta semnarea a altor doua contracte cu acelasi consortiu pentru rachete antitanc si dispozitive mobile de lansare a rachetelor. Noile contracte au fost atribuite, la fel ca si celelalte, in Ajunul Craciunului si au fost semnate la inceputul anului.

Pe langa noile achizitii de armament antitanc, Romtehnica a anuntat in SEAP si semnarea unui contract cu Lockheed Martin Overseas Corporation pentru un radar de aparare aeriana tridimensional cu distanta mare de descoperire, mobil-TPS-77. Pentru acest echipament, Romtehnica va plati 32,7 milioane de dolari.

Radarul produs de Lockheed Martin este de tipul AN/FPS-117 si este folosit de fortele romane romane din anul 1998, existand cinci unitati aflate in dotare pana in prezent.

Rachete si sisteme antitanc de la EuroSpike, cumparate de Romania cu 110 milioane de euro

Pe 24 decembrie 2015, Romtehnica a atribuit doua contracte pentru achizitia de armament antitan cu firma EuroSpike GmbH. Contractele au fost semnate pe 11 ianuarie, la cateva zile dupa vizita oficiala a premierului Dacian Ciolos in Germania. Informatia a fost sesizata si publicata de catre Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigatie (CRJI). 

Contractul de 17,9 milioane de euro se refera la "Mijloace antitanc", mai exact la rachete ghidate antitanc, iar al doilea contract de 92,7 milioane de euro se refera la "Sisteme rachete antitac portabile”. Cel mai probabil, contractul vizeaza sistemul de rachete Spike in varianta portabila pentru infanterie si forte speciale (modelul Spike MR).

Produsa de israelienii de la Rafael, rachetele Spike sunt de generatia 4++, si a fost integrata in cadrul fortelor romane de cativa ani deja pe elicopterul IAR 330 Puma Socat si pe vehiculul blindat de lupta MLI 84M.

Cele doua contracte au fost atribuite in urma unei negocieri directe, fara anunt de participare, iar Romtehnica justifica aceasta procedura prin faptul ca "lucrarile / produsele / serviciile pot fi furnizate numai de un anumit ofertant, din motive tehnice".

EuroSpike GmbH este o societate de tip “joint venture” formată din Diehl BGT Defence GmbH & Co.Kg, Rheinmetall Defence Electronics GmbH, ambele din Germania, și firma Rafael Advanced Defense System Ltd. din Israel.

De altfel, contractele atribuite acum catre EuroSpike GmbH nu sunt singurele. In ianuarie 2015, Romtehnica a mai cumparat rachete antitanc in valoare de 3,7 milioane de euro pe un contract atribuit pe 29 decembrie 2014, potrivit informatiilor din SEAP.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina