EXPLOZIV/Liniștea președintelui Iohannis/Amănunte INCENDIARE

EXPLOZIV/Liniștea președintelui Iohannis/Amănunte INCENDIARE

Premierul Victor Ponta isi traieste ultimele zile in functie. In locul sau se pregateste sa vina Gabriel Oprea, agreat de toata suflarea politica: de PSD, PNL si de presedintele Iohannis. Pare un scenariu suprarealist, insa toate informatiile obtinute de HotNews.ro, comportamentul lui Oprea si investitiile masive in protectia imaginii generalului indica faptul ca se pregateste pentru a prelua sefia Guvernului. Opozitia pare deja resemnata cu acest scenariu. Asa se explica lipsa totala de reactie fata de acuzatiile de plagiat si impostura.

Aceste dezvaluiri au culminat cu secretara facuta doctor tot printr-u plagiat si decorata de trei ori la rand, inclusiv cu cea mai inalta distinctie in stat, la propunerea "interesului national".

Victor Ponta ar fi promis in mai multe randuri ca va demisiona, dar de fiecare data a gasit noi pretexte pentru a amana momentul sperand sa se tarasca pana in 2016. Din cate aud, deja se faceau planuri de rezerva, cu retragerea unor ministri PSD de la guvernare si chiar iesirea lui Oprea pentru a-l scoate pe Victor Ponta cu forta din Palatul Victoria. Acesta, la randul sau, s-a agatat de functie pana in ultima clipa.

Ar fi recurs inclusiv la amenintarea ca va muri cu Dragnea si Oprea de gat, ca nu va pleca doar el, insa a tras cam toate cartusele. In aceste zile nu-i mai ramane decat sa se laude de dimineata pana seara cu realizarile mandatului sau in speranta ca-si va incheia mandatul in glorie si ca va ramane in constiinta publicului cu rezultatele obtinute in plan economic, nu cu ancheta penala si acuzatiile de fals, spalare de bani si complicitate la evaziune fiscala. Primul semn de capitulare a venit odata cu demisia lui Ilie Sarbu din functia de lider de grup la Senat, urmata de informatia ca tata socru doreste un loc caldut la Curtea de Conturi.

In fine, pacea si armonia instalate intre putere si opozitie, cu binecuvantarea presedintelui Iohannis, l-au izolat si mai mult pe Victor Ponta, caruia nu i-a mai ramas decat ironia. Golit complet de autoritate, la un pas de trimiterea in judecata si cu o cerere adresata personal procurorilor de disjunge cazul sau de restul dosarului, premierului nu-i mai ramane decat demisia.

In locul lui pare sa fi fost pregatit din timp Gabriel Oprea, intrat in gratiile presedintelui Iohannis. L-au facut mare lider politic, umflat artificial in sondaje cu dedicatie, i-au asigurat elogii si protectie in peresa, l-au facut fondator de Academie, i-au trimis niste economisti prin UNPR si i-au dat generalului niste proiecte populiste cu care sa-si mai spele imaginea.

Rolul sau ar fi sa formeze un guvern-tampon care sa functioneze pana la alegerile din 2016. N-ar fi exclus ca bazele consensului pe teme majore pe care Iohannis le pune azi in politica romaneasca sa fie premisele unui viitor guvern de uniune nationala, dupa model german. Dealtfel, asta a promis inca din campanie, ramane in acord cu felul sau de a fi. Asa a functionat si ca primar al Sibiului mai bine de zece ani, cautand sa se impace cu toate partidele, prin numeorase intelegeri de culise si servicii reciproce. Asa a evitat scandalurile publice iar din linistea asternuta peste oras au avut toti politicieni cate ceva de castigat. Nimeni n-a fost indepartat de la masa, toti au profitat cumva de pe urma pacii si armoniei.

Cel mai ridicol personaj din politica romaneasca, un plagiator care si-a decorat de trei ori secretara cu cele mai inalte distinctii in stat si a facut-o doctor, ar urma sa asigure linistea presedintelui Iohannis. Unii spun ca, pragmatic vorbind, nu exista alta solutie. Nu cred ca singura solutie de a guverna rezonabil aceasta tara este de a o duce mai intai pe culmile ridicolului. Chiar nu exista alta solutie?

Dan Tăpălagă


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia