EXPLOZIV/MRU își trage DNA!

EXPLOZIV/MRU își trage DNA!

Si-a dorit foarte mult sa fie din nou premier. Sau barem ministru de Externe. Numai ca nu s-a putut. Cel putin momentan. Asa ca, in cele din urma, Mihai Razvan Ungureanu s-a multumit sa preia, inca o data, sefia Serviciului de Informatii Externe. Ceea ce nu  inseamna nicidecum ca MRU se va multumi sa fie in continuare doar coordonatorul spionilor din slujba statului roman. 

Mihai Răzvan Ungureanu nu vrea să fie doar un coordonator al SIE

Asa ca, pentru ca nu cumva sa fie tratat drept un fel de Eduard Helvig in fruntea Serviciului Roman de Informatii, Mihai Razvan Ungureanu pare sa fi decis sa arate tuturor, inca de la bun inceput, ca va fi un “director jucator”. Drept urmare, noul sef direct al influentului general Silviu Predoiu, cel putin din punct de vedere scriptic, este hotarat sa incerce sa se afirme tocmai pe domeniul de activitate care conteaza cel mai mult in aceste vremuri tulburi. Si unde, de ce sa nu o recunoastem, se poate afirma cel mai mult in fata partenerilor strategici occidentali. Asa ca, dupa cum sustin sursele noastre, prioritatea absoluta a celui de-al doilea mandat al lui Mihai Razvan Ungureanu in fruntea Serviciului de Informatii Externe este crearea unui DNA propriu. Ceea ce nu intra tocmai in sfera de atributii a serviciului de spionaj romanesc, fie vorba intre noi. Dar daca, pe sestache, acelasi SIE are o ultrasecreta directie de combatere a criminalitatii organizate de atata amar de vreme, chiar nu ar mai mira pe nimeni, cel putin dintre cunoscatorii sistemului, ca MRU sa-si traga si un DNA de casa…

Joaca la rupere

Este clar, MRU nu este in niciun caz Catalin Predoiu. Probabil unul dintre cei mai naivi politicieni romani, din moment ce isi mai face inca iluzii ca noul Partid National Liberal, in care “iohanistii” capata o influenta din ce in ce mai mare, chiar il vor pune premierul Romaniei! Si asta in conditiile in care dosarul ANRP il poate decapita in orice clipa pe fostul ministru care si-a trimis, pe vremea cand detinea portofoliul Justitiei, atatia oameni de incredere sa decida despagubirile ilegale de zeci de milioane de euro catre oameni ca Stelu Gheorghe sau Horia Simu Schiopu. Intr-o astfel de conjunctura, simtind totusi ca inca nu este locul sa atace frontal pozitia de sef al Guvernului, Mihai Razvan Ungureanu a facut imediat un pas inapoi. Si, pentru ca asa o cerea interesul national, a ajuns din nou in fruntea Servicului de Informatii Externe. Insa, indubitabil, ambitiile politice ale orgoliosului MRU sunt cu mult mai mari decat plafonarea in fruntea SIE. Insa acesta stie foarte bine ca rampa interna de propulsare a sa in postul dorit de premier o fi ea sublima, dar lipseste cu desavarsire. Cu totul altfel stau insa lucrurile pe plan extern, unde, cel putin in cazul unei extrem de influente puteri mondiale, MRU se bucura inca, din motive lesne de inteles, de un credit nelimitat de incredere. Si pentru ca stie ca Marile Puteri occidentale ar putea, la o adica, sa forteze revenirea sa in fruntea scenei politice romanesti, MRU este hotarat sa joace la rupere, doar sa le arate aliatilor internationali ai Romaniei ca se pot baza oricand pe el. Si in orice conditii.

Incepe vanatoarea de rusi

Iar momentul lansarii pe scena anticoruptie a noului sef al SIE este cum nu se poate mai bine ales. Pentru ca, dupa cum reiese din informatiile intrate in posesia noastra, societatea romaneasca va fi zguduita, in cel mai scurt timp, de niste uluitoare scandaluri de spionaj economic. In care “baietii buni” sunt americanii si unele companii occidentale, iar “baietii rai”, rusii afiliati temutului FSB. Si chiar daca, desigur, Mihai Razvan Ungureanu nu are cum, in mod practic, sa aiba vreun rol in anihilarea acestor retele externe de spionaj, cu siguranta ca acesta nu va rata oportunitatea de a se impauna, in fata opiniei publice internationale, cu decapitarea filierei rusesti. Si, cu riscurile de rigoare, va forta o implicare cat mai mare a propriului serviciu secret in combaterea coruptiei din tara noastra.  Cătălin TACHE


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”