EXPLOZIV/ZECI de militari ruși FUG din unități de teamă să nu fie trimiși în Ucraina

EXPLOZIV/ZECI de militari ruși FUG din unități de teamă să nu fie trimiși în Ucraina

Zeci de militari ruşi sunt judecaţi pentru că fug din unităţi, de teamă să nu fie trimişi în Ucraina, au anunţat sâmbătă un site de ştiri şi avocata a cinci dintre aceşti militari, relatează AFP în pagina electronică. Popularul site Gazeta.ru scrie că zeci de militari sunt judecaţi pentru că au fugit dintr-un poligon de antrenament din sudul Rusiei, unde se exercită presiuni asupra lor să se ofere ca "voluntari" să lupte în Ucraina, relatează Mediafax.

Militarii s-au înrolat voluntar în armată, ci nu sunt militari în termen, precizează site-ul.

Este vorba despre ultima informaţie de acest fel dintr-o serie cu privire la faptul că militari ruşi ar fi trimişi în estul Ucrainei, în pofida insistenţei cu care Moscova afirmă că doar "voluntari" luptă alături de separatiştii proruşi în estul Ucrainei.

Ministerul rus al Apărării a recunoscut că doar patru dintre militarii menţionaţi în articol sunt anchetaţi pentru "abateri disciplinare", dezminţind că este vorba despre zeci de militari, potrivit postului de radio Ecoul Moscovei.

Gazeta.ru citează mamele a doi militari din cadrul unităţii militare din oraşul Maikop, în Caucazul de Nord, care acuză că fiii lor au fugit de la poligonul de antrenament din regiunea Rostov (sud) de teamă că aveau să fie trimişi în Ucraina.

- Presiuni pentru a se oferi "voluntari"

"Au toţi aceeaşi poveste. Au servit cu toţii în aceeaşi unitate", declară Cerneţkaia, o avocată din oraşul Krasnodar (sud).

"Nu au fost obligaţi în mod direct să se ducă în Ucraina. Mai întâi vin în această unitate de carton şi apoi se duc" în Ucraina, spune ea, precizând că militarii "nu poartă niciun însemn de identificare".

"Potrivit militarilor, li se oferă 8.000 de ruble (142 de dolari) pe zi", afirmă avocata.

Militarii au fugit pentru că nu vor "se se trezească luptând", adaugă Cerneţkaia.

Având în vedere că Rusia nu se află - tehnic vorbin - în război cu Ucraina, "dacă ei sunt trimişi în Ucraina, acest lucru ar putea să fie considerat un act criminal", subliniază ea, îndemnând militarii "să respecte legea".

"Au venit înapoi la Maikop şi au început să scrie scrisori de demisie, dar nu au fost acceptate, iar toată povestea a condus la deschiderea unor dosare penale", rezumă ea.

Patru dintre clienţii săi sunt acuzaţi că intenţionau să dezerteze, iar unul este acuzat că a dezertat, o infracţiune gravă.

Avocata spune că numeroşi militari au început să fie judecaţi începând din martie şi că mai mulţi militari au fost deja condamnaţi.

Gazeta.ru o citează pe mama militarului Ivan Şevkunov, în vârstă de 21 de ani, care riscă până la zece ani de închisoare pentru dezertare.

"El a spus că militarii sunt obligaţi să se ducă (în Ucraina) ca voluntari", declară mama militarului, prezentată drept Svetlana Nikolaevna.

De asemenea, Gazeta.ru publică în facsimil declaraţia scrisă de mână a altui militar, Pavel Tîncenko, care a fost acuzat că a absentat fără permisie.

Site-ul citează statistici oficiale cu privire la tribunalul militar din garnizoana Maikop, potrivit cărora instanţa a condamnat 62 de militari pentru dezertare în prima jumătate a lui 2015.

Potrivit site-ului tribunalului, un militar din cadrul unităţii de la Maikop a fost condamnat joi la nouă luni de închisoare într-o colonie penitenciară pentru tentativă de dezertare şi jaf.

Reprezentanţi ai Consiliului pentru drepturi de la Kremlin, un organism consultativ, urmează să efectueze săptămâna viitoare o vizită la Maikop, iar avocata Cerneţkaia a declarat că doreşte să se întâlnească cu ei pentru a le prezenta informaţii despre procesele militarilor.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria