Fraţilor, în ce ţară trăim?/Jegul din poză a luat MITĂ 1.500.000 de EURO/Şi seara se ducea la TV şi făcea pe opozantul

Fraţilor, în ce ţară trăim?/Jegul din poză a luat MITĂ 1.500.000 de EURO/Şi seara se ducea la TV şi făcea pe opozantul

Senatorul PDL Gigi Chiru este urmărit penal de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru acuzaţiile de luare de mită, spălare de bani şi fals în declaraţii.

Acesta este suspectat ca, in 19 august 2010, "a pretins de la un martor denuntator si de la un om de afaceri suma de 1.500.000 euro, in forma disimulata a unui contract de imprumut fictiv, in vederea indeplinirii, neindeplinirii, urgentarii ori intarzierii indeplinirii unui act ce intra in atributiile sale de inspector sef al Inspectoratului Regional in Constructii Sud - Est, intr-o maniera favorabila grupului de firme: S.C. EOLICA DOBROGEA S.R.L. ROMANIA, EOLICA DOBROGEA AG, EOLICA DOBROGEA X GMBH".

Gigi Chiru promitea ca, in schimbul acestei sume de bani, de la nivelul functiei de inspector sef al Inspectoratului Teritorial in Constructii Sud-Est Constanta, sa sprijine interesele patrimoniale ale acestei persoane juridice in proiectele aflate in derulare privind constructia de parcuri eoliene in Dobrogea.

Totodata, pretinderea a fost facuta si in vederea asigurarii protectiei juridice a grupului de firme respectiv in litigiile existente cu concurentul, grupul Cez Romania.

In acest context, la data de 23 septembrie 2011, suspectul Chiru Gigi Christian a primit de omul de afaceri suma de 300.000 euro si a acceptat reinnoirea promisiunii de a primi de la aceeasi persoana suma de 1.200.000 euro, in aceleasi scopuri mentionate anterior si sub forma disimulata a cesiunii catre aceeasi persoana a dreptului de creanta al 'creditorului' Chiru Gigi Christian, izvorat din contractul de imprumut, incheiat la data de 19 august 2010.

Obligatiile izvorate din acest contract fictiv au fost garantate prin instituirea in favoarea 'creditorului' a unui drept de gaj asupra a 5% din partile sociale ale Sc Eolica Dobrogea Srl Romania.

Cunoscand ca sumele de 1.500.000 euro, respectiv de 300.000 euro provin din comiterea infractiunilor de dare si luare de mita, la datele de 19 august 2010 si 23 septembrie 2011, suspectul Chiru Gigi Christian a disimulat adevarata natura a dispozitiei si circulatiei banilor, in contracte de imprumut, respectiv de cesiune de creanta, spun procurorii DNA.

In calitate de senator in Parlamentul Romaniei, suspectul Chiru Gigi Christian, in datele de 19.12.2012, 11.06.2013 si 12.06.2014, a facut declaratii false privind creantele detinute, in sensul omisiunii mentiunilor privind cele doua acte oneroase, respectiv contractul de imprumut si contractul de cesiune de creanta.

Comunicat DNA

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor conexe infracțiunilor de corupție au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de CHIRU GIGI CHRISTIAN, senator în Parlamentul României, cu privire la săvârșirea infracțiunilor concurente de:
- luare de mită,
- spălare de bani,
- fals în declarații (3 elemente materiale).

În ordonanța de efectuare a urmăririi penale se arată că, în cauză există date și indicii din care rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează următoarea stare de fapt:

La data de 19 august 2010, suspectul Chiru Gigi Christian a pretins de la un martor denunțător și de la un om de afaceri, suma de 1.500 000 euro, în forma disimulată a unui contract de împrumut fictiv, în vederea îndeplinirii, neîndeplinirii, urgentării ori întârzierii îndeplinirii unui act ce intra în atribuțiile sale de inspector șef al Inspectoratului Regional în Construcții Sud - Est, într-o manieră favorabilă grupului de firme: S.C. EOLICA DOBROGEA S.R.L. ROMÂNIA, EOLICA DOBROGEA AG, EOLICA DOBROGEA X GMBH.
Concret, în schimbul acestei sume de bani, suspectul a promis ca, de la nivelul funcției de inspector șef al Inspectoratului Teritorial în Construcții Sud-Est Constanța, să sprijine interesele patrimoniale ale acestei persoane juridice în proiectele aflate în derulare privind construcția de parcuri eoliene în Dobrogea.
Totodată, pretinderea a fost făcută și în vederea asigurării protecției juridice a grupului de firme respectiv în litigiile existente cu concurentul, grupul Cez România.
În acest context, la data de 23 septembrie 2011, suspectul Chiru Gigi Christian a primit de omul de afaceri suma de 300.000 euro și a acceptat reînnoirea promisiunii de a primi de la aceeași persoană suma de 1.200.000 euro, în aceleași scopuri menționate anterior și sub forma disimulată a cesiunii către aceeași persoană a dreptului de creanță al „creditorului” Chiru Gigi Christian, izvorât din contractul de împrumut, încheiat la data de 19 august 2010.
Obligațiile izvorâte din acest contract fictiv au fost garantate prin instituirea în favoarea „creditorului” a unui drept de gaj asupra a 5% din părțile sociale ale Sc Eolica Dobrogea Srl România.
Cunoscând că sumele de 1.200.000 euro, respectiv de 300.000 euro provin din comiterea infracțiunilor de dare și luare de mită, la datele de 19 august 2010 și 23 septembrie 2011, suspectul Chiru Gigi Christian a disimulat adevărata natură a dispoziției și circulației banilor, în contracte de împrumut, respectiv de cesiune de creanță.
În calitate de senator în Parlamentul României, suspectul Chiru Gigi Christian, în datele de 19.12.2012, 11.06.2013 și 12.06.2014, a făcut declarații false privind creanțele deținute, în sensul omisiunii mențiunilor privind cele două acte oneroase, respectiv contractul de împrumut și contractul de cesiune de creanță.

Suspectului Chiru Gigi Christian i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Marele fâs / „Celebra avocată” adusă de frații Tate din America a înfrânt

2 VIDEO Priviți ce făceau soldații ucraineni cu 8 luni înainte ca Rusia să invadeze Ucraina

3 VIDEO Ce o fi căutat liderul PSD Ciolacu la ăsta acasă?

4 Dezvăluiri de ultimă oră! / „Pâmânt în schimbul păcii” / Șeful CIA a negociat în secret pacea cu Ucraina și Rusia, luna trecută

5 Citiți și voi ce se scrie în presa turcă despre războiul din Ucraina...