FRISOANE în JUSTIŢIE

FRISOANE în JUSTIŢIE

Apropierea dintre noul preşedinte Klaus Iohannis şi Victor Ponta dă frisoane oamenilor care au reprezentat JUSTIŢIA în România în ultimii ani. Primul hop din cariera lui Iohannis este alegerea noului preşedinte al CSM. Favorit pentru alegerea în fruntea CSM este omul PSD. A cărui candidatură a fost pregătită încă dinaintea alegerii lui Iohannis în funcţia de preşedinte. Surse din justiţie spun că Marius Badea Tudose este omul găştii lui Ponta din justiţie. Dealtfel, acest personaj face parte din generaţia Ponta-Cazanciuc-Niţu. Adepţii unei linii moderate. Moştenitorii şcolii create de profesorul Adrian Năstase. 

Practic, Klaus Iohannis este pe cale de a cădea într-o mare capcană. Pentru că mizele sunt foarte mari. DIICOT nu are şef. Parchetul General este condus de un prieten al lui Victor Ponta şi al PSD. Iar CSM trebuie să numească şi noul şef al secţiei penale de la Înalta Curte.

Cine este Marius Badea Tudose

Judecatorul Marius Badea Tudose (43 de ani) are cele mai mari sanse sa ajunga noul sef al CSM dupa alegerile de marti, el avand cel putin un vot in plus fata de contracandidatul sau, Alexandru Serban, au declarat pentru HotNews.ro, surse din CSM. Tudose a fost coleg de generatie cu premierul Victor Ponta, cu procurorul general, Tiberiu Nitu si cu ministrul justitiei, Robert Cazanciuc.

"Ne-am cunoscut in facultate, am fost colegi de an dar singura data cand ne-am intalnit a fost intr-o sedinta CSM cand Victor Ponta era interimar la justitie. In rest, nu ne-am intersectat in cariera profesionala", a declarat Marius Badea Tudose pentru HotNews.ro

Tudose a absolvit Facultatea de Drept, Universitatea Bucuresti in 1995. Potrivit CV-ului postat pe site-ul CSM, a activat ca judecator la Slatina pana in 1999, cand se transfera judecatoria Sector 3 din Bucuresti, din 2000 pana in 2001 este vicepresedinte al judecatoriei sector 3 iar din 2001 pana in 2011 presedintele acestei judecatorii. Din ianuarie 2011 este membru CSM.

Priorităţile CSM în 2015

Una dintre cele mai importante decizii care se vor lua sub mandatul sau este numirea unui nou sef la DIICOT, acest post fiind vacantat dupa arestarea preventiva a procurorului-sef Alina Bica in asa numitul dosar al Despagubirilor. Avizul pentru viitorul procuror sef il va da insa sectia de procurori, unde presedintele CSM nu participa.

O alta decizie importanta va fi numirea viitoarei presedinte a sectiei penale de la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Procedurile au fost declansate de actuala conducere, pana la termenul limita fiind depusa o singura candidatura. Pentru acest post cheie din sistemul de justitie cadideaza judecatoarea Mirela Sorina Popescu. Interviul ar urma sa aiba loc cel tarziu in luna februarie.

Daca va trece de CSM, judecatoarea ar urma sa fie numita de presedintele Klaus Iohannis la sefia sectiei penale a Inaltei Curti. Sefa sectiei penale are, intre altele, un rol important in formarea completelor de judecata. La Inalta Curte se judeca majoritatea dosarelor de mare coruptie cu politicieni. CSM a postat pe site proiectul in baza caruia judecatoarea Popescu doreste sa ajunga sefa sectiei penale a Inaltei Curti.

Potrivit proiectului, Mirela Sorina Popescu considera ca este  "deosebit de important ca presedintii de sectie, cei doi vicepresedinti si presedintele instantei sa formeze o echipa, astfel incat directiile de actiune ale fiecaruia sa se inscrie intr-o viziune unica (...)". Presedintele Inaltei Curti este Livia Stanciu iar vicepresedinti, judecatorii Ionut Matei si Cristina Tarcea. Numele judecatoarei Popescu n-a fost implicat in scandaluri publice.

In interviul de promovare la Inalta Curte, desfasurat in septembrie 2010 la CSM, Mirela Sorina Popescu a declarat: "Sunt absolventa a Facultatii de Drept a Universtiatii Bucuresti in anul 1990, am o vechime de 20 de ani in magistratura dintre care 6 ani procuror si 14 ani judecator. Activitatea ca judecator am desfasurat-o in materie penala. Fac parte din completele specializate privind solutionarea cauzelor de coruptie. Am sustinut doctoratul in anul 1997 cu tema reabilitarea in dreptul penal. Am publicat articole, nu foarte multe, sunt autorul unui curs universitar - Drept penal, sunt lector la Universitatea din Pitesti, la disciplina drept penal partea generala si partea speciala, formator la INM". 


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?