HAOS la Chişinău. Andrei Năstase, în fruntea protestatarilor!

HAOS la Chişinău. Andrei Năstase, în fruntea protestatarilor!

Mii de oameni protestează în faţa clădirii parlamentului de la Chişinău, în urma învestirii guvernului condus de Pavel Filip, informează radio Chişinău şi Unimedia. Situaţia este una explozivă în Moldova, iar la o privire atentă, lucrurile sunt extrem de asemănătoare cu scenariul descris de Experţii analişti de la Da Vinci AG, potrivit căruia Serviciile secrete ruse pregătesc o lovitură de stat în Moldova. 

Informatia pe scurt (sursa: Radio Chisinau):

Mii de oameni protesteaza, miercuri seara, la sediul Parlamentului din Chisinau fata de votarea Guvernului Pavel Filip de catre noua majoritate parlamentara si cer alegeri anticipate.

Protestatarii au reusit sa patrunda in cladirea Legislativului si au inceput sa distruga o parte din mobilier, iar unii dintre scutieri au fost scosi afara, unde au fost deposedati de echipamentul din dotare si au fost agresati fizic, potrivit reporterului Radio Chisinau.

Manifestatia, care continua si la aceasta ora, este organizata de partidele pro-ruse conduse de Igor Dodon si Renato Usatii, precum si de Platforma Demnitate si Adevar, care cer dizolvarea Parlamentului si organizarea de alegeri anticipate.

Liderul Platformei DA Andrei Nastase a venit la un moment dat in fata protestatarilor si le-a cerut sa se retraga si sa nu devasteze sediul parlamentului, dar nu a fost ascultat. Potrivit lui Andrei Nastase deputatii si membrii cabinetului de ministri ar fi parasit pe ascuns sediul parlamentului. Oamenii scandeaza "Noi nu cedam", "Acum ori niciodata", "Afara".

Legislativul de la Chisinau a investit miercuri guvernul condus de Pavel Filip, cu votul a 57 de deputati, in cadrul unei sedinte speciale care a durat doar o jumatate de ora din cauza protestelor. Opozitia parlamentara a contestat legitimitatea sedintei de investitura, invocand grave incalcari de procedura. 

UPDATE ORA 00.00 Pavel Filip împreună cu echipa sa de miniștri au depus jurământul miercuri seară în fața președintelui Republicii Moldova la reședința acestuia, anunță agora.md. Anterior, parlamentul aprobase programul de activitate al guvernului și lista cabinetului de miniștri în frunte cu premierul Pavel Filip.

UPDATE 22.32 Igor Dodon, invitat la un post TV, cheama lumea in strada maine: "Daca vom fi multi, sute de mii, nici ambasada SUA, nici Nuland nu vor ajuta"

UPDATE 22.28 Jurnalista Lia Ciutac scrie intr-o postare pe Facebook ca microbuze cu protestatari adusi de la Balti (oras unde primar este Renato Usatii) au inceput sa plece. "Microbuzele venite de la Balti isi strang pasagerii. Toti baieti tineri, prea tineri. O doamna (vorbitoare de limba rusa) mi-a zis ca nu am voie sa fotografiez microbuzele. Incercam sa ii lamuresc care este scopul fotografiilor, insa ea nu m-a inteles", a scrie ea.

UPDATE 22:18 Europarlamentarul Monica Macovei scrie, pe Facebook, că Partidul Democrat, care a generat această criză politică în octombrie 2005, când a pus umărul la căderea guvernului pro-european, "trebuie să demonstreze împreună cu noul guvern Filip și noua majoritate parlamentară că are intenții bune pentru Republica Moldova și continuă drumul european".

"Uniunea Europeană nu trebuie să piardă Republica Moldova în favoarea mafiei locale și a rușilor, ci, din contră, trebuie să facă presiuni astfel încât guvernul Filip să respecte și să aplice la termen și complet măsurile asumate de Republica Moldova la semnarea Acordului de Asociere și a Acordului de Liber Schimb", a mai scris Macovei.

UPDATE 22.00 Dupa ce au reusit sa incercuiasca Parlamentul si, ulterior, sa ii scoata pe toti protestatarii din cladire, politistii le-au cerut manifestantilor sa se deplaseze in Piata Marii Adunari Nationale ca sa protesteze pasnic. Acestia insa au refuzat si manifesteaza in continuare in fata Parlamentului, scandand "Nu plecam!", relateaza Agora.md, care precizeaza ca protestatarii s-au mai linistit.

UPDATE 21.50 Sapte politisti si trei civili au fost raniti in cadrul protestelor de la Chisinau, informeaza Publika.md. La fata locului s-au deplasat cinci ambulante.

UPDATE 21.41: Mihai Ghimpu (PL) a fost scos din Parlament si imbrincit de manifestanti, potrivit Agora.md

UPDATE 21.15 Protestatarii au fost scosi din sediul Parlamentului, anunta Unimedia.

Unimedia.info mai relateaza ca deputatii si ministrii care au ramas blocati in cladire au fost mascati in uniforme de politisti si evacuati din sediul Parlamentului.

Si jurnalistii care au mers la Parlament pentru a relata despre investirea Guvernului Filip au ramas blocati in incinta Legislativului, fiind nevoiti sa urmareasca pe internet protestele de afara. Potrivit Unimedia, acestia au declarat ca au simtit miros de fum, dar nu au putut parasi cladirea Parlamentului.

UPDATE 21.09: Ambasada SUA la Chisinau cere tuturor partilor sa se abtina de la actiuni care ar incuraja sau provoca violenta

UPDATE 20:56

Protestatarii au ajuns la etajul doi al clădirii Parlamentului, potrivit Unimedia.md. Polițiștii sunt lăsați să iasă din Legislativ printr-un cordon format de manifestanți.

UPDATE 20:41

MAE urmăreşte cu atenţie evoluţiile de la Chişinău.

"Îndemnăm la calm şi facem apel la toţi actorii politici din Republica Moldova să acţioneze cu toată răspunderea pentru desfăşurarea procesului democratic de învestire în funcţie a Guvernului Pavel Filip,  Guvern care a obţinut votul de încredere al Parlamentului legitim de la Chişinău. Doar în felul acesta parcursul democratic, stabilitatea şi obiectivele pro-europene ale Republicii Moldova pot fi urmărite şi îndeplinite fără sincope, spre beneficiul tuturor cetăţenilor ţării", se arată într-o precizare de presă a Ministerului de Externe de la Bucureşti.

UPDATE 20.20 Reporterii Europa Libera au relatat ca demonstrantii Partidului Socialist si Partidului Nostru au rupt cordonul de politisti si au reusit sa deschida cu forta intrarea din spate, de serviciu.

19:50 Andrei Nastase, Igor Dodon si Renato Usatii au iesit in fata multimii. Protestatarii striga: Unire moldoveni! Cei trei politicieni si-au indemnat sustinatorii sa pastreze ordinea (sursa - Unimedia).

UPDATE 19.45 Un grup de protestatari a reusit sa intre in cladirea Parlamentului, scrie Agora.md.

Potrivit publicatiei citate, dupa lungi imbranceli, protestatarii au reusit sa intre in camera de dupa holul ingust de la intrarea din spate a Parlamentului. Unii dintre acestia si-au manifestat intentia de a merge in sala de plen a Legislativului pentru a alege ei premierul.

UPDATE: Protestatarii au pătruns în Parlament, trecând peste forţele de ordine cu care s-au îmbrâncit mai bine de o oră. Oamenii cer alegeri anticipate şi scandează la unison "hoţii!". Manifestanţii au folosit răngi pentru a pătrunde în clădirea Parlamentului. Forţele de ordine sunt depăşite de numărul protestatarilor.

Jurnaliştii care au fost prezenţi la învestirea noului cabinet condus de Pavel Filip au rămas blocaţi în Parlament din cauza protestatarilor care au luat cu asalt clădirea instituţiei. Numărul protestatarilor continuă să crească. 

Mai mult de 2.000 de persoane protestează miercuri seara în faţa clădirii parlamentului de la Chişinău, în urma învestirii guvernului condus de Pavel Filip, informează radio Chişinău şi Timpul.md.  

Potrivit ultimelor informaţii, protestatarii au spart uşa din spate a clădirii parlamentului, iar poliţiştii stau baricadaţi la intrare. Manifestanţii încearcă să intre în clădire peste baricade. Ei continuă să scandeze: 'Jos mafia', Jos hunta', 'Nu cedăm', 'Noi suntem poporul'. 

Deputaţii şi noii miniştri se află în clădirea parlamentului de la Chişinău, potrivit Timpul.md. 

Mai multe înregistrări video cu manifestaţiile de protest din jurul parlamentului au fost postate pe reţelele de socializare. Într-o înregistrare se poate observa cum protestatarii dau jos gardul de protecţie din jurul parlamentului. 

Parlamentul Republicii Moldova a aprobat miercuri, cu 57 de voturi, programul de activitate al guvernului şi lista cabinetului de miniştri în frunte cu premierul Pavel Filip. 

În timpul şedinţei pentru învestirea guvernului Filip, un grup de deputaţi ai Partidului Socialist (PSRM) a blocat tribuna centrală a parlamentului în timp ce premierul desemnat prezenta programul de guvernare al noului cabinet de miniştri. 'Înarmaţi' cu vuvuzele, pancarte şi fluiere, deputaţii socialişti au scandat: 'Doar alegeri anticipate!'

Situaţia începe să ia din ce în ce mai multă amploare, iar scenariul conturat de experţii analişti de la Da Vinci AG prinde contur. Aceştia au spus că serviciile secrete ruse pregătesc o lovitură de stat în Republica Moldova. 

 “Pentru a preîntâmpina intervenția României în conflict, Bucureștiul ar trebui să fie distras spre rezolvarea unor probleme interne critice. Astfel de probleme ar putea fi activizarea grupărilor radicale maghiare de pe teritoriul României, care au legătură cu Rusia”, opinează Da Vinci AG.


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”