Iohannis: I-am propus de o lună dezbateri lui Ponta. Sper să vorbim şi de justiţie şi stat de drept

Iohannis: I-am propus de o lună dezbateri lui Ponta. Sper să vorbim şi de justiţie şi stat de drept

Candidatul ACL la Preşedinţie, Klaus Iohannis, a declarat marţi că i-a propus de circa o lună de zile lui Victor Ponta să ia parte la o dezbatere electorală, menţionând că va răspunde afirmativ invitaţiei de luni a candidatului PSD şi că speră ca una dintre teme să vizeze statul de drept şi justiţia.

Întrebat cum răspunde invitaţiei premierului Victor Ponta de a lua parte la trei dezbateri în cursa prezidenţială pe teme legate de economie, politică externă şi Constituţie, Iohannis a răspuns că el a fost cel care a anunţat intenţia de a participa la o dezbatere electorală cu Victor Ponta în cursa prezidenţială.

”Am făcut o invitaţie pentru o dezbatere sau pentru mai multe dezbateri cred că de acum o lună de zile şi iată că după o lună de zile şi primul ministru s-a gândit să se ocupe de această chestiune. Eu sunt dispus să discut, discutăm proiectele noastre, să discutăm despre economie, despre statul de drept, despre independenţa justiţiei, doar că aceste două noţiuni nu prea le-am auzit de la tânărul prim-ministru. Dar sigur, sunt dispus să discutăm orice temă relevantă pentru România şi pentru români”, a declarat Iohannis la RFI .

În legătură cu faptul că Ponta a evocat necesitatea prezenţei persoanei propuse pentru poziţia de prim-ministru la dezbaterea pe teme economice, candidatul ACL a spus: ”Da, la noi este simplu. Ar fi foarte interesant de urmărit cu cine vine domnia sa pentru postul de prim-ministru”.

Liderul PSD, premierul Victor Ponta, a anunţat că va propune, pentru turul doi al alegerilor prezidenţiale, să fie organizate cel puţin trei dezbateri publice punctuale, privind politica externă, sistemul constituţional şi, respectiv, viziunea economică, în media diferite, nu la o singură televiziune.

La dezbaterea privind economia va trebui să participe, în opinia lui Ponta, şi persoana propusă pentru postul de prim-ministru de către candidatul la Preşedinţie.

El a precizat totodată că, înaintea primului tur al alegerilor, va participa la orice format de dezbatere care permite o confruntare între toţi candidaţii la Preşedinţie, spunând că a greşit anterior, când afirma că nu va participa la vreo dezbatere înaintea primului tur.

"Probabil chiar mâine vom adresa un apel către toţi ceilalţi 13 candidaţi: până la turul I, dacă există o posibilitate de a avea orice format de dezbateri, eu o să merg. Mai important însă, pentru turul al doilea, noi vom adresa de pe acum invitaţia către oricine va fi în turul al doilea - nu ştiu cine va fi - a organizării a cel puţin trei dezbateri, pentru că o singură dezbatere în care vorbeşti de toate la un loc este destul de greu de urmărit. Obligatoriu candidaţii din turul II trebuie să aibă o emisiune de dezbatere legată de politică externă şi securitate naţională, pentru că asta face preşedintele în special, trebuie să avem o dezbatere legată de sistemul constituţional şi politic românesc - cum crezi că trebuie să fie relaţia preşedinte - guvern -parlament, câţi parlamentari să fie, ce să facă Parlamentul, ce facem cu regiunile şi judeţele, cu descentralizarea - şi o a treia discuţie legată de o viziune economică, la care trebuie să participe şi cel pe care îl propui prim-ministru", a spus Ponta la Antena 3.

 

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Priviți, „dihăniile” HIMARS au început să „lucreze” asupra armatei ruse!

2 VIDEO Un soldat rus, lovit de o grenadă în timp ce îşi făcea nevoile

3 Cât de aproape e criza economică. Un expert explică ce-i aşteaptă pe români şi cum a scăpat inflaţia de sub control

4 VIDEO Rachetele HIMARS primite de Ucraina din SUA au distrus posturile de comandă rusești din Donbas

5 ”Tovarășul Stalin a făcut o greșeală că a permis Germanei să existe! Să ardă în iad!” / Propagandistul lui Putin în plin delir