Ion Cristoiu: Robert Turcescu face un joc operativ?!

Ion Cristoiu: Robert Turcescu face un joc operativ?!

Cînd Rareș Bogdan m-a sunat pe la prînz pentru a mă întreba ce se întîmplă cu Robert Turcescu, am izbucnit în rîs aflînd pricina telefonului:
Robert Turcescu scrisese pe blogul său c-a fost ofițer sub acoperire.
Am rîs, pentru că ofițerii sub acoperire, dacă vor să se retragă, dispar din viața publică, nu scriu pe blog.

Rareș Bogdan a insistat însă să mă uit pe blog și să-l sun pentru a-i spune ce cred.
M-am uitat pe blog.

Toți cei care se îndoiesc de adevărul momentului creat de Robert Turcescu invocă falsitatea documentelor reproduse. Un livret militar de rezervist, în condițiile în care și dacă ar fi lucrat la DIA, Robert Turcescu n-ar fi  avut drept legitimație livretul de rezervist.
Ca să nu mai spun că ofițerul acoperit nu merge la casieria unității pentru a primi bani salariul împreună cu fluturașul, din simplul motiv că s-ar trăda față de casieră!

Pe mine însă m-a șocat textul lui Robert Turcescu.
Robert Turcescu lucrează în televiziune, dacă nu mă înșel, din 2004.
Am făcut multe emisiuni împreună.
Nu mi s-a părut o clipă un exaltat.
Dimpotrivă, chiar și prin raportare la mine, care mai am momente de pasiune în public,  Robert Turcescu mi s-a părut totdeauna un lucid, un ins care-și stăpînește emoțiile, și, ca orice ziarist profesionist, greu de impresionat cu ceva.
Textul de pe blog dezvăluia un exaltat, un om într-o criză sufletească, un descumpănit în urma unei întîmplări dramatice, un apucat.

Am căzut de acord cu Rareș Bogdan că e un truc publicitar pentru emisiunea tocmai anunțată cu Sorina Matei,  de duminică seara.
Convins de asta, nu m-am așezat în fața televizorului, pentru a urmări emisiunea.
Bogdan Iacob, de la Inpolitics, m-a sunat pentru a-mi spune să mă uit la Robert Turcescu, pentru că el se confesează c-ar fi  fost ofițer acoperit.

Urmărirea emisiunii mi-a întărit impresia stîrnită de textul de pe blog.
Robert Turcescu, gazetarul care făcea ca trenul cînd interlocutorul bătea cîmpii și nu vorbea la obiect, o luase razna de tot. Fără a spune măcar un lucru concret, cerință minimă – știe el ca ziarist – pentru orice afirmație, inclusiv despre tine însuți, el a vorbit de marea eliberare pe care a trăit-o azi, despre Dumnezeu, pe un ton exaltat, de personaj din Dostoievski și nu de ins real.

Adăugată falsului care-i sunt documentele, evitarea cu brio a faptelor concrete (ceea ce înseamnă un ins care se autocontrolează strașnic) mi-a dezvăluit un om care joacă un rol.
Dacă nu-i o bruscă îmbolnăvire (ceea ce nu cred, pentru că n-a căzut în capcana de a spune ceva concret), Robert Turcescu face un joc operativ.
Ca gazetar și nu ca ofițer sub acoperire, pentru că un ofițer sub acoperire n-are crize de conștiință în direct la tv.

Cred că acest joc, de care-l cred în stare pe Robert Turcescu, e în strînsă legătură cu mult discutata chestiune a ofițerului acoperit printre candidații la prezidențiale.
Ce se vrea cu acest joc – n-aș putea spune.
Dacă cititorii acestui blog cred în teza mea privind jocul operativ, îi rog să-mi spună ce cred ei că s-ar urmări.

http://www.cristoiublog.ro/gindul-de-breaking-news-9/


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

4 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…