Legionarul NICOLAE PURCĂREA a fost condus pe ultimul drum/România a mai PIERDUT un REPER MORAL

Legionarul NICOLAE PURCĂREA a fost condus pe ultimul drum/România a mai PIERDUT un REPER MORAL

Luni 28 septembrie 2015, a fost condus pe ultimul drum cel care va rămâne în istoria Braşovului, dar şi a României, efigie a demnităţii şi mărturisirii creştine, luptătorul anticomunist NICOLAE PURCĂREA. O mulţime impresionantă, alcătuită în cea mai mare parte din tineri, a înfruntat ploaia şi frigul pentru a petrece la locul de odihnă pe cel ce le-a fost reper moral, îndrumător, lider spiritual, profesor şi legământ de credinţă.

Desfăşurată la biserica Sf. Treime din Schei Braşovului, ceva mai la deal de casa desprinsă din basme a renumitului sculptor popular, slujba de înmormântare s-a desfăşurat într-o astmosferă solemnă, dominată de un isihasm desprins parcă din temperamentul şi trăirea celui condus pe ultimul drum. Pe tot timpul slujbei, tineri îmbrăcaţi în costume naţionale cu drapele tricolore au înconjurat catafalcul acoperit de drapelul patriei, preotul paroh evidenţiind în cuvântul său ponderea covârşitoare a tineretului, neobişnuită pentru înmormântarea unui nonagenar. De altfel, pe tot parcursul celor 4 zile şi nopţi de priveghi, în ciuda oboselii, aceşti tineri nu se dezlipiseră de sicriul cu rămăşiţele pământeşti ale bătrânului legionar, citind încontinuu psaltirea şi alte rugăciuni.

Părintele a prezentat o scurtă schiţă biografică a celui plecat în veşnicie, exprimându-şi convingerea că parohia sa cunoaşte o zi istorică. S. sa a apreciat că Nicolae Purcărea a reprezentat un reper de integritate morală, rolul său în viaţa spirituală a multor tineri de pe întregul cuprins al ţării fiind covârşitor. 

Preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici Luptători Anticomunişti, dl Octav Bjoza, colaborator asiduu al lui Nicolae Purcărea în cadrul AFDPR, a elogiat statura integră pe care acesta a păstrat-o în lunga sa perioadă de detenţi politică, mărturisind că de la Nicolae Purcărea şi camarazii săi a învăţat, în închisorile comuniste, să respecte oamenii indiferent de apartenenţă etnică, religioasă sau politică, deprinzând deopotrivă spiritul toleranţei, dar şi acela al demnităţii şi intransigenţei morale. Octav Bjoza a deplâns faptul că, la 25 de ani de la căderea comunismului, pârghiile politice şi economice ale societăţii româneşti se află în continuare în mâinile foştilor comunişti, care au falimentat România şi au umilit polpulaţia acestei ţări, ajungând să elaboreze legi prin care oameni ca dl Purcărea sunt din nou condamnaţi şi aruncaţi oprobiului politic. 

A urmat unul din consilierii bisericii, un apropiat al lui Nicolae Purcărea, care a dat citire unei poezii impresionante, special create pentru acest eveniment.

Seria cuvântărilor a fost încheiată de Florin Dobrescu, secretarul Fundaţiei Ion Gavrilă Ogoranu, al cărui iniţiator a fost, printre alţii, şi Nicolae Purcărea. Acesta a evocat anii de după Revoluţia din Decembrie 1989, când supravieţuitorii conducerii Mişcării Legionare din întreaga ţară se adunau cu regularitate în casa din Scheii Braşovului a lui Nicolae Purcărea, acolo având loc toate întrunirile şi întocmindu-se documentele ce au stat la baza reînfiinţării Partidului „Totul pentru Ţară”, la iniţiativa grupului de 13 alcătuit din grade legionari şi foşti lideri ai Frăţiilor de Cruce în frunte cu dr. Nistor Chioreanu şi av. Virgil Mateiaş. Florin Dobrescu a arătat că aceşti oameni nu au făcut în realitate niciodată politică şi că adevăratul scop al înfiinţării acestui partid a fost acela de a educa un eşantion de tineri, transmiţându-se valorile şi principiile moralei creştine în viaţa publică, pentru care ei luptaseră şi suferiseră. De aceea, a apreciat Dobrescu, cei care au aşteptat de la acest partid performanţe electorale, l-au judecat greşit neînţelegându-l. Numărul mare de tineri prezenţi în biserică ne îndreptăţeşte să credem că Nicolae Purcărea şi camarazii săi şi-au îndeplinit misiunea, iar neamul românesc mai are încă o şansă, a încheiat fostul preşedinte executiv al TPT. 

Purtat pe umeri de tineri îmbrăcaţi româneşte, Nicolae Purcărea a fost dus în cimitirul de pe dealul de deasupra Scheilor Braşovului, fiind coborât în mormânt în timp ce întreaga asistenţă cânta Imnul legionarilor căzuţi. „Drum de foc şi biruinţă pentru Garda ta”, a răsunat cimitirul de pe care încă se ridicau ceţurile.                                   Arcadie Ursachi –  Buciumul

PS. Inițial, am vrut să dăm o justificare publicării acestui articol. După o scurtă evaluare am decis că nu este cazul...


Citește și:

populare
astăzi

1 Ați văzut ce frumos s-a întors cheița după faza cu „Ciolacu e tătic”?

2 VIDEO Penibilul ăsta a fost ani de zile șeful de facto al SRI?

3 „Cu tot respectul pentru Firea, eu nu pot sa mă aliniez în a o susține pentru că, de obicei, orice cal devine gloabă”

4 Dedesubturile unui scandal politico-matrimonial de mahala

5 „Tu muncești și-ți cumperi o Dacie pentru că atât poți, eu muncesc și-mi cumpăr un Ferrari pentru că atât pot”