LIVE TEXT/TRAGEDIE București/MĂRTURII: "Nu aveam aer. Mirosea a carne arsă. Mă cățăram pe cadavre și încercam să ies afară”

LIVE TEXT/TRAGEDIE București/MĂRTURII: "Nu aveam aer. Mirosea a carne arsă. Mă cățăram pe cadavre și încercam să ies afară”

Imagini de coşmar azi noapte în centrul Bucureştiului. Ceea ce urma să fie un eveniment de lansare a albumului trupei Goodbye to Gravity s-a transformat într-o tragedie, după ce focurile de artificii au aprins tavanul şi pereţii antifonaţi cu burete ai Clubului Colectiv. În câteva minute zeci de oameni şi-au pierdut viaţa, iar aproape 200 au fost răniţi: ultimul bilant 27 de morţi şi 146 de răniţi spitalizaţi.

În momentul când tavanul a luat foc, cele aproximativ 250 de persoane din club au fost cuprinse de panică şi s-au îmbulzit spre ieşire, creând o busculadă, deoarece doar una dintre uşile de la intrare s-a deschis de la începutul incendiului. Ulterior, şi cea de-a doua uşă a fost deschisă, lumea a năvălit afară, dar deja erau pe podea multe persoane care aveau arsuri sau se aflau în stop cardio-respirator.

Moment cutremurator vineri noaptea: Zeci de telefoane se auzeau sunand din buzunarele victimelor 

Vineri noaptea, dupa incendiul care a izbucnit la clubul Colectiv, au avut loc scene cutremuratoare, unul din momentele care i-au marcat pana si pe salvatorii de urgenta aflati la locul tragediei fiind sunetul a zeci de telefoane care sunau din buzunarele victimelor. 

„Erau uşile închise, nu aveam aer. Lumea a intrat în panică, ne-am călcat în picioare”, a povestit un bărbat care a reuşit să se salveze. 

"Nu aveam aer. Ne-am lăsat pe jos. Am un prieten care este ars pe spate, sper să scape. Mirosea a carne arsă. Mă cățăram pe cadavre și încercam să ies afară”, a declarat un participant la concert pentru Romania TV. Un alt martor a descris cum s-a aprins incendiul.

”A fost un foc de artificii și de la scântei a luat foc buretele de pe un stâlp și în 30 de secunde s-a întins peste tot focul. Toți ne-am îmbulzit către ieșire și a fost haos. Au fost cam 500 de spectatori”, a declarat un alt martor pentru Digi 24.

Marturia unei femei care a fost in Clubul Colectiv: Mi-a luat foc parul. Am pus mana sa il sting si m-am ars. Aerul era fierbinte, irespirabil, fumul gros si negru, nu vedeam absolut nimic. 

Delia, participanta la petrecerea din Clubul Colectiv (pe contul sau de facebook):

"Am fost la Colectiv. Am scapat pentru ca am stat chiar langa usa. Chiar si asa sotul si fiul meu au putut iesi abia dupa 5 minute, acum fiind in spital intoxicati cu fum. Cum s-a intamplat? S-a aprins buretele fonoizolant de pe stalpul din stanga scenei, cel de langa usa, de la focul de artificii. Artificiile nu au fost exagerate, pareau relativ inofensive. Problema a fost ca buretele cu care erau tapetati stalpii si tavanul localului este foarte usor inflamabil. Am vazut cum s-a intamplat totul, stalpul cu pricina fiind la 1 metru, chiar in fata mea. Solistul trupei a avut timp doar sa faca o scurta gluma: " Asta nu era prevazut in program". In secunda urmatoare si-a dat seama ca nu e de gluma si a cerut un extinctor, dar era deja prea tarziu. In 30 de secunde, fara exagerare, focul s-a intins pe intreg tavanul. Lumea s-a imbulzit catre intrare, s-a reactionat relativ repede, dar iesirea era prea ingusta si oamenii s-au panicat. In spatele meu s-au calcat in picioare, catarandu-se unii peste altii pentru a reusi sa iasa. Dupa ce am iesit afara, am auzit o bubuitura infundata si am simtit ca ma loveste o rafala de aer fierbinte in spate. Mi-a luat foc parul. Am pus mana sa il sting si m-am ars. Aerul era fierbinte, irespirabil, fumul gros si negru, nu vedeam absolut nimic. Nu stiam incotro merg. Am intins mana si m-am agatat de geaca cuiva care se afla in fata mea si m-a tarat dupa el. Altfel nu as mai fi putut merge. Eram paralizata din cauza fierbintelii aerului irespirabil, am tras aer in piept si am simtit ca ma arde pana in stomac. Repet, eram deja afara. Nu cred ca a fost o explozie propriu-zisa. Din ceea ce am vazut ulterior la TV, s-ar fi prabusit tavanul si asta ar fi putut provoca rafala de foc si fum care m-a prins din urma. Apoi am vazut lumina si am simtit aer curat. M-am uitat inapoi si am vazut o mare gramada de oameni prabusiti unii peste altii in usa. Cei care iesisera incercau sa-i traga, dar cei de jos erau prinsi sub greutatea celor de deasupra lor. Cineva striga intruna: "Luati-i mai intai pe cei de deasupra!", dar panica era prea mare. Multi incercau sa ajute, dar era haotic. Prietenii se cautau intre ei pe dedesubtul mormanului de oameni prin pipait, strigandu-se pe nume, intreband: "Tu esti? Unde esti, ca nu te vad? Asta e mana ta?" etc. Era de cosmar. Nu imi venea sa cred ca asa ceva e posibil. Mi-am dat seama imediat ca cei din partea din spate a barului nu vor mai iesi cu viata de acolo."

”Erau foarte mulți tineri care țipau și era haos total. strigau că sunt foarte mulți tineri. Până să sosească toate aceste salvări a durat 10 minute. Tinerii erau arși, aveau minile arse și tușeau într-un hal bestial și cereau să fie ajutați cei din club. Era o încurcătură generală. A durat cam 10 minute, un sfert de oră până când a venit prima salvare. Nu știam nici noi ce să facem, eram disperați. Erau arși. Am auzit din casă urlete și țipete, credeam că e ceva de Haloween. Când am ieșit din casă i-am văzut cu mâinile arse”, a povestit un bărbat care locuiește lângă club.

"Colectivul a ars cu oameni in el. Am scapat ca prin minune. Fara rucsac, acte si telefon... Da, sunt raniti. Nu stiu daca a murit cineva. Nu stiu nimic de Vlad si de trupa...Mirosea a carne arsa..Chiar am fost norocoasa. Am sunat si futut in gura 112....dupa 15 minute nu era nicio salvare si niciun pompier acolo.....Viteza lor de reactie e penibila... Am iesit de la buda, am auzit a luat foc, m-am uitat pe tavan si focul cuprinsese tavanul. Ardea pur si simplu tavanul clubului. Prietena mea m-a luat de mana si a inceput sa ma traga spre iesire... De la scena a pornit focul, de la efectele pirotehnice".

O altă mărturie postată pe Facebook indică un timp mai mare de intervenție a autorităților.

”Am fost la Colectiv dupa ce am vazut flacara din casa, am fugit acolo ca sa pot ajuta oamenii. A venit o singura salvare dupa mai bine de 30 de minute(am bagat 6 persoane in salvare)am sunat la 112 continuu, am rugat pe toata lumea sa sune sa cheme mai multe echipaje. Am ajutat oamenii ducand la salvare , pe brate sau in picioare. Am adus barbatii sa care persoanele de pe jos, un politist mi-a spus ca asta este tara in care traim si ca el nu ma poate ajuta. Nu erau suficente salavari pentru cei raniti. Un politist mi-a spus ca sa postez pe facebook ca poate reusim sa schimbam tara, trist ca e posibil asa ceva si nu se pot organiza sa salveze vietii”, scrie Andra Rațiu pe Facebook.

Filmul evenimentelor şi declaraţii cutremurătoare ale martorilor



Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”