Macovei: Vom contesta în instanță Raportul AEP privind controlul finanțării campaniei prezidențiale

Europarlamentarul Monica Macovei a anunțat că va contesta în instanță raportul Autorității Electorale Permanente (AEP) privind rezultatul controlului finanțării campaniei prezidențiale prin care a fost sancționată pentru că nu ar fi putut 'demonstra' identitatea donatorilor pentru plățile primite prin Paypal.

"Autoritatea Electorală Permanentă ne-a amendat. În campania prezidențială, noi am mutat finanțarea electorală de la baroni la cetățeni. Principala problemă pentru care suntem amendați este că nu am fi putut "demonstra" identitatea donatorilor pentru plățile primite prin Paypal. (...) Vom contesta în instanță Raportul AEP", a spus Monica Macovei într-un comunicat remis vineri AGERPRES.

Ea susține că identitatea donatorilor prin Paypal a fost verificată în timpul campaniei, contactând oamenii care au făcut plățile și rugându-i să trimită copii scanate după Cartea de Identitate sau alte documente de identitate. "Datele au fost prezentate în timpul controlului, fiind însoțite de fișe de donație asumate de noi pentru fiecare din aceste sume. Oricând AEP poate verifica identitatea oamenilor și întreba dacă ei au fost donatori", a arătat Macovei.

Europarlamentarul mai precizează că AEP susține că "se impune interzicerea acestei surse de finanțare din lipsa transparenței provenienței sumelor încasate".

"La alegerile prezidențiale, echipa de campanie a schimbat complet modul în care se poate face finanțarea electorală. Am cerut cetățenilor să își susțină financiar candidații în care cred și să nu îi lase pradă intereselor oculte ale marilor finanțatori, care apoi vor ceva în schimb și așa devin 'clientela politică'. Acesta este și primul pas spre reforma atât de necesară a sistemului actual de finanțare a campaniilor și partidelor politice care se practica în toate țările cu democrații solide", a punctat Macovei.

În opinia sa, actuala lege este gândită pentru donatori puțini și mari. "Am cerut în campania electorală susținătorilor noștri să ne doneze câte 50 de lei, ca să putem finanța campania. Reacția a fost fabuloasă: am primit mii de donații mici", a explicat Monica Macovei.

Potrivit rapoartelor AEP privind rezultatul controlului finanțării campaniei prezidențiale din 2014 s-a constatat o încălcare a Legii finanțării partidelor politice de către candidatul PMP, ACL, PSD, PER și candidații independenți Călin Popescu Tăriceanu și Monica Macovei.

În urma controlului, AEP a constatat că în majoritatea cazurilor s-au încălcat prevederile Legii finanțării partidelor, în sensul că pe materialele de propagandă electorală nu au fost imprimate "denumirea partidului politic sau a alianței politice ori electorale care le-a comandat", dar și "denumirea operatorului economic care le-a realizat". AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Fostul premier Tudose îndeamnă oamenii să voteze cu Iohannis! „Nu e vorba despre un vot cu inima, ci despre un…

2 HOPA! Dăncilă a predat Organizarea întreprinderii socialiste. A picat treapta I, a IIa și admiterea la faculta…

3 BREAKING Ce scrie în raportul Jandarmeriei despre 10 august, păstrat secret până săptămâna trecută

4 Dăncilă, călcată-n picioare de o fostă jurnalistă RTV: „Să-ți fie rușine! I-ai învrăjbit pe români mințind că …

5 ALERTĂ / Noi informații-bombă din dosarul 10 august, desecretizat de Guvern / Document INTEGRAL

recomandări

Te ia DNA: Chirica Daniel Claudiu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Noi sloganuri fake amuzante