Meleșcanu: Dacă am reuși să colectăm impozitele și taxele la nivelul Bulgariei, ar rezulta 10 miliarde euro în plus pe an

Meleșcanu: Dacă am reuși să colectăm impozitele și taxele la nivelul Bulgariei, ar rezulta 10 miliarde euro în plus pe an

Candidatul independent în alegerile prezidențiale, Teodor Meleșcanu, susține că, dacă în România s-ar reuși colectarea impozitelor și taxelor "la nivelul Bulgariei", ar rezulta "10 miliarde euro în plus pe an, fără niciun efort deosebit".

"Dacă vă uitați la România, unde rata de colectare a taxelor și impozitelor este de aproximativ 32%, față de peste 80% în Elveția sau în Germania, realizăm imediat principala dificultate pe care o are statul român. Evident că toată lumea se așteaptă ca statul să intervină cu programe sociale, de pensii, cu investiții în infrastructură, dar, în același timp, toată lumea este foarte conștientă de faptul că încasările la buget sunt foarte mici. În Bulgaria, rata de colectare a impozitelor și taxelor este de 42%. Este cu 10% mai mare ca în România. Dacă am reuși să colectăm impozitele și taxele la nivelul Bulgariei, ar rezulta 10 miliarde euro în plus pe an, fără niciun efort deosebit", a spus Meleșcanu, luni, la dezbaterea "România și calea consensuală", organizată cu prilejul lansării volumului "Elveția — un model pentru România" — autori Radu Golban și Mihaela Brîndușa Tudose.

Potrivit lui Teodor Meleșcanu, în România nu s-a realizat niciodată un proiect de lege în urma unei inițiative populare.

"Toate legile care se adoptă în Elveția, se adoptă prin referendum. O să îmi spuneți că este o chestiune imposibil de realizat. Ea se face foarte bine. (...) Nu vreau să aveți impresia că Parlamentul este un simplu organism care pune ștampilă pe ce a hotărât poporul prin referendum. Este cel care creează normele juridice prin care voința populară, exprimată în cadrul referendumului, se pune în acțiune. Și noi avem, în Constituție, posibilitatea unei inițiative populare, dacă nu mă înșală memoria, 400.000 de semnături, niciodată nu s-a realizat în România un proiect de lege care să fie rezultatul unei inițiative populare", a mai afirmat candidatul independent.

De asemenea, Meleșcanu a mai arătat că ar fi adeptul unui Guvern de uniune națională.

Principiul consensualității în Guvern ar fi o idee foarte bună. Aș favoriza un Guvern de uniune națională în România, care să fie o reprezentare mult mai largă a tuturor partidelor, dacă se poate, din Parlament", a adăugat Meleșcanu.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...