Nevasta unui SECURIST din Caracal DICTEAZĂ în Senatul României!

Nevasta unui SECURIST din Caracal DICTEAZĂ în Senatul României!

Inlocuirea sintagmei "suspiciune rezonabila" cu "indicii temeinice" pentru arestarea preventiva a fost adoptata, în pofida tuturor avertismentelor, de Senat. Votul senatorilor a fost secret, la propunerea Cristianei Anghel.

Plenul Senatului a adoptat luni proiectul Guvernului de modificare a Codului Penal si Codului de Procedura Penala. De asemenea, in plen a fost adoptat si raportul Comisiei Juridice pe acest proiect ce contine amendamentul a trei senatori privind inlocuirea sintagmei "suspiciune rezonabila" cu "indicii temeinice" la dispunerea arestarii preventive, din Codul de Procedura Penala.

"Suspiciune rezonabila", inlocuita cu "indicii temeinice", cu scandal in plen

Senatorul PNL Nicolae Vlad Popa a acuzat colegii senatori ca vor sa "nu mai fie nimeni arestat preventiv" si ca "au probleme penale". "Daca dvs nu mai vreti ca nimeni sa fie arestat preventiv, chiar cand exista suspiciuni rezonabile ca s-a savarsit o fapta procurorul eu stiu ca dvs. aveti probleme penale, daca procurorul are suspiciune, in 24 de ore urmeaza judecata si la judecata trebuie sa se faca probe temeinice. Dar in faza luarii unei masuri preventive, suspiciunea rezonabila este suficienta, ea trebuie sa existe in Codul penal, in Codul de procedura penala, pentru ca altfel il punem pe acel procuror in fata unei imposibilitati: in 24 de ore nu poate sa produca probe si indicii temeinice ca o persoana a savarsit o fapta prevazuta de legea penala", a spus Popa, ceea ce a dus la nemultumiri in sala.

Dupa interventia lui Popa, senatorul Ioan Chelaru, care prezida sedinta de plen si care este initiatorul acestui amendament alaturi de senatorul PSD Ovidiu Dontu si senatoarea PC Cristiana Anghel, a coborat la tribuna Senatului si a afirmat ca "un procuror care propune si un judecator care hotaraste privarea de liberate a unei persoane trebuie sa poata gandi in raport cu criterii care pot fi palpabile". "Aici discutam de una dintre valorile fundamentale ale omului - libertatea. Un minut privat cineva de libertate pentru suspiciune rezonabila nu poate fi evaluat niciodata de nimeni, nici macar in fata lui Dumnezeu. (...) Este evident ca e bine si firesc si toti sustinem independenta justitiei. In acelasi timp, suntem aici cu totii care credem in niste valori. una dintre ele este adevarul", a mai spus senatorul PSD, discursul sau fiind urmat de aplauze.

Senatoarea PC Cristiana Anghel a propus, la tribuna Senatului, ca acest vot sa fie vot electronic secret, invocand "constiinta" fiecarui senator. Propunerea senatoarei a fost acceptata cu 81 voturi pentru si 31 impotriva. Ulterior, raportul Comisiei Juridice cu amendamente a fost adoptat cu 91 voturi pentru 25 impotriva, iar proiectul de lege cu 88 voturi pentru si 26 impotriva.

Mai exact, amendamentul depus de cei trei suna astfel:

<"Alineatul 1 al articolului 202 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

(1)Masurile preventive pot fi dispuse daca exista probe din care rezulta indicii temeinice ca o persoana a savarsit o fapta prevazuta de legea penala si daca sunt necesare in scopul asigurarii bunei desfasurari a procesului penal, al impiedicarii sustragerii suspectului ori a inculpatului de la urmarirea penala sau de la judecata ori al prevenirii savarsirii unei alte infractiuni.".>>

Plenul a mai adoptat si un amendament al senatorului Serban Nicolae, respins in sedinta comisiei juridice, pe care senatorul l-a sustinut de la tribuna plenului, privind contopirea pedepselor.

"In fapt, este o chestiune care a fost dezbatuta in spatiul public si care a aparut odata cu aplicarea unei dispozitii noi, inexistente in legislatia noastra de 150 de ani in materie penala, prin care in cazul concursului de infractiuni se aplica pedeapsa cea mai grea, dupa care in mod obligatoriu textul de lege impune - se adauga o treime din totalul celorlalte pedepse. Textul pe care eu il propun spune asa: "Cand s-au stabilit numai pedepse cu inchisoare se aplica pedeapsa cea mai grea la care se poate adauga un spor de pana la o treime din totalul celorlalte pedepse stabilite, fara ca acest spor sa depaseasca jumatate din pedeapsa stabilita ca fiind cea mai grea.(...) In aplicarea acestei norma s-a ajuns la situatii absurde fata de filozofia penala pe care o avem noi ca societate... ", a argumentat Nicolae.

Amendamentul propune completarea Art. 39 alin. (1) lit. B Cod Penal - Pedeapsa principala in caz de concurs de infractiuni, care in prezent spune:

"b) cand s-au stabilit numai pedepse cu inchisoarea, se aplica pedeapsa cea mai grea, la care se adauga un sport de o treime din totalul celorlalte pedepse stabilit;

Se completeaza textul actual astfel:

b) cand s-au stabilit numai pedepse cu inchisoarea, se aplica pedeapsa cea mai grea, la care se poate adauga un sport de pana la o treime din totalul celorlalte pedepse stabilite, fara ca acest spor sa depaseasca jumatate din pedeapsa stabilita ca fiind cea mai grea".

Amendamentul a fost adoptat cu 78 voturi pentru si 24 impotriva.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina