Noi DOVEZI despre agentul Ponta

Noi DOVEZI despre agentul Ponta

A fost sau n-a fost? Victor Ponta figurează, pe când era simplu procuror, într-o delegaţie cu generali şi colonei din serviciile secrete aflată in delegaţie în SUA, în 1999, pentru a participa la un Forum anticorupţie/ Ponta scrie în CV că a participat la seminar, membrii delegaţiei nu-şi amintesc să-l fi văzut.

Numele fostului procuror Victor Ponta figureaza in delegatia oficiala a Romaniei care a participat, in februarie 1999, la forumul global pe tema luptei anticoruptie, delegatia fiind formata aproape integral din generali si colonei din serviciile secrete. Unul dintre participanti a declarat pentru HotNews.ro, sub protectia anonimatului, ca Ponta "nu a participat la seminar" si nu-si aminteste sa-l fi vazut in avion cu restul delegatiei. Pe de alta parte, in CV-ul oficial al premierului scrie ca a fost participant la forumul din 1999 organizat de guvernul SUA. A fost sau n-a fost Victor Ponta alaturi de alti generali si colonei la forumul din Statele Unite si cum se explica prezenta sa acolo, el fiind pe atunci simplu procuror? 

Din comunicatul evenimentului inca disponibil pe site-ul Departamentului de Stat (vezi pag 203)   http://1997-2001.state.gov/www/global/narcotics_law/global_forum/global_forum_report.pdf  rezulta ca din delegatia trimisa de Romania la Washington faceau parte: Flavius Baias (pe atunci secretar de stat la MJ, care raspundea de SIPA, fostul serviciu secret din ministerul justitiei), Victor Ponta, procuror la Parchetul de pe langa Inalta Curte, generalul Vasile Lupu, adjunct la vremea respectiva in SRI, Bujorel Iamandi, expert in SRI, generalul Virgil Ardelean, la vremea respectiva directorul serviciului secret al MI (DGIPI) si colonelul Mitica Dan de la ministerul de interne (tot DGIPI).

De remarcat ca de la eveniment lipseste, cel putin oficial, un reprezentant de la Serviciul de Informatii Externe (SIE).

Evenimentul "A global Forum on Fighting Corruption: Safeguarding Integrity Among Justice and Security Officials" a avut loc la Washington DC in perioada 24 - 26 februarie 1999. Aproape toti cei prezent la eveniment din partea Romaniei aveau legaturi cu serviciile de informatii, mai putin Ponta care se afla la Washington in calitate de simplu procuror iar la vremea respectiva avea 27 de ani. Ponta nu avea vreo functie de conducere si nici nu se evidentiase cu vreo ancheta anti-coruptie.

Cu atat mai stranie prezenta lui Ponta la un eveniment international de anvergura. Forumul a fost prezidat de fostul vicepresedinte Statelor Unite, Al Gore (pe atunci candidat la prezidentiale) iar printre vorbitori s-au numarat nume grele din establishmentul american: fostul secretar de stat Madeline Albright, fostul presedinte al Bancii Mondiale, James Wolfensohn, Pino Arlaachi, dirctorul centrului anti-drog din cadrul Natiunilor Unite etc, se arata intr-un articol publicat de HotNews.ro.

In 1999, Victor Ponta era procuror la Parchetul de pe langa Curtea Suprema, unde fusese promovat direct din functia procuror de judecatorie de sector. Unul dintre fostii sefi cu care am stat de vorba in urma cu cateva saptamani ne-a marturisit ca, in calitate de procuror, "Ponta a avut pe mana cazuri irelevante din simplul motiv ca era vanator de seminarii si deplasari externe iar cand trecea prin parchet singura lui preocupare era sa gaseasca alt semniar." (informatie publciata initial in urma cu o saptamana in textul Procurorul de Partid).

"Nu-mi aduc aminte ca Ponta sa fi fost cu mine in America. In mod cert n-a fost cu noi, o fi fost in Statele Unite, nu stiu ce sa zic. Cu noi in avion n-a fost in mod cert, 99%. Nu-mi amintesc sa fi fost. Imi amintesc perfect evenimentul si componenta delegatiei, cineva si-a pierdut bagajele in aeroport dar pe Ponta nu l-am vazut", a declarat pentru Hotnews.ro unul dintre participanti, sub protectia anonimatului.

Un alt participant, fostul sef de la serviciul secret al MI, generalul Virgil Ardelean, a declarat pentru HotNews.ro ca nu-si aminteste daca Ponta a participat sau nu la forumul din Statele Unite. "Astazi nu am nici un fel de raspuns sa va clarifice pe dvs", a declarat Ardelean. "In mod cert delegatia ministerului de interne a participat", a mai spus fostul sef DGIPI, dupa care ne-a rugat sa revenim pentru a-si consulta niste hartii.

Fostul ministru al Justitiei la vremea respectiva, Valeriu Stoica, sustine ca nu-si aminteste despre acest eveniment si ca nu stie cine a stabilit componenta delegatiei. Intrebat daca era posibil ca un procuror de 27 de ani sa faca parte dintr-o astfel de delegatie, Stoica a spus: "Daca era la Parchetul General era posibil".

In CV-ul premierului postat atat pe site-ul Camerei Deputatilor cat si pe site-ul Guvernului se mentioneaza: "Februarie 1999, Participant la “Forumul Mondial pentru Combaterea Corupţiei”, Guvernul SUA, Washington D.C."

Presedintele Traian Basescu l-a acuzat pe Victor Ponta intr-o emisiune televizata ca ar fi fost ofiter acoperit al Serviciului de Informatii Externe in perioada 1997 - 2001. Premierul Victor Ponta a reactionat marti dimineata, evitand insa sa confirme sau sa infirme declaratiile sefului statului. "Dupa ce am terminat faculatea de Drept de fiecare daca am respectat legile tarii, mi-am servit tara ca magistrat, ca ministru si voi face in continuare la fel", a spus premierul aflat in vizita la Iasi la moastele sfintei Parascheva.



Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...