Operaţiunea CUTREMURUL/NIRO îl ÎNGROAPĂ pe Năstase

Operaţiunea CUTREMURUL/NIRO îl ÎNGROAPĂ pe Năstase

Risc Seismic

Dumitru Nicolae, cunoscut şi ca „Niro”, spune că personajul-cheie din scandalul Microsoft ar fi milionarul Alexandru Bittner, care avea mare influenţă în Cabinetul Adrian Năstase. El ar fi cerut milioane de dolari ca să deblocheze vânzarea licenţelor către stat. Şi a avut grijă să se pună la adăpost apoi. A plecat de cel puţin 10 ani în Statele Unite.
 
 „Bittner Alexandru mi-a dat de înţeles în mod explicit că este foarte puternic”, a declaratDumitru Nicolae în fața procurorilor.

În faţa investigatorilor DNA, Dumitru Nicolae a povestit câteva episoade în care protagonist a fost Alexandru Bittner sau Dinu Pescariu. În amănunt, el descrie felul în care, în 2004, a ajuns să fie implicat în livrarea de licenţe Microsoft către Guvernul României.

Parteneriatul dintre Dinu Pescariu şi Dumitru Nicolae s-a stabilit la complexul fostului tenismen. Ca să fie inclus în afacerea cu licenţe, cel supranumit Niro trebuia să-l convingă pe Alexandru Bittner să nu împiedice derularea contractului.

„În fapt, Bittner Alexandru era o persoană cu multă influenţă asupra Guvernului, mai exact asupra premierului Adrian Năstase, fiind de notorietate că este un apropiat al familiei Năstase. De altfel, începând cu anul 2001, a devenit de notorietate, în mediul de afaceri, faptul ca Bittner Alexandru avea puterea de a-l influenţa pe premierul Adrian Năstase, fiind una din persoanele de încredere ale acestuia”, spune Dumitru Nicolae în declarația dată la DNA.

Dumitru Nicolae l-a caracterizat pe cel despre care se spune că era apropiat cu premierul condamnat Adrian Năstase ca fiind un om sec şi tranşant.

Dumitru Nicolae: „A. Bittner era un om sec în discuţii. Mi-a cerut bani. Bittner Alexandru mi-a spus textual, citez din memorie: Dacă nu-mi daţi 3.800.000 de dolari, nu se va realiza afacerea! Uitaţi de afacere!"

De mai mulţi ani, milionarul se află în Statele Unite. Chiar dacă în presa românească au apărut informaţii conform cărora acesta s-ar fi destăinuit anchetatorilor americani şi ar fi dat detalii despre dosarele Microsoft şi EADS, fostul preşedinte Traian Băsescu a susţinut altceva.

„Dl Bittner nu a fost anchetat. Nu a dat nicio declaraţie. Nu e nimic în dosar. Am răspuns unui joc din mass-media al unor oameni care voiau să-i protejeze pe adevăraţii denunţători”, declara Traian Băsescu, fostul președinte al României, la 20 septembrie 2014.

Cetăţean român şi american, Alexandru Bittner şi-a făcut averea în Bucureşti. A cumpărat la preţuri avantajoase magazine şi spaţii comerciale pe care le-ar fi închiriat sau vândut apoi pentru sume mult mai mari. Afacerile i-ar fi înflorit în anii 2000, în timpul guvernării Năstase.

Iată declaraţia lui Dumitru Nicolae “Niro” dată la DNA:

"In ceea ce priveste relatia mea cu Bittner Alexandru, as dori sa precizez un aspect legat de faptul ca acesta, incepand cu anul 2002, a incercat prin presiuni sa-mi preia afacerea, respectiv comertul cu China, care face obiectul activitatii Niro SA. Repet, in anul 2002, am perceput mai clar aceste presiuni, care erau in forma unor controale repetate ale autoritatilor asupra afacerilor personale.

Daca nu ma insel, in anul 2003, cand dupa circa 1 an jumatate – 2 ani de controale repetate am inteles ca e vorba de presiuni exercitate de Bittner Alexandru, motiv pentru care m-am intalnit cu acesta la un restaurant din parcul Herastrau pentru a discuta problemele. Bittner Alexandru, pe parcursul acelei prime discutii ce am avut-o cu el, mi-a dat de inteles in mod explicit ca este foarte puternic. Mi-a adus doua argumente pe care mi le aduc aminte, respectiv, un prim argument era legat de faptul ca un fost asociat de-al meu, Salitra Constantin, ar fi murit intr-un accident in ianuarie 1995, tirul implicat in accidentul acela fiind inchiriat la acel moment de catre Bittner Alexandru, iar un al doilea argument era legat de faptul ca datorita influentei lui s-ar fi blocat o afacere mare de construire a unui oras chinezesc pe o parcela de teren ce apartinea de parcul IOR. In fapt, argumentele lui Bittner Alexandru erau foarte puternice pentru mine pentru ca ambele momente la care facea referire m-au afectat foarte mult.

In fapt, doresc sa precizez ca semnasem la un anumit moment Memorandumul cu Primaria mun. Bucuresti pentru dezvoltarea acelui oras chinezesc. Repet ca, din acea discutie, coroborata cu informatiile pe care le aveam personal, din mediul de afaceri, nu numai ca Bittner Alexandru dadea de inteles ca este un om foarte puternic si are influenta asupra familiei Nastase (intelegand prin aceasta atat asupra premierului Adrian Nastase, cat si asupra sotiei acestuia, Dana Nastase), dar eram convins ca are aceasta putere de a influenta Guvernul.

Acest demers al lui Bittner Alexandru nu a fost dus la bun sfarsit si pentru faptul ca pentru a-l mai domoli in raporturile cu mine, am fost de acord ca la diferite cereri ale lui de a-i da sume de bani sa raspund pozitiv. Apreciez ca in anul 2003 de cel putin 6-7 ori, Bittner Alexandru mi-a solicitat sa-i dau sume de bani pe care, bineinteles, nu se punea problema sa le primesc inapoi. In opinia mea, e vorba de sume mici de bani, de circa 10.000-20.000 dolari pe care Bittner Alexandru mi le-a cerut si pe care eu am acceptat sa i le dau cash de obicei in urma unor intalniri pe care le aveam la un restaurant din parcul Herastrau, respectiv, la biroul acestuia situat in str. Ion Ionescu de la Brad.

Repet, experienta mea cu Bittner Alexandru a fost una destul de dura fiind nevoit sa-i dau acele sume de bani".




Risc Seismic


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 De citit...

4 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”