Oprescu, REȚINUT de DNA. Filmat când lua MITĂ 25.000 de EURO

Oprescu, REȚINUT de DNA. Filmat când lua MITĂ 25.000 de EURO

DNA l-a reținut sâmbătă noapte pe Sorin Oprescu, acuzat că ar fi aderat la un grup infracțional din Primăria Capitalei ce primea bani din contractele acordate de instituție. Procurorii spun că edilul lua 10% din sumele din contracte și că sâmbătă a încasat 25.000 de euro, parte a unei astfel de mite. La primar acasă, la mai multe persoane și firme și în trei instituții publice se fac percheziții, iar la sediul Direcției sunt aduși angajați PMB pentru audieri.

Desfasurarea LIVE TEXT a evenimentelor: 

22.03 Directorul Directiei economica din Primaria Capitalei, Mircea Constantinescu, a fost retinut de DNA.

19.20 Sefii Centrului Cultural "Palatele Brancovenesti", Florin Supeala si Ruxandra Petroi Avasiloae, au fost retinuti de procurorii DNA, anunta Agerpres.

Procurorii DNA au efectuat duminica perchezitii domiciliare la trei institutii publice - Primaria Capitalei, Administratia Cimitirelor si Centrul Cultural al Palatelor Brancovenesti de la Portile Bucurestiului in dosarul in care a fost retinut Sorin Oprescu.

18.23 Fostul sofer al lui Oprescu a fost retinut de DNA, au declarat pentru Agerpres surse judiciare.

Aceleasi surse au sustinut ca este vorba de Stanca Cristian, zis Grenada, fost angajat in cadrul Primariei. Stanca ar fi fost retinut pentru mai multe fapte de complicitate la luare si dare de mita, dar si trafic de influenta.

18.00 Referat DNA: Sorin Oprescu folosea un aparat de bruiaj pentru telefoanele mobile. Banii, lasati sub o perna de pe canapeaua primarului 

17.46 Un avocat al lui Sorin Oprescu le-a declarat jurnalistilor ca acesta "nu a pretins in mod direct, nici indirect, sume de bani pentru contractele care s-au derulat in cadrul Primariei Capitalei sau alte foloase necuvenite". "Din punctul de vedere al apararii, totul se bazeaza pe aprecieri si supozitii pe care procurorii le-au preluat de la denuntatori", a mai spus avocatul, cu privire la acuzatiile DNA impotriva edilului.

17.45 Sorin Oprescu va fi dus la tribunal in jurul orei 19.00

17.30: Potrivit unor surse, un denunţător a declarat că i-ar fi dat mită în mai multe rânduri lui Sorin Oprescu, iar sumele ar fi fost cuprinse între 20.000 şi 30.000 de euro. Denunţătorul spune că, în perioada 2013-2015, i-ar fi dat mită lui Sorin Oprescu însumând un milion de euro.

Denunţătorul susţine că, de fiecare dată, banii erau lăsaţi acasă la Sorin Oprescu, iar edilul ar fi mulţumit de fiecare dată pentru banii primiţi.

Potrivit denunţătorului, acesta s-ar fi întâlnit de aproximativ 20 de ori cu primarul şi o singură dată nu i-ar fi dat mită.

Procurorii spun că Sorin Oprescu a luat în noaptea de sâmbătă spre duminică 25.000 de euro mită, iar acesta a fost prins în trafic având asupra lui 5.000 de euro.  

16.42 "Este un eveniment foarte trist, dar, pe de alta parte, pentru mine este un semnal ca lupta anticoruptie merge in forta mai departe si acesta este un lucru bun", a declarat Klaus Iohannis, aflat intr-o vizita la Mioveni - Agerpres

16.30 Sorin Oprescu a dat sambata un interviu jurnalistei Ioana Raduca, iar aceasta a postat pe site-ul ei un fragment din discutia avuta cu primarul general ce ar fi avut loc cu cateva ore inainte de flagrantul organizat de DNA. In interviu edilul spune ca il sperie balanta justitiei si acuza ca delatiunea a ajuns un sport national.

15.05 Sorin Oprescu a fost adus la Arestul Poliţiei Capitalei cu o dubă a Jandarmeriei. La jumătatea distanţei dintre Ciolpani şi Bucureşti, edilul a fost transferat din duba Poliţiei Capitalei în duba Jandarmeriei. El nu a făcut nicio declaraţie.

Percheziţiile de la casa lui Sorin Oprescu din Ciolpani au durat opt ore. La plecare, anchetatorii au luat două cutii, o geantă şi unul sau două tablouri.

Până la miezul nopţii, autorităţile trebuie să decidă dacă primarul Capitalei va fi arestat preventiv pentru 30 de zile sau nu.  

14.38/UPDATE: Potrivit Agerpres, este vorba despre o jurnalistă. Banii ar fi ajuns la ea, dar au fost recuperaţi de anchetatori între timp. Este vorba despre suma de bani pe care Oprescu o luase asupra lui la plecarea de acasă.

14.26/Sorin Oprescu, încătușat și însoțit de mascați, a fost urcat în dubă. De la Ciolpani, Oprescu ar putea fi dus la sediul PMB unde se fac, de asemenea, percheziții.

14.24/Sorin Oprescu a primit bani marcaţi, sub supraveghearea procurorilor, care însă nu au putut face flagrantul imediat ce edilul a intrat în posesia banilor, pentru că la locul faptei se aflau alte persoane care nu trebuiau să ştie despre dosarul lui Oprescu, pentru că ar fi putut divulga informaţii altor suspecţi. Astfel, Oprescu a plecat cu banii, fiind monitorizat permanent de anchetatori.

Primarul a plecat sâmbătă noapte către un alt suspect cercetat în dosar pentru a-i remite o parte din suma primită ca mită, au mai spus sursele citate.

Atunci anchetatorii au considerat oportun să-l reţină pe primar şi l-au oprit în trafic, nu departe de locuinţa sa de la Ciolpani.

Potrivit surselor citate, o parte din banii primiţi mită de Oprescu au fost găsiţi asupra sa, iar o parte la locuinţa sa. Toţi banii marcaţi au fost găsiţi şi recuperaţi de anchetatori.

12.59 Edilul Capitalei ar fi fost filmat de denuntator in timp ce ar fi primit banii drept mita, au declarat pentru Agerpres surse judiciare.

12.35 Sorin Oprescu a fost scos pentru câteva minute din casă și a fost cu anchetatorii în spatele casei unde le-a indicat ceva. Un polițist din cadrul DNA a dus în casă un levier de mari dimensiuni.

12.30 Alexandru Chiciu, avocatul lui Sorin Oprescu, afirmă că acuzațiile DNA sunt nefondate și se bazează pe ''deducții'' ale unor persoane.

12.15 Banii primiti drept mita de edilul Capitalei Sorin Oprescu au fost gasiti, o parte, asupra acestuia, iar o alta parte la domiciliul primarului, au declarat surse juridice, citate de Agerpres. Potrivit acestora, seriile banilor gasiti au fost inregistrate de anchetatori.

11.52 Prim-vicepresedintele PNL Cristian Busoi a declarat, duminica, pentru Mediafax, ca se impune de urgenta demisia lui Sorin Oprescu din functia de primar al Capitalei daca acesta va fi arestat si acuzatiile impotriva lui vor fi confirmate de instanta.

UPDATE 11.40/A ieșit la atac și primul ELECTROCUTAT/”Adevarul este: nu exista niciun flagrant. Doar propaganda puturoasa si mincinoasa a serviciilor.
Exista insa un tipar al actiunilor DNA: orice retinere e acompaniata de propaganda mincinoasa. Nimic din ce se spune la inceputul zilei nu rezista pana seara, dar se mizeaza pe ce ramane in mentalul colectiv si anume primele “informatii”.
In tara asta plina de manelisti, exista foarte putina rigoare cetateneasca. Prin urmare, serviciile baga niste minciuni puturoase la inceput care, chiar daca pica la cateva ore, sunt cele care raman intr-o constiinta publica lautareasca.
Ok, primele minciuni a zilei: flagrantul si filmarea. Nu exista!”, a scris CRETINUL Mircea Badea pe blogul personal.

UPDATE 11.15/Sorin Oprescu a luat mita acasă. El a fost săltat de procurori din trafic. Cei 25.000 de euro, inscripționați, au fost găsiți asupra lui.

UPDATE 10.55/La Primăria Capitalei se fac percheziţii la departamentele de licitaţii, economic şi tehnic. Alte percheziţii au loc la instituţii din subordinea primăriei, respectiv la Administraţia Cimitirelor şi la Centrul Cultural "Palatele Brâncoveneşti" de la Mogoşoaia.

UPDATE 10.48/La sediul DNA a fost adus de mascați unul dintre suspecții din rețeaua Oprescu. Este un angajat al Primăriei.

UPDATE 10.45/Dan Turturică dezvăluie pe Blogul său că în rețeaua lui Oprescu era băgat și fiul acestuia, Mircea. Rolul lui era, potrivit unor surse, de a colecta șpăgile. Se pare, însă, că el avea o metodă mult mai prudentă: se întâlnea cu mituitorii în străinătate, acolo unde încasa și banii.

UPDATE 10.40/La sediul DNA au început audierile. Trei bărbați au fost aduși cu mandat. Unul a fost săltat în pantaloni scurți. Sunt angajați ai Primăriei Capitalei. Sorin Oprescu a fost scos din arest și asistă la perchezițiile de la vila din Ciolpani.

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a fost reținut sâmbătă noaptea de procurorii anticorupție, la ora 00.33, pentru luare de mită. El a fost prins în flagrant cu mită de 25.000 de euro. Din această dimineață, de la ora 06.00, procurorii DNA de la Structura Centrală efectuează percheziții acasă la el și la alte persoane.

În perioada 2013-2015, un grup bine organizat, la care a aderat şi inculpatul Oprescu Sorin Mircea, a înființat în administrația locală din Municipiului București un sistem prin care operatorii economici care doreau să primească contracte din partea instituțiilor publice aflate în subordinea Primarului trebuia să remită o parte din profitul brut realizat din execuția acelor contracte, cu titlul de mită, unor factori de decizie din cadrul aparatului Primarului Municipiului București, arată procurorii DNA. 

Astfel, executantul păstra pentru sine între 30% şi 33% din profitul brut, iar diferența era remisă funcționarilor din cadrul aparatului primarului Municipiului București, cu titlul de mită, un procent de 10% din valoarea contractului fiind cerut pentru inculpatul Oprescu Sorin Mircea.

Comunicatul DNA

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând de la data de 06.09.2015, ora 00.33, până la data de 07.09.2015, ora 00.33, a inculpatului OPRESCU SORIN MIRCEA, primar al municipiului Bucureşti, cu privire la săvârșirea infracțiunii de luare de mită.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și indicii din care rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează următoarea stare de fapt:

În perioada 2013-2015, un grup bine organizat, la care a aderat şi inculpatul Oprescu Sorin Mircea, a înființat în administrația locală din Municipiului București un sistem prin care operatorii economici care doreau să primească contracte din partea instituțiilor publice aflate în subordinea Primarului trebuia să remită o parte din profitul brut realizat din execuția acelor contracte, cu titlul de mită, unor factori de decizie din cadrul aparatului Primarului Municipiului București.
Astfel, executantul păstra pentru sine între 30% şi 33% din profitul brut, iar diferența era remisă funcționarilor din cadrul aparatului primarului Municipiului București, cu titlul de mită, un procent de 10% din valoarea contractului fiind cerut pentru inculpatul Oprescu Sorin Mircea.
Concret, membrii grupului, persoane cu funcţii de conducere din cadrul a două instituţii publice din subordinea Primarului Municipiului București facilitau câștigarea contractului, vorbeau cu angajaţii din subordine să accepte documentația de atribuire, precum și să aprobe și dispună efectuarea plății facturilor emise de firmele respective, foarte repede față de momentul facturării, totodată solicitând sume de bani pentru persoane cu funcții de conducere în aparatul Primarului Municipiului București, precum și pentru Primar.
La data de 05.09.2015, în baza unei înțelegeri prealabile cu conducătorul unei instituții publice din subordinea sa și o persoană de încredere a primarului, inculpatul Oprescu Sorin Mircea, a primit de la primul suma de 25.000 euro din totalul de 60.000 euro pretinși de cei doi de la un număr de patru denunțători pentru edilul municipiului Bucureşti.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații.

Inculpatului Oprescu Sorin Mircea i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând ca acesta să fie prezentat, la data de 06 septembrie 2015, Tribunalului București, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”