Percheziţii DNA la CJ Ialomiţa/Preşedintele CJ Ialomiţa a concesionat fraudulos un teren de 495 hectare. Prejudiciul este de 7 milioane lei

Percheziţii DNA la CJ Ialomiţa/Preşedintele CJ Ialomiţa a concesionat fraudulos un teren de 495 hectare. Prejudiciul este de 7 milioane lei

Preşedintele CJ Ialomiţa, Silvian Ciupercă, ar fi favorizat o firmă din Timişoara căreia i-a fost concesionat, în mod fraudulos, un teren agricol de circa 495 de hectare, prejudiciind astfel bugetul instituţiei cu aproape 200.000 de lei pentru fiecare din cei 35 de ani ai duratei contractulului.

Informaţiile apar în documente ale anchetatorilor care instrumentează dosarul de corupţie al lui Ciupercă, obţinute de MEDIAFAX.

"Preşedintele Consiliului Judeţean Ialomiţa, Ciupercă Vasile Silvian, abuzând de prerogativele funcţiei deţinute a favorizat interesele economice ale SC Green Harvest SRL Timişoara, în detrimentul bugetului de stat Ialomiţa, prin atribuirea, în mod fraudulos,a contractului de concesiune a unei suprafeţe de 495,6583 ha, teren agricol, aparţinând domeniului privat al judeţului Ialomiţa, ce a făcut obiectul licitaţiei din data de 14.04.2014", se menţionează în documentele respective.

Potrivit procurorilor anticorupţie, Silvian Ciupercă, împreună cu directorul executiv al Direcţiei de Achiziţii şi Patrimoniu din cadrul Consiliului Judeţean (CJ) Ialomiţa, Cezar Gheorghe Vâlcan, "au acţionat pentru identificarea unor soluţii pentru ca SC Green Harvest SRL Timişoara să fie declarată câştigătoare a licitaţiei, deşi oferta acesteia nu a era cea mai mare, criteriu de bază în acordarea contractului de concesiune".

"Prin atribuirea în mod premeditat, a contractului de concesiune firmei care a avut a doua ofertă ca preţ, factorii de decizie din cadrul CJ Ialomiţa, Ciupercă Vasile Silvian şi Vâlcan Cezar Gheorghe, au prejudiciat bugetul acestei instituţii cu suma de 198.263, 32 de lei, pentru fiecare din cei 35 de ani ai duratei pe care se întinde contractul", se mai precizează în aceleaşi documente.

În legătură cu aceste fapte, procurorii anticorupţie fac cercetări pentru abuz în serviciu. Ciupercă este însă suspectat şi de alte infracţiuni, între care trafic de influenţă şi instigare la fals, după cum reiese din documentele aflate la dosar.

Potrivit declaraţiei de avere depusă în luna iunie 2014, preşedintele CJ Ialomiţa, Silvian Ciupercă, deţine un teren intravilan de 800 de metri pătraţi, moştenit în 2003, şi un teren agricol de cinci hectare, pe care l-a cumpărat în 1999 împreună cu soţia sa, Sabina Ciupercă, ambele terenuri fiind în Ţăndărei. Tot în Ţăndărei, preşedintele CJ Ialomiţa are un apartament de 89 de metri pătraţi cumpărat în 1991 cu soţia sa şi o casă în construcţie de 110 metri pătraţi, al cărei parter este nelocuibil.

Ciupercă deţine şi un autoturism Opel Astra din 2006, iar la capitolul active financiare a trecut în declaraţia de avere un card în euro deschis la BRD în anul 2010, în valoare de 7.000 de euro.

În declaraţia de avere a lui Silvian Ciupercă apare menţionat şi faptul că este membru supleant la Comitetul Regionilor de la Bruxelles, iar în urma participării la dezbateri şi şedinţe ale comitetului a realizat venituri provenite din decontările de cheltuieli cu transportul şi diurna, fără însă a preciza suma.

Potrivit aceluiaşi document, Ciupercă a realizat în anul fiscal anterior venituri în valoare de 55.404 lei, în calitate de salariat la Consiliul Judeţean Ialomiţa, iar soţia sa a obţinut pensie în valoare de 1.353 de lei pe lună. Alţi 3.200 de lei au reprezentat venituri pe care soţia lui Silvian Ciupercă le-a obţinut în rma arendării unui teren agricol.

În declaraţia de avere depusă de Ciupercă sunt trecute şi veniturile obţinute de către cei doi copii ai săi, Lucia şi Mihai, de 27.000 de lei, respectiv 32.000 de lei.

Potrivit declaraţiei de interese depusă de Ciupercă în 2013 şi neactualizată în 2014, acesta este vicepreşedinte al Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România, precum şi membru fondator şi membru în Consiliul de Administraţie al Fundaţiei Ialomiţa 2000.

De asemenea, Silvian Ciupercă este preşedinte al organizaţiei judeţene PSD Ialomiţa şi membru în Comitetul Executiv Naţional PSD.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie fac, miercuri, percheziţii la sediile Consiliului Judeţean Ialomiţa şi Spitalului Judeţean Ialomiţa, într-un dosar privind infracţiuni de corupţie, în această anchetă fiind vizat şi preşedintele CJ, Silvian Ciupercă.

Potrivit procurorilor DNA, în acest dosar sunt vizaţi, în afara preşedintelui CJ Ialomiţa, şi directori din cadrul Spitalului Judeţean Ialomiţa, cu suspiciuni de fapte de corupţie. Sursele citate precizează că procurorii fac percheziţii şi la mai multe firme unde există suspiciuni de corupţie în legătură cu achiziţii publice săvârşite de către funcţionari ai statului.

Într-un comunicat de presă remis, miercuri dimineaţă, DNA precizează că procurori din cadrul Secţiei de Combatere a Infracţiunilor Conexe Infracţiunilor de Corupţie a Direcţiei Anticorupţie fac cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie şi asimilate celor de corupţie, comise în cursul anului 2014.

Conform aceluiaşi document, percheziţiie făcute de către procurorii DNA se desfăşoară în 30 de locaţii situate în municipiul Bucureşti şi judeţele Ialomiţa şi Călăraşi, din care trei sunt instituţii publice de interes local, iar restul sediile unor societăţi comerciale şi domiciliile unor persoane fizice. Potrivit unor surse judiciare, cea de-a treia instituţie publică unde au loc percheziţii este Agenţia de Dezvoltare Sud-Muntenia.

 Citeşte ce am scris noi  AICI

Comunicat DNA

Procurori din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de Combatere a Infracţiunilor Conexe Infracţiunilor de Corupţie efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție și asimilate celor de corupție, comise în cursul anului 2014.

În cursul zilei de 29 octombrie 2014, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții domiciliare în 30 de locații situate în municipiul Bucureşti și județele Ialomița și Călărași, din care trei sunt instituții publice de interes local iar restul sediile unor societăți comerciale și domiciliile unor persoane fizice.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații şi din partea Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei.

Raportat la actele procedurale efectuate în prezenta cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare.

Cine este Ciupercă?

Este preşedintele Consiliului Judeţean Ialomiţa, micul şi săracul judeţ agricol de lângă Bucureşti. Ciupercă fusese unul dintre cei mai apropiaţi baroni locali ai fostului preşedinte PSD, Mircea Geoană. Este profesor de matematică, a fost primar în orăşelul Ţăndărei, apoi deputat şi, din 2008, şef al judeţului. La Ialomiţa lucrurile sunt simple, există un singur politician: el este Ciupercă. Ceilalţi execută! Baronul PSD-ist a avut grijă să omoare opoziţia politică, pe partenerii de la PNL, dar şi orice voce critică din interiorul filialei judeţene a PSD. Timp de 5 ani, judeţul stă sub talpa lui Ciupercă. Presa locală a relatat că baronul Ciupercă s-a înconjurat de o camarilă politică. Mâna lui dreaptă este Ştefan Muşoiu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean. Muşoiu este cercetat de Agenţia Naţională de Integritate pentru că soţia sa a încasat bani publici de la instituţiile subordinate Consiliului Judeţean Ialomiţa. Sumele nu sunt deloc mari, dar şi sărăcia este mare la Ialomiţa.

Din camarila lui Silvian Ciupercă mai fac parte Otilia Dumitru, şefa Inspectoratului Şcolar Judeţean, al cărui nume a fost vehiculat în scandalul mită la Bacalaureat, dar şi subprefectul Marin Constantin sau omul de afaceri Ştefan Bălan. Acest Bălan face şi el afaceri cu diverse instituţii publice din judeţ, el fiind şi membru PSD. La Ialomiţa se observă de la o poştă faptul că singurii bani care pot fi furaţi sunt cei din bugetele instituţiilor publice, care sunt controlate de Silvian Ciupercă în calitate de şef al PSD-ului local şi de şef al consiliului judeţean. Dacă vrei să trăieşti la Ialomiţa, trebuie să mănânci politic din mâna lui Silvian. De aceea baronul va conduce mult şi bine judeţul. O dovadă că Silvian Ciupercă nu are de gând se plece de la şefia Ialomiţei este medicul chirurg Vasile Olaru, managerul spitalului judeţean. Acesta fusese secretarul organizaţiei PSD Ialomiţa şi om important în timpul campaniilor electorale. Olaru este singurul chirurg pediatru din judeţ şi a fost elevul celebrului profesor Alexandru Pesamosca, una din figurile cele mai respectate ale medicinei româneşti şi părintele şcolii de chirurgie pediatrică de la noi din ţară. Olaru a devenit repede rivalul lui Silvian Ciupercă în organizaţia PSD Ialomiţa.

În final, baronul l-a dat afară din partid. Medicul l-a acuzat public pe baron că a sabotat un proiect de modernizare a spitalului judeţean, în valoare de 30 de milioane de euro din bani europeni. “De 10 ani ştiţi că spitalul este subfinanţat şi n-aţi făcut nimic! Aţi ratat o finanţare de 30 milioane de euro care ar fi permis şi spitalului judeţean să nu se mai zbată în datorii, cum se întîmplă acum... La Brăila a fost posibil, la Călăraşi a fost posibil.. Pînă şi la spitalul din Lehliu se pare că e posibil... Numai la Slobozia nu, că nu vreţi dumneavoastră!” spunea doctorul Olaru.

De fapt, Consiliul Judeţean refuză cu obstinaţie să atragă fonduri europene, poate şi pentru că acestea sunt foarte greu de furat. Aşa s-au pierdut mai multe investiţii în judeţ. Consiliul Judeţean a luat însă patru credite de la bănci pentru modernizarea drumurilor şi realizarea unor reţele de apă şi canalizare în mediul rural. Aceste reţele nu sunt însă funcţionale. Norocul stă însă la Ialomiţa în faptul că oamenii pot trăi prin agricultura de subzistenţă: mai cresc o roşie, mai un castravete, grâu, porumb, toamna se face vinul şi uite aşa trece anul…

Problema României este că nu are proiecte curajoase de dezvoltare şi politicieni cu viziune. Cu toată stima pentru locuitorii din Ialomiţa, dar jupânul Silvian Ciupercă nu poate şi nici nu ştie să dezvolte judeţul. Ştie să facă politică şi să fie votat la alegeri, trebuie să ştiţi însă că politica lui nu vă ţine vouă de foame...Sursa: Dosar de politician


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

5 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?