PREAFERICITUL ne ia de PREAPROŞTI/Zice că n-are 22.901 ci DOAR 13.900

PREAFERICITUL ne ia de PREAPROŞTI/Zice că n-are 22.901 ci DOAR 13.900

Regele bugetarilor din România, patriarhul BOR, Preafericitul Daniel, ne cam ia de preaproşti. Într-un comunicat plasat pe agenţia de presă a Patriarhiei, Basilica.ro, nea Daniel se dă victima dezinformărilor şi ocultei practicate de Comisarul.ro. Despre cum umflă BOR preţul la lumânări şi despre cum ,,dăruiesc'' popii din subordine sume uriaşe pentru aparatul de propagandă înfiinţat de Preafericit, numai de bine!

Patriarhul Daniel primeste un salariu lunar net de la stat de 7.731 lei, plus un salariu lunar net de 6.169 lei din fondurile proprii ale Arhiepiscopiei Bucurestilor, pentru demnitatea de Mitropolit al Munteniei si Dobrogei si Arhiepiscop al Bucurestilor. Din salariul total de 13.900 lei lunar, Patriarhul Daniel doneaza 6.000, iar de restul, "din initiativa proprie", plateste "o contributie lunara pentru locuinta si o contributie pentru masa", "isi cumpara hainele, cartile si lucrurile strict necesare", anunta Patriarhia, intr-un comunicat de presa. In plus, "Patriarhia Romana vireaza la bugetul de stat aproape dublu fata de cat primeste. Deci, nicio sansa sau niciun pericol de imbogatire!", adauga Basilica, agentia de stiri a Patriarhiei.

Patriarhia Romana publica aceste date ca reactie la un articol aparut in urma cu 2 zile pe Comisarul.ro, cu titlul "REGELE bugetarilor din Romania/22.901 lei NET lunar".

Potrivit comunicatului publicat de agentia Basilica, Patriarhul Daniel este asimilat la salarizare cu prim-ministrul sau cu presedintii Curtii de Conturi si Curtii Constitutionale, are in subordine aproape 1.100 de angajati si "nu lucreaza opt ore pe zi, ci adesea intre 14 si 16 ore pe zi".

In plus, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane doneaza din salariul sau 4.000 lei pentru construirea bisericii manastirii din satul natal, Dobresti, judetul Timis, si, printre altele, ajuta financiar mai multi angajati saraci din Administratia patriarhala si din Administratia eparhiala "care muncesc mult, dar au salarii mici", informeaza Patriarhia.

Textul integral al comunicatului Patriarhiei Romane

Pe Comisarul.ro, un site cu identitate incertă şi atitudini justiţiare, recunoscut pentru partizanatul politic şi încercările de dezinformare cu scop de manipulare, a fost postat în ziua de 9 decembrie 2014 un material cu titlul Regele bugetarilor din România/22.901 lei net lunar.

 Pentru corecta informare a opiniei publice şi a jurnaliştilor care din comoditate nu obişnuiesc să se documenteze temeinic, ci preferă să preia informaţii din tot felul de surse obscure, reluăm următoarele precizări:

 În semn de recunoaştere şi apreciere a contribuţiei Cultelor religioase la viaţa spirituală, culturală şi socială a României, statul român acordă salarii conducătorilor Cultelor religioase recunoscute din România prin analogie cu cele ale demnitarilor de stat. Astfel, Patriarhul României este asimilat la salarizare cu Primul Ministru sau Preşedinţii Curţii de Conturi şi Curţii Constituţionale, dar nu cu Preşedintele României, aşa cum dezinformează Comisarul.ro.

 Mai precis, ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, Preşedinte al Sfântului Sinod, al Adunării Naţionale Bisericeşti şi al Permanenţei Consiliului Naţional Bisericesc, având în subordine aproape 700 de angajaţi, Preafericitul Părinte Daniel primeşte de la stat un salariu net de 7731 lei.

 Ca Mitropolit al Munteniei şi Dobrogei şi Arhiepiscop al Bucureştilor, având în subordine aproape 400 de angajaţi, el primeşte un singur salariu, nu două, şi anume de 6169 lei net, nu de la stat, cum afirmă tendenţios Comisarul.ro, ci din fondurile proprii ale Arhiepiscopiei Bucureştilor.

 Din banii primiţi ca salariu, în fiecare lună, Patriarhul României oferă 4000 lei pentru construirea bisericii mănăstirii din satul natal, Dobreşti, judeţul Timiş, şi pentru obştea ei monahală, precum şi un ajutor financiar de 2000 lei pentru mai mulţi angajaţi săraci din Administraţia patriarhală şi din Administraţia eparhială care muncesc mult, dar au salarii mici. De asemenea, Patriarhul ajută financiar şi material (cu alimente sau haine) unii studenţi, monahi şi credincioşi mireni săraci care se află în situaţii dificile.

 Din iniţiativă proprie, Patriarhul României, asemenea celorlalţi monahi care locuiesc în Reşedinţa patriarhală, plăteşte, din salariul său, o contribuţie lunară pentru locuinţă şi o contribuţie pentru masă. Tot din salariul său, Patriarhul îşi cumpără hainele, cărţile şi lucrurile strict necesare. În acelaşi timp, orice donaţie financiară, pe care o primeşte personal, Patriarhul nu o reţine pentru sine, ci este îndreptată integral spre susţinerea activităţilor liturgice, sociale şi culturale ale Bisericii, oferindu-se donatorului iniţial chitanţă şi scrisoare de mulţumire. De asemenea, toate obiectele şi veşmintele liturgice primite de Patriarh ca dar intră în inventarul şi patrimoniul Bisericii, iar orice proprietate personală a Patriarhului rămâne moştenire Bisericii, conform prevederilor canonice, statutare şi sinodale. Deci, Patriarhul nu este un patron de firmă privată, ci Părinte slujitor al Bisericii.

 Asemenea şi altor ierarhi ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, Patriarhul României nu adună bani, ci dăruieşte bani, nici nu lucrează opt ore pe zi, ci adesea între 14 şi 16 ore pe zi. Din aceste motive, Patriarhul României poate vorbi cu convingere în predicile sale despre valoarea milosteniei şi a hărniciei, despre importanţa responsabilităţii şi corectitudinii faţă de instituţia Bisericii.

 În ceea ce priveşte personalul din Administraţia patriarhală, precizăm că numai o treime din salariaţii Administraţiei patriarhale primeşte o contribuţie la salariu de la bugetul de stat, în valoare totală de 619.397 lei. În schimb, suma totală plătită lunar de Administraţia patriarhală pentru impozite şi asigurările sociale la salarii este de 1.126.584 lei, conform Declaraţiei 112 depusă la ANAF. Ca atare, Patriarhia Română virează la bugetul de stat aproape dublu faţă de cât primeşte. Deci, nicio şansă sau niciun pericol de îmbogăţire!

 În concluzie, site-ul Comisarul.ro fabulează şi dezinformează, în loc să obţină informaţii reale de la Biroul de Presă al Patriarhiei Române. Probabil că interesul pentru dezinformare al site-ului menţionat este mai mare decât dorinţa de informare corectă a vizitatorilor săi.  

 BIROUL DE PRESĂ AL PATRIARHIEI ROMÂNE




Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…