Prefectul de Suceava a fost demis; subprefectul numit în urmă cu două zile i-a luat locul

Prefectul de Suceava a fost demis; subprefectul numit în urmă cu două zile i-a luat locul

Prefectul de Suceava, Florin Sinescu, a fost schimbat din funcție, miercuri, printr-o hotărâre de Guvern privind încetarea exercitării, cu caracter temporar, prin detașare în condițiile legii, a funcției publice de prefect.

În funcția de prefect al Sucevei a fost numit Constantin Harasim, instalat în funcția de subprefect pe 23 martie. Funcția de subprefect va fi ocupată de Atanasă Nistor, cel pe care, în urmă cu două zile, îl înlocuia Harasim.

Florin Sinescu este cercetat de DNA pentru mai multe fapte asimilate celor de corupție, acesta fiind reținut pentru 24 de ore luna trecută, în urma unor percheziții la domiciliul său și la Prefectura Suceava.

Procurorii cercetează exercitarea deficitară și subiectivă de către Sinescu a controlului de legalitate asupra hotărârilor Consiliului Local Udești prin care s-a concesionat ilegal, fără procedura de achiziție și licitație publică, suprafața de 806 hectare din patrimoniul comunei, asociației ACAUP ADICI Udești, formată la inițiativa primarului, la acea dată, Botezatu Săvel Viorel din patru patru angajați ai primăriei, pentru obținerea ilegală de fonduri europene de la APIA Suceava.

Prin efectuarea în mod incorect a controlului de legalitate asupra a patru hotărâri a CL Udești, i s-a permis inculpatului Botezatu Săvel Viorel să obțină subvenție în campania 2013, prin intermediul ACAUP ADICI Udești în valoare de 418.782,62 lei, sumă ce reprezintă prejudiciu creat bugetului Uniunii Europene.

Prin ultimele două infracțiuni, susțin procurorii DNA, a fost prejudiciat bugetul general al Uniunii Europene cu suma de 724.096,99 lei. De asemenea, Sinescu este acuzat că, la solicitarea expresă a lui Vasile Viorel Melen, primar al comunei Brodina la acea dată, a intervenit pe lângă funcționari ai Finanțelor Publice Suceava și pe lângă administratorul firmei TEST PRIMA, Juravle Viorel, pentru a găsi o soluție de deblocare a conturilor Primăriei Brodina și de a fi acceptată o declarație rectificativă, deoarece debitul nu era înregistrat la primărie și declarat organelor fiscale, aspect cunoscut de către prefectul Sinescu. Astfel, o datorie de 462.315,93 lei, ce trebuia achitată de Primăria Brodina creditorului SC TEST PRIMA SRL Suceava, din 2008, în baza unui contract de prestări servicii având ca obiect construirea a nouă case în comuna Brodina, pentru familiile sinistrate ca urmare a calamităților din 2008, a fost evidențiată ca și arierat, pentru a putea fi astfel achitată ulterior, din bugetul de stat.

În condițiile în care conturile Primăriei Brodina au fost blocate de executorul judecătoresc, prefectul Sinescu a intervenit pe lângă administratorul Juravlea și directorul Burlui Iulia de la SC TEST PRIMA SRL Suceava, pentru a-i determina să încheie o înțelegere cu primarul Melen, astfel încât datoria, pentru care au fost emise sentințe definitive și irevocabile de obligare a primăriei la plata datoriei și a penalităților de întârziere către creditor, să fie achitată în rate lunare a câte 50.000 lei, cu scutirea de la plata penalităților de întârziere în sumă de 1.201.357,80 lei, dar și să de acord cu încheierea unei convenții scrise între părți, ce urma a-i servi primarului în vederea deblocării conturilor primăriei.

Prin încălcarea atribuțiilor de serviciu de către inculpatul Sinescu, cu complicitatea inculpatului Melen, a fost prejudiciat patrimoniul SC TEST PRIMA SRL cu valoarea penalităților de circa 1.201.357,80 lei, ce nu mai sunt plătite de Primăria comunei Brodina, dar și bugetul de stat cu valoarea datoriei, în cuantum de 462.315,93 lei, ce a fost înregistrată retroactiv în contabilitatea primăriei, și evidențiat ca și arierat, urmând să fie achitat din bugetul de stat. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...