Remus Ştefureac, director INSCOP: Disputa la europarlamentare va fi din băsişti şi anti-băsişti, între Ponta şi Băsescu

Remus Ştefureac, director INSCOP: Disputa la europarlamentare va fi din băsişti şi anti-băsişti, între Ponta şi Băsescu

Principalele declaraţii din timpul emisiunii:

Adrian Moraru: Deşi suntem în ziua păcălelilor, am auzit de la Cristian Diaconescu că au încheiat un turneu la Washington. Îmi aduc aminte de un articol din Washinton Post care vorbeşte despre lucururile pe care le poate face SUA să-l împiedie pe Putin, să blocheze o invazie către Kiev. Aceste manevre militare fac parte din aceste strategii la care NATO se gândeşte.

Remus Ştefureac, director INSCOP: Pentru România, aceste ştiri sunt ştiri pozitive. Suntem membri NATO, prin urmare putem să ne prevalăm de anumite garanţii.

Nicolas Don, jurnalist freelancer: Eu am o viziune puţin mai neagră şi mai realistă. Singurele reacţii din Occident au fost acele măsuri luate împotriva unor indivizi, dar nu a celor apropiaţi de Putin. A fost discursul Angelei Merkel cu Putin. Nu înţeleg de ce preşedintele informează preşedintele Camerei Deputaţilor, şi nu premierul.

Adrian Moraru: Este evident că Putin joacă după reguli proprii. Ei înţeleg dacă flowul de profit curge din acea zonă, dacă filiala noastră din Moscova face vânzări. Un alt analist economic spunea că toate tranzacţiile cu petrol se fac cu dolari. Dolarii nu există fizic între cei care cumpără din Rusia, ci există nişte bănci. Arătau că, în 24 de euro, tranzacţiile de petrol al Rusiei pot fi îngenuncheate. Aceste lucruri duc la un război militar. O criză radicală în domeniul economic tot la arme duce.

Nicolas Don: Este mult mai greu din punct de vedere militar, economic şi administrativ să facă o asemenea cucerire. Şi nu văd de ce pentru că şi-a atins scopul. Vă aduc aminte ce am învăţat la istorie, este o zicală atribuită lui Stalin, în virtutea căreia Rusia a funcţionat întotdeauna: ce este al nostru este al nostru, ce este al vostru, este de negociat. Ca să scapi de dependenţa energetică îţi trebuie zece ani, o întreagă politică constantă şi energetică. UE nu a învăţat niciodată să vorbească cu o singură voce.

Ştefureac: Acest fenomen de integrare economică îi crează un avantaj economic pe termen scurt lui Putin, dar pe termen lung, Rusia pierde. Poate învăţăm şi noi esticii să folosim mai bine pârghiile pe care le avem în UE.

Adrian Moraru: Putin nu a câştigat mare lucru, Putin a pierdut ce este al lui, toată Ucraina. Putin consideră o pierdere că nu reuşeşte să-şi recupereze controlul până la graniţă.

Despre descinderile de la Media Pro

Nicolas Don: În România există o problemă de bani. Presa nu câştigă bani, pierde bani. Oamanii se zbat ca să ţină o reţea şi devine suspectă de ordine politică. România are o întârziere de presă liberă, de dezbatere. În America sunt patru reţele mari şi late, în România, cinci. Există capital uman în România, dar care, socialmente, sunt inexistenţi.

Moraru: IGP şi Direcţia Generală a Bucureşti, nu DNA, face ancheta. Nu vorbim de instituţiile care ar trebui şi se ocupă de lucrurile astea. Eu nu sunt adeptul teoriei de ce a început cu mine, dar mi se pare ca din baie, având în vedre că sunt anchete pe bani uriaşi, nu am auzit să se ocupe Poliţia Bucureşti.

Despre alegerile europene

Moraru: Cred că oamenii ar trebui să ştie că asistăm la o luptă puternică la nivel european. Aş vrea să atrag atenţia că la nivel european este cea mai strânsă luptă între stânga şi dreapata. Stânga, Schulz, Juncker, dreapta, care va fi noul Barosso? Sunt doar la câteva mandate distanţă.

Ştefureac: Am dubii având în vedere rata aşteptată foarte scăzută la aceste alegeri. Nu cred că vom depăşi 30%. Având în vedere că avem o rată scăzută, mobilizarea nu este pe ideologie, pe valori. Din păcate, racordarea noastră la ce se întâmplă în Europa este foarte scăzută.

Nicolas Don: Găsesc o virtute că se va vota strict naţional. Desfiinţarea USL, cu fărămiţarea dreptei, cu despicarea a PNL, sunt nouătăţi care nu pot fi integrate de staffurile de campanie decât după 25 mai. Nu mai vorbim de eurosceptici, ci de antieuropeni. Nu există partide extremiste la noi şi ar trebui să fim mândri. Nu există un pericol de extremism palpabil. La noi nu este o problemă şi trebuie să priftăm de acest lucru.

Ştefureac: Dacă ar exista opţiuni, ar exista, cu siguranţă, şi vehicul. Agenda este mai degrabă economică în România. Din păcate, disputa la alegerile europarlamentare va fi din băsişti şi anti-băsişti, între Victor Ponta şi Traian Băsescu.

Don: Este un personaj politic care stă în fruntea actualităţii de zece ani. De ce să se oprească din politică?

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

3 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

4 VIDEO Unde o fi plecat așa intempestiv Nicușor Dan?

5 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei