Se CONFIRMĂ/ Iliescu: Se impune un CONGRES EXTRAORDINAR al PSD

Se CONFIRMĂ/ Iliescu: Se impune un CONGRES EXTRAORDINAR al PSD

Președintele de onoare al Partidului Social Democrat, Ion Iliescu, a reafirmat vineri că se impune un congres extraordinar al formațiunii, pentru a da un semnal de mobilizare electoratului și totodată pentru a face o analiză a rezultatului alegerilor prezidențiale din 16 noiembrie.

Ion Iliescu consideră că rezultatul obținut este nu numai eșecul lui Victor Ponta, ci al întregului partid.

"Păi nu numai el. Și el și partidul (n.r. să răspundă), pentru că nu este eșecul unei persoane, ci și al PSD. Eu am și lansat această idee, de fapt este o chestie firească, va trebui ca organele executive de partid și apoi un congres special să facă o analiză serioasă și să tragă concluziile cuvenite, cum anume să se pregătească. Cred că da, vom discuta și vom vedea, părerea mea este că se impune un congres tocmai pentru a da un semnal de mobilizare a forțelor de care dispunem", a declarat Ion Iliescu la Târgul de carte "Gaudeamus", unde și-a lansat volumul "Destinul unui om de stânga. Amintiri".

Întrebat dacă este necesară schimbarea echipei de conducere a PSD, Iliescu a evitat să răspundă tranșant. "Asta-i altceva, se va discuta", a spus el.

Ion Iliescu crede că și de această dată a fost vorba despre un vot negativ, pentru că totdeauna în ultimii 25 de ani au existat voturi pro și voturi contra, la care s-a adăugat reacția electoratului "la ceva care nu i-a oferit satisfacția cuvenită''. "Nu e vorba numai de campanie, e percepția... Eu nu vreau să dau calificative, dar este percepția electoratului, deci trebuie să stăm să analizăm mai atent și asta trebuie să o facă oamenii responsabili din partid, să fie un Biroul executiv, și un Consiliu Național, poate și un Congres extraordinar, care să analizeze și să dezbată și să tragă toate concluziile cuvenite la nivel de centru, la nivel de organizații locale, pentru programul partidului, pentru perioada următoare. Urmează doi ani nu ușori și alegerile parlamentare din 2016. Deci, oricum partidul trebuie să vină cu un proiect, cu un program pentru următorii doi ani și pentru alegerile parlamentare din 2016. Așa se impune", a opinat președintele de onoare al social-democraților.

Potrivit acestuia, este vorba despre un eșec politic. "Asta-i viața politică, avem noi o expresie de 25 de ani. Acești 25 de ani au însemnat flux și reflux. (...) Viața e cu de toate. Ce-i important pentru forțele politice, e să nu intre în panică când pierd și să nu se umfle în pene când câștigă, să-și păstreze echilibrul și să poată să consolideze ce au construit până atunci, să deschidă orizonturi noi. Eu sper ca PSD să facă o analiză serioasă a cauzelor, pentru că e un semnal din partea electoratului. Orice partid e dator să facă analiza proprie și cum să răspundă mai bine electoratului", a menționat fostul șef de stat.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria