Se îngroaşă gluma/ DNA a început urmărirea penală împotriva academicianului Alexandru Bogdan pentru corupţie/Paguba Academiei se ridică la 10 milioane euro. GRIVCO, printre firmele favorizate

Se îngroaşă gluma/ DNA a început urmărirea penală împotriva academicianului Alexandru Bogdan pentru corupţie/Paguba Academiei se ridică la 10 milioane euro. GRIVCO, printre firmele favorizate

În urma audierilor de miercuri, DNA a început urmărirea penală împotriva academicianului Alexandru Bogdan pentru corupţie. Surse spun că este vorba despre 10 contracte de arendă încheiate de Fundaţia Patrimoniu a Academiei cu societăţi comerciale.Paguba Academiei se ridică la 10 milioane euro. GRIVCO, printre firmele favorizate.

Astfel, a fost favorizată printre altele, Convenţia de cooperare tehnico-ştiinţifică nr. 3860 din 14.08.2006, încheiată între Fundaţia „Patrimoniu” şi S.C. GRUPUL INDUSTRIAL VOICULESCU ŞI COMPANIA (GRIVCO) S.A.
În baza Convenţiei 3860 din 14.08.2006, completată prin cele 5 Acte adiţionale, au fost încheiate 5 contracte de arendare, Contractele nr. 491 din 21.08.2007 şi 4335 din 21.08.2008 fiind încheiate fără respectarea procedurii de avizare a actelor juridice încheiate de către Fundaţia „Patrimoniu”, procedură prevăzută în Decizia nr. 30 din 06.03.2008 a Preşedintelui Academiei Române.

-Fundaţia „Patrimoniu” nu avea dreptul să încheie/semneze aceste Acte adiţionale;
Nu au fost prezentate actele privind autorizarea şi aprobarea încheierii/semnării Actelor adiţionale de către Preşedintele Executiv BOGDAN Alexandru, nefiind respectate prevederile art. 11 alin. (4) din Statutul Fundaţiei „Patrimoniu”.

Iată comunicatul DNA:

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de Combatere a Infracțiunilor Conexe Infracțiunilor de Corupție au dispus începerea urmăririi penale față de BOGDAN ALEXANDRU, președinte al Fundației Patrimoniu, la data comiterii faptelor, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de folosire a influenței ori autorității de către o persoană care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, în scopul obținerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, în formă continuată.

Din ordonanța de efectuare în continuare a urmăririi penale întocmită de procurori a rezultat că există date și indicii temeinice potrivit cărora:

In perioada 2006-2010, suspectul Bogdan Alexandru și-a exercitat atribuțiile de președinte al fundației în scopul de a favoriza colaboratorii Fundației Patrimoniu, care și-au asigurat astfel foloase necuvenite, constând, în esență, în neplata unor obligații contractuale.
Prin aceste acțiuni, desfășurate cu ocazia administrării patrimoniului silvic și funciar al Academiei Române, a fost prejudiciat atât patrimoniul privat cât și bugetul acestei instituții.
Astfel, au fost favorizate mai multe persoane juridice, prin aceea că marea majoritate a contractelor au fost încheiate fără să fie respectate prevederile Statutului Fundației „Patrimoniu” și fără să fie respectată procedura de avizare a actelor juridice încheiate de către Fundație, conform unei decizii a Președintelui Academiei Române;

La aceeași dată, suspectului BOGDAN ALEXANDRU i s-a adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”