ŞPAGA nu s-a dat degeaba/Ponta nu modifică actualele REDEVENŢE

ŞPAGA nu s-a dat degeaba/Ponta nu modifică actualele REDEVENŢE

Guvernul va aproba prin Ordonanta de Urgenta prelungirea sistemului actual al redeventelor. Victor Ponta spune ca nu poate fi aprobat un nou sistem "peste noapte", chiar daca stia de doi ani ca acesta trebuie schimbat. Asta confirmă încă o dată că zvonurile conform cărora o anumită companie a dat o şpagă mare şi câteva mai mici nu sunt chiar aşa de răsuflate.

Prelungirea cu un an al actualului sistem de redevente va fi aprobata prin Ordonanta de Urgenta, a afirmat miercuri ministrul bugetului, Darius Valcov. Tot miercuri, premierul Victor Ponta a spus ca este nevoie de o prelungire deoarece Guvernul nu poate veni cu reguli noi "luate peste noapte". "Solicit Ministerului Finantelor sa nu mai ia masuri de pe o zi pe alta", a spus Ponta. Acest motiv este greu de crezut in conditiile in care ministrii si premierul Ponta stiau inca din mai 2012 ca actualele cote de redevente petroliere sunt valabile pana la 31 decembrie 2014. Mai mult, toate guvernele Ponta s-au laudat ca vor gandi un nou sistem, astfel incat statul roman sa castige mai mult.

Declaratiile au fost facute in contextul in care ministrul finantelor, Ioana Petrescu, anuntase saptamana trecuta ca actualul sistem de redevente va fi aplicat si in 2015, urmand ca pentru 2016 sa fie stabilit un nou sistem de taxare.

"Se vorbeste foarte mult despre redevente(...). Cum ar fi sa le aprobi astazi si sa le aplici pe 1 ianuarie?", a mai spus Ponta miercuri.

Programul de guvernare Ponta, Mai 2012: Programul de guvernare al primului Guvern Ponta prevedea clar regandirea redeventelor. Programul a fost lansat in mai 2012. De atunci, au tot urmat declaratii ale ministrilor finantelor, ai economiei, ai energiei si ale premierului insusi, despre cat de intens se lucreaza la noul sistem de redevente.

Ponta, in ianuarie 2013: "Vrem sa marim redeventele pe petrol, dar nu putem face asta decat din 2014. Evident ca marim redeventele, evident insa ca nu le putem mari doar la Petrom. Ideea este sa marim redeventele in toate celelalte zone care tin de resursele naturale la un nivel la care statul roman sa castige mai mult si la care sa se pastreze investitiile"

Ponta, in iunie 2013: "Vreau sa facem, pe modelul Norvegiei, un fond special, in care toate redeventele pe care le vom incasa pentru noile exploatari, fie ca este vorba de off-shore, fie ca este vorba de gaz de sist, sa fie puse intr-un fond - nu in buget de unde platim diverse cheltuieli ale administratiei sau salarii sau pensii -, ci le punem intr-un fond de dezvoltare si le folosim numai pentru... o sa decidem politic, avem nevoie de autostrazi, sa informatizam toata tara", spunea tot

O luna mai tarziu, Ponta spunea ca noua lege a redeventei va fi finalizata chiar in 2013, chiar cu un an mai devreme fata de cand trebuie.

Ponta, in iulie 2013: "Vreau sa adaug faptul ca, in acest an, vom finaliza si, probabil, vom si adopta noua lege privind redeventele. Expira cei 10 ani din contractul din 2004 cu Petrom. Practic, anul viitor, Romania va avea redevente pentru toate resursele sale naturale, redevente la media europeana. Mergem spre media UE insa din cate stiu termenul contractual cu Petrom este noiembrie 2014. Insa ar putea sa fie si mai repede daca vom avea un regim stimulativ. Petrom este o companie esentiala pentru Romania. Evident vor fi redevente diferite deoarece costurile investitiilor din Marea Neagra sunt diferite. Una este cand sapi in Gorj si alta cand sapi la 2.000 m in Marea Neagra. Si la gazele de sist. ANRM face un studiu comparativ la nivel international si la sfarsitul lunii august vom avea un studiu comparativ", afirma

Ponta, in februarie 2014: "Ministerul Finantelor are ca obiectiv fundamental reforma sistemului de redevente"


Citește și:

populare
astăzi

1 Descoperire care dă de gândit în Brazilia...

2 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis

3 VIDEO De azi se va circula pe 12 km noi din A0, permițând șoferilor o legătură pe autostradă în partea de sud a Capitalei între DN6, DN5 și DN4

4 „Dacă rămâneam cu el era vai de vieţişoara mea. Era un diavol frumos” / I-a fost amantă lui Florin Piersic timp de 9 ani

5 A început „detonarea” lui Piedone? A apărut o „personajă” nouă în peisaj...