Ștefan Andrei, fost ministru de Externe în regimul Ceaușescu, a murit

Ștefan Andrei, fost ministru de Externe în regimul Ceaușescu, a murit

Ștefan Andrei, omul-cheie al promovării politicii externe româneşti în regimul condus de Nicolae Ceaușescu, în perioada 1978-1985, a decedat, duminică, la vârsta de 83 de ani, informează Agerpres.

 Diplomatul Ştefan Andrei s-a născut la 29 martie 1931, în satul Livezeni, comuna Podari, judeţul Dolj. A urmat cursurile Institutului de Construcţii, Facultatea de Hidrotehnică din Bucureşti. În 1957 a devenit membru al Partidului Comunist; membru supleant al Comitetului Central al PCR (1969-1972).

După absolvirea facultăţii, a lucrat ca adjunct al şefului Secţiei Internaţionale a PCR (1965) şi secretar al PCR cu problemele internaţionale (1972-1978). A fost numit în postul de ministru de Externe în 1978 (23 mart.), ca succesor al lui George Macovescu, unde a rămas până în 1985 (8 nov.). Ulterior, a ocupat funcţia de preşedinte al Consiliului Central de Control Muncitoresc al Activităţii Economice şi Sociale (1985-1987), de unde a fost promovat viceprim-ministru al guvernului (1987-1989).

A deţinut acest post până în 1989. Pentru că a făcut parte dintre demnitarii regimului comunist, Ştefan Andrei a fost arestat în 1990; a stat în închisoare timp de doi ani şi cinci luni.

În 2011 a apărut volumul ''I se spunea Machiavelli'', ce cuprinde un dialog între Lavinia Betea şi fostul ministru de externe al regimului comunist, Ştefan Andrei (Ed. Adevărul).

Era căsătorit cu una dintre cele mai frumoase actrițe din România, Violeta Andrei, cei doi având un fiu, Călin. În urmă cu trei ani, cuplul a sărbătorit, pe 18 noiembrie, 50 de ani de căsnicie.

Ce spune Teodor Baconschi

Teodor Baconschi, fost ministru de Externe în perioada 2009 - 2012, în Guvernul Emil Boc, a postat un scurt comentariu la aflarea veștii că Ștefan Andrei a decedat: "A murit comunistul Ștefan Andrei, cunoscut ca nomenclaturist mai "fin", mulți ani ministru de Externe. În adolescența mea, fiul său, Călin Andrei, era o legendă vie: era depus la școală cu Mercedes-ul, avea cele mai tari "scule" muzicale și o motocicletă occidentală. Astea erau vise intangibile pentru tineretul "de rând". Oricum, tovarășul Andrei a fost băgat doi ani la pușcărie, după 90. Tovarășii ceilalți nu l-au iertat. Dumnezeu însă poate ierta pe oricine".

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Călin Georgescu, cenzurat pe youtube

2 Imagini cu palatul de neam prost în care locuiește Victor Ciorbea / Acum se războiește în Justiție cu foștii pri…

3 Așa o fi?

4 Adevăruri devastatoare / Cei mai deștepți dintre „băieții deștepți” care ne-au scumpit energia. Oare procurorii …

5 Șeful Poliției din Centrul Vechi: Care a fost temeiul legal al filajului asupra lui Gavriș? Comunicatele de pr…