Stelian Tănase despre JAVRELE din PRESĂ: Ieri, îi PUPAU în C...R pe Ponta și Oprea, azi PREAMĂRESC ''Revoluția''

Stelian Tănase despre JAVRELE din PRESĂ: Ieri, îi PUPAU în C...R pe Ponta și Oprea, azi PREAMĂRESC ''Revoluția''

Scriitorul Stelian Tănase, fost şef TVR, remarcă un fenomen amplu care are loc în această perioadă în presă. Jurnaliştii care i-au susţinut făţiş pe Victor Ponta şi Gabriel Oprea se leapădă brusc de cei doi şi chiar laudă mişcările de stradă care au dus la demisia acestora.

Potrivit lui Tănase, asistăm la un spectacol de "striptease în fața a milioane de telespectatori". "Din vinerea neagră 30 oct. dar mai ales după demisia lui Ponta, persoane publice care au păcătuit susținîndu-l 4 ani cu fervoare pe demisionar, se dezbracă de caracter și încearcă să-și vopsescă gardul. Schimbă masca și repertoriul. Pontiști declarați, parteneri de talkshow-uri care 4 ani au pupat zgomotos mîinile fostului premier și i-au ridicat statuie, întorc foaia. Il dau repede uitării. Îndrăznesc să îl critice pe fostul lor stăpîn din Palatul Victoria. Acum deplîng ca îngerul apocalipsei nedreptățile, corupția, birocrația, care au scos lumea în stradă. Ca și cum nu știau dinainte", scrie fostul şef TVR pe blogul personal.

Textul integral publicat pe  stelian-tanase.ro

E un fenomen spectaculos. Ca scriitor îmi frec mîinile de bucurie că am șansa să asist la acest spectacol uman tipic tranziției – amestec de derizoriu și caricatură. Striptease în fața a  milioane de telespectatori. Din vinerea neagră 30 oct. dar mai ales după demisia lui Ponta, persoane publice care au păcătuit susținîndu-l 4 ani cu fervoare pe demisionar, se dezbracă de caracter și încearcă să-și vopsescă gardul. Schimbă masca și repertoriul. Pontiști declarați, parteneri  de talkshow-uri care 4 ani au pupat zgomotos mîinile fostului premier și i-au ridicat statuie, întorc foaia. Il dau repede uitării. Îndrăznesc să îl critice pe fostul lor stăpîn din Palatul Victoria. Acum deplîng ca îngerul apocalipsei nedreptățile, corupția, birocrația, care au scos lumea în stradă. Ca și cum nu știau dinainte !!… Cine ii crede !?

După ce au dat fost prieteni cu el, l-au insoțit în deplasări oficiale în străinătate, au fost portavocea lui. După ce l-au poftit de cîte ori a vrut Ponta să se audă vorbind, să-și latre adversarii politici și presa neprietenoasă. Să dea din mîini, să mintă, să terfelească reputația cuiva. Ei bine, acum se dau drept altcineva. Fac pe apărătorii protestelor din Piața Universității care, întîmplător, l-au doborît chiar pe protectorul lor. Sunt înduioșat. Ce ingratitudine! Il deplîng pe Ponta. Foștii lui argați și scribi de casă se deghizează în grabă, din Pantalone devin Mascalțone. Sunt jurnaliști care mi-au sărit la beregată din ordin numai că am îndrăznit să îl critic pe Ponta într-o împrejurare. O listă cam lungă. Văd în aceste zile – că mulți dintre ei pretind că au fost antiPonta de cînd se știu și cît au avut de suferit pe vremea lui. Am văzut asta și la TVR și la televiziuni private. DIGI 24 a avut comportamentul cel mai echilibrat in aceste zile, aproape de standardele BBC.

Ba, acești dni si dne despre care vorbeam mai sus acum laudă și valul popular care au impins guvernul spre demisie. Respectivilor nu le-a trecut prin cap să dispară o vreme de pe micul ecran, să-și ia un concediu binemeritat pînă la sfirșitul anului măcar, ca să-i mai uite lume a. Aceeași situație și cu generalul Oprea. Sunt gazetari, moderatori, patroni de media care l-au proslavit, i-au luat apărarea chiar și cînd nu era nimic de apărat. L-au tămîiat, au făcut zid in jurul lui. Și cu plagiatul și cu cenzura la TVR și cu coloana oficială și cu biografia lui plină de pete albe. Toate s-au petrecut la vedere, cu milioane de martori. Acum insă o ciudată amnezie pare să-i fi lovit pe toți. Poate ar fi nevoie de o explicație din partea lor. Ar fi onest. Putem afla de ce i-au susținut pe Ponta și Oprea trup si suflet atîta vreme, cind era clar că lucrurile care se petrec în țară nu sunt deloc în regulă!? Că avem o corupție fără precedent patronată de cei doi. Că au probleme cu legea amîndoi. Că etc etc etc. Cei care l-au avut la inimă pe general de ex. au crezut poate că e un politician serios, o personalitate! De ce nu!? S-au înșelat, e dreptul oricui să greșească. Nu îl văd pe generalul Oprea ca pe un ins charismatic, capabil să stîrnească entuziasmul discipolilor. Nimic nu e pe gratis în massmedia. Acum că Oprea s-a prăbușit și viitorul lui e zero barat, destui dintre vechii lui suporteri își caută de treabă. Imi vine să îi apreciez mai mult pe cei care au rămas lîngă Ponta și Oprea, măcar dau dovadă de caracter.

Partida de vinătoare a început, se caută un nou patron într-o lume de găști și clanuri, unde dacă nu aparții unei mafii puternice ești strivit. Asta pot să înțeleg, că e o luptă pentru supraviețuire într-un mediu ostil. Oprea a rămas singur, de cînd nu mai are putere. Unii mai nevricoși îl și atacă „fin”. Poate din resentiment, pentru că prea i-au mîncat din palmă și se simt umiliți. Și asta nu se uită, nu se iartă. Odată căzut la pămînt, presa a prins brusc curaj și se răzbună pentru faptul că a tăcut atîta vreme. S-a aflat că Oprea poate fi lovit. Presa nu va înceta să îl lovească. Mai ales cei care au fost intimidați de telefoanele lui sau au beneficiat de favorurile lui. Și nu sunt puțini.

Asistăm la un fenomen clasic de cameleonism, unul de mare clasă. Destui se leapădă în public de o haină și îmbracă alta. Speră că nimeni nu bagă de seamă. Cum fac actorii care trec din actul unu în actul doi. Încearcă să se dea  drept altcineva. În mass-media turpitudinile, diversiunile, sperjurul, jocurile de culise apar fff ușor la suprafață, pentru că se petrec la vedere. Nu le va fi prea ușor să se camufleze și să apară mîine deghizați în Fecioara Maria sau în Petrache Lupu de la Maglavit. Totul aici este memorat în arhive, este pe online, oricine poate scotoci să vadă ce a zis X sau Y despre Ponta sau despre Oprea, despre Șova sau Vanghelie, despre Udrea sau Băsescu. Dovezile sunt peste tot, numai să le cauți și să le repui în circulație. Sunt destui jurnaliști care se resetează și își creează o nouă imagine, firește diferită de cea reală. Vor reuși mai bine decît politicienii pentru că sunt experți în imagine, propagandă și spectacol. Sea juta mai mult între ei. Politicienii mai au parte și de proteste în stradă, de alegeri – care îi mai triază. Nu e cazul jurnaliștilor. Ei sunt eterni. Mulți au fost în cîrdășie cu Ponta&Oprea, cu Băsescu&Udrea&Co. Cei mai in virstă cu Năstase&Co. Și-au clădit carierele călcînd peste cadavre politice. Acum moralizează, predică, dau lecții. Iau atitudini mesianice, propovăduiesc, explică de ce s-a revoltat România. Riscăm să îi vedem mîine ca învățători ai neamului.

Să nu uităm că și massmedia e o parte a Sistemului contestat de protestele de stradă. Depind de afaceri, de servicii, de politică. Dacă cerem o primenire a clasei politice e cazul ca și între jurnaliști, editori, moderatori, reporteri să se întîmple ceva asemănător. O primenire. Sunt destui tineri de talent care îi pot inlocui, necompromiși de campanii partizane și scandaluri. Primenirea clasei politice este legată strict și de o primenire ( a regulilor și oamenilor) în massmedia. Dacă vrem totuși să avem adevăr, transparență și dreptate. Dacă vrem o lume românească mai puțin bolnavă este nevoie mai intîi de toate să avem parte de ceva mai puțină minciună. În adevăr se poate construi orice, în minciună nimic.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

5 De citit...