Tăriceanu: România nu are niciun proiect naţional şi funcţionează ca o frunză în vânt

Tăriceanu: România nu are niciun proiect naţional şi funcţionează ca o frunză în vânt

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a susţinut, joi, că România nu are acum niciun proiect naţional, ţara funcţionând, ca "o frunză în vânt", într-o mişcare "haotică", el apreciind că obiectivul ar trebui să fie ca România să devină a şaptea putere economică a Europei.

Tăriceanu: România nu are niciun proiect naţional şi funcţionează ca o frunză în vânt (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Tăriceanu a precizat că, în viziunea sa, reaşezarea economică a României post-criză trebuie făcută în interiorul unui proiect naţional, el arătând că acest nou proiect naţional trebuie să aibă preponderenţă economică.

"România a avut până în prezent două mari proiecte naţionale - intrarea în NATO şi intrarea în UE. De ceva vreme, eu, cel puţin, consider că România nu are niciun fel de proiect naţional şi funcţionează mai degrabă ca o frunză în vânt: vine FMI, spune ceva, face ce spune FMI; pleacă FMI, face altceva. Dar, în orice caz, e aşa, un fel de mişcare mai degrabă aş califica-o drept haotică", a spus Tăriceanu.

El a arătat că, în opinia sa, România are nevoie de un proiect naţional în interiorul unei viziuni pe termen lung.

"Şi eu am să vă spun aşa, ştiţi că există o melodie intitulată «I had a dream» - am avut un vis. Eu am avut un vis şi visul meu este că România ar putea să ajungă a şaptea putere economică a Europei. O să spuneţi că e prea mult, că nu se poate. Dacă staţi să vă gândiţi puţin, în termeni de populaţie şi de suprafaţă, România este a şaptea ţară din Europa. A ajunge a şaptea putere economică nu ar fi un efort supraomensc, ar însemna doar să punem în acord potenţialul cu realizările", a susţinut preşedintele Senatului.

Tăriceanu a spus că, dacă acest nou proiect naţional al României nu va avea un obiectiv ambiţions, atunci România va rămâne cum este şi azi, adică nu îşi propune nimic sau îşi propune puţin şi puţin realizează.

"Dorinţa mea, ideea mea, visul meu e să văd societatea românească reunindu-se în jurul unui mare proiect naţional, după ce am reuşit două proiecte importante, care sunt mai cu seamă politice şi care se văd azi cât de importante sunt pentru România. Dar cred că trebuie să ne mobilizăm în jurul unui nou proiect şi acesta ar fi România - a şaptea putere economică a Europei”, a mai spus Tăriceanu.

Preşedintele Senatului a participat, joi, la Forumul "România 2014-2020. Strategii de dezvoltare", unde a susţinut o alocuţiune.

Sursa: mediafax.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”