Topul donaţiilor acordate candidaţilor la europarlamentare

Topul donaţiilor acordate candidaţilor la europarlamentare

Peter Costea, candidat independent la europarlamentare, se află pe locul al treilea în topul donaţiilor, după alianţa PSD-UNPR-PC şi PDL, dar înaintea Partidului Mişcarea Populară, UMDR şi Partidului Naţional Liberal, se arată într-un comunicat al Autorităţii Electorale Permanente.

Un candidat independent la europarlamentare a primit mai multe donaţii decât PMP şi PNL (Imagine: Shutterstock)

Cele mai multe donaţii au fost primite de alianţa electorală PSD-UNPR-PC - 547.797 lei, dintre care 540.797 lei de la persoane fizice şi 7.000 de lei de la persoane juridice, potrivit datelor AEP. Nivelul donaţiilor Partidului Democrat Liberal este mult mai mic, doar 154.388 lei, dintre care 119.388 de la persoane fizice şi 35.000 de la persoane juridice. Pe locul al treilea se află candidatul independent Peter Costea, care a strâns 112.464 lei, toţi banii fiind de la persoane fizice.

Conform site-ului său creat pentru alegerile europarlamentare, Peter Costea, originar din Bihor, este avocat specializat în drepturile civile şi dreptul muncii, în Houston, Texas. După absolvirea liceului în Arad, Peter Costea a plecat, în 1978, în Statele Unite şi a obţinut cetăţenia americană în 1985.

Printre studiile sale se numără şi un masterat în strategie internaţională şi controlul armamentelor de la Institute of High International Studies din Geneva, Elveţia. Costea practică avocatura din 1991, înainte fiind lector universitar la mai multe instituţii de învăţământ superior din SUA dar şi la University of the Witwatersrand din Johannesburg, Africa de Sud.

Pe site-ul său, Peter Costea scrie că "se identifică c u valorile tradiţionale, pro-familie şi pro-viaţă, pentru care pledează în Statele Unite, România, în structurile europene şi la Organizaţia Naţiunilor Unite".

La capitolul, hobby-uri se regăsesc "alergatul şi călătoriile în ţările mai puţin vizitate ale lumii". În decembrie 2012, Costea a escaladat Kilimanjaro. Avocatul din Houston a reuşit să strângă mai mulţi bani decât Partidul Mişcarea Populară, care a primit 102.150 de lei, toţi de la persoane fizice. Pe locul 5 figurează Partidul Naţional Liberal, cu 97.224 de lei.

Valentin-Eugen Dăianu este un al candidat independent care a primit mai multe donaţii decât unele formaţiuni politice - 40.00 de lei de la persoane juridice. Dăianu, în vârstă de 46 de ani, se prezintă pe site-ul de campanie drept "un om cu principii şi valori sănătoase", care a muncit încă de la 10 ani.

Candidatul independent mai spune că timp de 15 ani şi-a împărţit viaţa profesională între românii din ţară şi cei din diaspora europeană. Partidul Poporului - Dan Diaconescu a primit donaţii în valoare de 38.416 lei de la persoane fizice, în timp ce UDMR are 26.000 de lei. Potrivit datelor AEP, mai multe partide, printre care PNŢCD şi Partidul România Mare nu au primit donaţii. Cu zero donaţii figurează şi trei candidaţi independenţi, inclusiv fosta gimnastă Corina Ungureanu.

Sursa: mediafax.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Fugarul Rizea îl dă în gât pe Adrian Năstase / Unde au fost dosite tablourile scumpe înainte de percheziți…

2 Un zvon...

3 Surpriză totală! Cu cine suntem, genetic, aproape identici

4 Cum funcţionează softul de spionaj Pegasus, cum poţi vedea dacă eşti „pândit” prin telefon

5 O fotografie rară cu 3 dintre devalizatorii României: Bittner, Cocoș și Petrache